De beurs vandaag Recessierisico is klein ● terwijl aandelen goedkoper zijn geworden ● hogere opening verwacht

dinsdag 17 mei 2022

De beurs van 17 mei 2022, 8.53 uur
  • We achten een recessie niet aanstaande, gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de winstgroei van bedrijven
  • Door de koersdalingen van de laatste tijd zijn aandelen inmiddels aantrekkelijker gewaardeerd
  • Aziatische beurzen op winst; in Europa en VS wordt een hogere opening verwacht dan slot van gister

Er zijn in Nederland op dit moment 133 vacatures per honderd werkzoekenden. Ook in andere Europese landen en de VS is de arbeidsmarkt overspannen. Tel daar bij op dat luchtvaartbedrijven dit jaar een record aantal tickets verwachten te verkopen en je kunt je moeilijk voorstellen dat dit economische omstandigheden zijn waarin je snel een dramatische recessie zou verwachten. Daar gaan wij ook niet vanuit, ondanks de toegenomen kans dat we ‘in reële termen’ zoals dat heet, dus na aftrek van de inflatie, best technisch gezien in een recessie kunnen raken: twee kwartalen op rij krimp (een dalend bruto binnenlands product). 

Geen ‘stagflatie’ op korte termijn

Voor beleggers is dat natuurlijk belangrijk om te constateren. Maar belangrijker is de verwachting dat de ‘nominale’ groei aantrekt (dus de groei van het bruto binnenlands product, zonder correctie voor de inflatie). En dat daarmee de winstgroei(verwachtingen) van veel bedrijven stijgen, die immers ook in nominale termen wordt gemeten. Zolang we geen verzwakking zien van de arbeidsmarkt, ook al werkt deze met een vertraging, en bedrijven hun winstverwachtingen niet sterk neerwaarts bijstellen, kunnen we elkaar wel een recessie aanpraten maar zien we die op korte termijn niet ontstaan. Klagen over hoge inflatie heeft weinig effect zolang we spullen en diensten blijven kopen. Die recessie zal er echt wel een keer komen, maar we verwachten die niet op korte termijn. Lees onze visie op het risico van ‘stagflatie’, de combinatie van hoge inflatie en een vastlopende economie. 

Aandelen goedkoper geworden

Misschien drong het besef dat een diepe recessie niet aanstaande is, gisteren uiteindelijk ook wel door op de Europese beurzen. Gesteund door het koersherstel van Wall Street vrijdagavond en de redelijk optimistische stemming eerder in Azië, sloot de Stoxx Europe 600-index met een nipte winst (+0,04%) na eerder op de dag nog op een verlies van 0,8% te hebben gestaan. Na de koersdalingen in de afgelopen weken zijn aandelen een stuk goedkoper geworden als je naar de gemiddelde koers-winstverhouding kijkt. De sentimentsindicatoren zijn inmiddels gedaald naar de laagste niveaus sinds het begin van de coronapandemie. We verwachten dat de centrale banken de geldkraan uiteindelijk minder krachtig dicht zullen draaien dan er nu door de markt wordt ingeprijsd, terwijl de analisten hun winstgroeitaxaties steeds verder verhogen.

Wij verwachten verder stijgende rentes

De inflatie zal voorlopig wel hoog blijven maar we verwachten dat deze al heeft gepiekt of dat dit binnenkort zal gebeuren. Een hoge maar afnemende inflatie is in het algemeen een gunstige factor voor aandelen, niet voor obligaties. Gisteren daalde de Duitse tienjaarsrente overigens met 1 basispuntje naar 0,94%, na eerder op de dag nog boven de 1% te hebben gestaan. Obligatiebeleggers twijfelen: wat weegt zwaarder, de hoge inflatie of de afnemende economische groei? Wij denken dat het eerste voorlopig nog zwaarder zal wegen en verwachten verder oplopende rentes. 

Ook verder stijgende grondstoffenprijzen geen teken recessie

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde gisteren met 4 basispunten naar 2,88% in reactie op een tegenvallende nieuwe stand van de inkoopmanagersindex van de regio New York (van 24,6 naar -11,6 punten, 15 verwacht). Daar overheerste dus de vrees voor een sterke afkoeling van de economie. Waarbij dan wel moet worden opgemerkt dat dit cijfer nogal wisselvallig is en bijvoorbeeld vorig maand nog scherp was gestegen. De deelindex van de prijzen daalde licht terwijl die van de werkgelegenheid verder opliep; de deelindex van de verwachtingen voor de komende zes maanden steeg ook. Al met al geen cijfer waar we ongerust van worden. Na het forse koersherstel van vrijdag op Wall Street maakten de koersen in New York gisteren even een pas op de plaats. De S&P 500-index daalde met 0,4%, de Nasdaq leverde 1,2% van de winst in en de Dow Jones Industrial sloot met een winst van 0,1% onder aanvoering van olieaandelen (+3,1%) die stegen in reactie op de hogere olieprijs (+2,4%). Stijgende grondstoffenprijzen zijn niet bepaald een teken van sterke groeivertraging. 

Hogere opening verwacht in Europa en VS

Op de Aziatische beurzen herstellen de aandelenkoersen vanochtend voor de derde dag op rij. Hoop op een minder streng overheidsbeleid rond Chinese techbedrijven zoals Tencent en Alibaba, leidt tot koersherstel van deze bedrijven op de beurs in Hongkong. De lokale Hang Seng-index staat er op het moment van schrijven 2,3% hoger. De beurzen op het vasteland van China koersen rond de 0,5% hoger en ook vrijwel alle andere Aziatische beurzen staan in de plus. De Japanse Nikkei-index wint 0,4% en de Topix-index plust 0,2% in Tokio. De Zuid-Koreaanse Kospi-index stijgt 0,9% en de beurs in Sydney 0,3%. De rentes lopen weer wat op: de Australische tienjaarsrente noteert vanmorgen 4 basispunten hoger en de Amerikaanse tienjaarsrente noteert op het moment van schrijven 4 basispunten hoger op 2,92%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een 0,4% hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen om negen uur naar verwachting rond de 0,8% hoger van start gaan.

Agenda

  • Franse en Britse werkgelegenheidscijfers
  • economische groei eerste kwartaal Nederland en eurozone
  • winkelverkoopcijfers VS 
  • industriële productie VS
  • vertrouwensindex Amerikaanse aannemers

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.