De beurs vandaag Bedrijfswinsten kunnen tegen inflatie ● beetje goed nieuws is genoeg ● overdreven recessieobsessie

woensdag 18 mei 2022

De beurs van 18 mei 2022, 9.20 uur
  • Economie eurozone groeit in nominale termen ruim 12% en verklaart gezonde winstgroei bedrijven
  • Beurssentiment is zo negatief dat klein beetje goed nieuws al tot hogere koersen kan leiden
  • We vinden de angst van beleggers voor een recessie overdreven

Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank, zei gisteren dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in juli naar alle waarschijnlijkheid gaat verhogen met 0,25%. Dat is op zich geen verrassing, maar dat hij een grotere stap van 0,50% niet uitsluit, gaf de euro een duwtje in de rug. Ook leidde de uitspraak tot flink hogere rentes op de obligatiemarkt. De Duitse tienjaarsrente steeg met 11 basispunten naar 1,05% en de tweejaarsrente steeg met 24(!) basispunten naar 0,38%. Beleggers hebben een grotere renteverhoging door de ECB dus direct ingeprijsd.

Aandelen aantrekkelijker gewaardeerd

Dat de Europese aandelenmarkten ondanks de sterk oplopende rentes flink herstelden, laat zien dat beleggers zich meer zorgen maken om de hoge inflatie en rente, dan om de economische groei. Bovendien zijn door de koersdalingen de waarderingen van risicovolle beleggingen, waaronder aandelen, de afgelopen weken stevig gedaald en aantrekkelijk geworden. Beursgenoteerde bedrijven zijn ook beter in staat om de gestegen kosten door te berekenen dan de meeste kleinere bedrijven. Dit verklaart ook voor een belangrijk deel het verschil in vertrouwen bij de verschillende 'deelnemers' in de economie. 

Bedrijfswinsten kunnen tegen (inflatie)stootje

Gisteren werd bekend dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3% is gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat is iets meer dan de 0,2% die analisten hadden verwacht. Op jaarbasis bedroeg de groei, ondanks de Oekraïneoorlog, 5,1%. Dat is meer dan de verwachte 5,0%. Let wel: dit is in reële termen. Als we hier de inflatie bij optellen bedraagt de groei ruim 12%! Zie hier de verklaring waarom de winstgroei van bedrijven, die in nominale termen wordt gemeten, in de meeste gevallen de verwachtingen van analisten in het eerste kwartaal hebben overtroffen. De analisten hebben hun winstgroeitaxaties daardoor juist naar boven bijgesteld. Dit is dan ook de reden waarom we aandelen als een goede bescherming zien tegen inflatie. 

Is het kwartje gevallen?

De koersdalingen sinds begin dit jaar zijn vooral toe te schrijven aan een rondje herwaarderingen van dure aandelen (met een hoge koers-winstverhouding) en de angst voor een sterke economische-groeivertraging. In reële termen is die groeivertraging er zeker, maar minder dan verwacht. Een mogelijke recessie (twee kwartalen op rij met negatieve groei) hoeft daarom helemaal niet zo dramatisch te zijn voor beleggers. Ik weet niet of dat kwartje gisteren is gevallen, maar dat de Europese beurzen ondanks de sterk oplopende rentes de weg omhoog weer vonden, kan een bevestiging zijn. 

Klein beetje goed nieuws is genoeg

Verder is het sentiment zo dramatisch laag en de cashpositie van beleggers, volgens een enquête van Bank of America, het hoogste sinds 2001. Een klein beetje goed nieuws, of minder slecht nieuws, kan dan al leiden tot een flink koersherstel. Beleggers die pessimistisch zijn, zijn al uitgestapt. En die komen naar alle waarschijnlijkheid pas weer terug als de koersen hoger staan en er meer 'zekerheid' is. Nu is er nooit zekerheid op de beurzen, maar zijn de te verdienen risicopremies op dit moment hoog. Alle Europese beurzen eindigden gisteren in het groen. De Stoxx Europe 600-index steeg 1,2%. Alle aandelensectoren eindigden hoger, met uitzondering van de sector dagelijkse consumentengoederen (-0,5%), die onder druk lag door de winstwaarschuwing van Walmart (-11,4%).

Angst voor kopersstaking VS onterecht

Walmart is de grootste supermarkt van de VS en waarschuwde voor lagere winstmarges door de gestegen kosten. Niet alle bedrijven kunnen de kosten doorberekenen aan kritische consumenten. Dat geldt wel voor de doe-het-zelfketen Home Depot (+1,7%), die de winstgroeiverwachting voor dit jaar juist verhoogde. De vrees voor een ‘kopersstaking’ van Amerikaanse consumenten blijkt tot nu toe onterecht. De winkelverkopen zijn vorige maand met 1% gestegen (exclusief de verkopen van auto's en benzine) ten opzichte van maart, meer dan de verwachte +0,7%. Bovendien werd de stijging van 0,2% in maart bijgesteld naar +1,2%. Verder is de industriële productie in de VS vorige maand met 1,1% gestegen (op maandbasis), meer dan de +0,5% die analisten hadden voorzien. 

Recessieobsessie is overdreven

Op basis van de meest recente macro-economische cijfers, verwacht de federale centrale bank van Atlanta (de Atlanta Fed) nu een groei van 2,5% voor de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal, na een krimp van 1,4% in het eerste kwartaal (voornamelijk ontstaan door een sterk handelstekort). De gemiddelde analistenverwachting ligt volgens persbureau Bloomberg overigens op +3% in het tweede kwartaal (Q2), +2,7% in Q3 en +2,2% in Q4. Ja, de (reële) groei neemt af, maar de ‘recessieobsessie’ die er nu heerst lijkt ons wat overdreven. De S&P 500-index herstelde gisteren 2%, de Nasdaq pluste 2,8% en de Dow Jones-index steeg 1,3%. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 10 basispunten naar 2,99%.

Dicht bij punt van ‘maximale ellende’

Aandelenkoersen gaan niet in een rechte lijn omlaag en zullen ook nooit in een rechte lijn stijgen. Dat de centrale banken de beleidsrentes (verder) zullen verhogen, is voor niemand een verrassing. Die verwachting is al grotendeels verwerkt in de prijzen en waarderingen. Soms zijn waarderingen echter wat te ver doorgeschoten en ontstaan er weer kansen. Persoonlijk voel ik me het meest comfortabel als de markt heel nerveus is en de koersen een flinke tik hebben gehad. En als 'iedereen' dezelfde redenering heeft waarom het allemaal zo slecht gaat op de beurzen. Voor mijn gevoel, en wat de sentimentindicatoren laten zien, zitten we dicht bij het punt van 'maximale ellende'. Op basis van de meest recente macro-economische cijfers is er echter geen reden om mee te huilen met de wolven. Dit betekent niet dat je nu vol in aandelen moet stappen, maar er is naar onze mening geen reden om nu afscheid te nemen.

Agenda

  • Inflatiecijfers Verenigd Koninkrijk
  • Definitieve inflatiecijfers eurozone

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.