De beurs vandaag Vraag verschuift van goederen naar diensten ● minder groei maar geen recessie ● renteverlaging China

vrijdag 20 mei 2022

De beurs van 20 mei 2022, 9.25 uur
  • Vraag verschuift van spullen naar diensten na pandemie. Druk op winsten van o.a. supermarkten
  • Vrees voor recessie onterecht: economie vertraagt maar komt niet tot stilstand
  • Chinese centrale bank verlaagt rentetarief vijfjaarsleningen

Het is de laatste paar dagen weer behoorlijk volatiel op de financiële markten. Een paar onverwachte winstwaarschuwingen van (onder andere) een aantal Amerikaanse supermarkten voedt de vrees voor economische tegenwind of zelfs een recessie. Of die angst helemaal terecht is, wagen we te betwijfelen. 

Goederenproducenten hebben het moeilijk

Dat de supermarkten tijdens de pandemie bijzonder goed hebben gepresteerd (en er juist van hebben geprofiteerd) is men misschien alweer vergeten. Dat betekent niet dat de waarderingen (koers-winstverhouding) van veel van de aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen inmiddels al waren gedaald. Integendeel, veel van deze aandelen hebben waarderingen die vergelijkbaar zijn met die van snelgroeiende techaandelen. Maar nu de economie weer zo goed als open is, verschuift de vraag van spullen naar diensten. Deze 'normalisatie' treft dus vooral de koersen van bedrijven die in de pandemie hebben gefloreerd, terwijl bijvoorbeeld aandelen uit de reis- en vrijetijdsector het nu juist relatief goed doen. Dit wordt nog eens versterkt door de hoge inflatie, die op dit moment in de goederensector minder gemakkelijk kan worden doorberekend dan in de dienstensector. We betalen gemakkelijker een paar (honderd?) euro extra voor een vliegvakantie dan voor een pot pindakaas. Dat dit ten koste gaat van de marge bij sommige bedrijven, kan geen verrassing zijn. Maar dit betekent niet dat alle bedrijven slecht draaien en we 'dus' onvermijdelijk in een recessie raken. 

Groei vertraagt, maar komt niet tot stilstand

Beleggers kunnen soms erg gemakkelijk zijn in het verwarren van oorzakelijke verbanden. Het geeft aan dat zij zoeken naar richting en dat de onzekerheid op de beurzen groot is. Veel sentimentindicatoren staan op het laagste niveau ooit, alsof we midden in een diepe recessie zitten. Dat de economische groei (in reële termen, dus zonder de inflatie) mede door de hoge inflatie en de Oekraïneoorlog afneemt, is duidelijk. Volgens de Europese centrale bank (ECB) leidt de oorlog tot een groeivertraging, maar niet tot stilstand. Dit bericht was gisteren niet genoeg om de Europese beurzen te steunen. 

‘Risk-off’-dag op Europese beurzen

De dreun op Wall Street van woensdagavond werd gisteren gevoeld op de Europese beurzen. De Stoxx Europe 600-index leverde 1,4% in. Alleen de Russische beurs sloot 2,7% hoger. Net als de roebel, zijn de beurzen in Rusland na de inval in Oekraïne sterk hersteld. Aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen (-3,7%) kregen de grootste klappen. We hebben aandelen uit deze sector al een tijdje onderwogen in onze beleggingsstrategieën, vanwege de hoge waarderingen en het risico van margedruk. Dat blijkt dus inderdaad het geval. Op de obligatiemarkt vluchtten beleggers naar ‘veilige havens’, waardoor de rentes op staatsobligaties daalden. De Duitse tienjaarsrente daalde met 8 basispunten naar 0,95%. De euro werd ruim 1% duurder tegenover de dollar, omdat beleggers een renteverhoging door de ECB in juli ‘inprijzen’.

Minder renteverhogingen VS verwacht

Het waren vooral de tegenvallende cijfers en vooruitzichten van supermarkten en warenhuizen die de stemming op Wall Street gisteren bepaalden. Berichten van Goldman Sachs, JPMorgan en de Amerika-econoom van ING dat de inflatie-gedreven recessieangst overdreven is, brachten weinig verlichting voor de bedrukte beursstemming in New York. De S&P 500-index boekte een verlies van 0,6%, de Nasdaq-index hield het verlies beperkt met een min van 0,3% en de Dow Jones-index sloot 0,8% lager. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 3,05% en de tweejaarsrente daalde met 6 basispunten naar 2,61%. De daling van de ‘korte’ rente lijkt ons terecht, omdat de Amerikaanse centrale bank naar onze verwachting de beleidsrente minder snel zal verhogen dan beleggers nu verwachten, als in de tweede helft van dit jaar de economische groei en de inflatiedruk zullen afnemen. Centrale banken maken vaak fouten, maar niet altijd snel achter elkaar. 

Centrale bank China verlaagt rente

Redelijk onverwacht heeft de Chinese centrale bank de tarieven voor vijfjaarsleningen met 0,15% verlaagd naar 4,45%. Dat is de sterkste verlaging sinds 2019 en een belangrijke impuls voor de Chinese economie. En stel dat ook de lockdowns in een aantal steden worden versoepeld? Dat zou een sterk positief signaal zijn voor de beurzen. Het zou ook de vrees voor een recessie, die we overdreven vinden, doen afnemen. Vanmorgen wordt er op de Aziatische beurzen in ieder geval positief gereageerd op het nieuws. De Hang Seng-index noteert in Hongkong 2,2% hoger en de beurs van Shanghai stijgt 1,4%. De Nikkei-index plust in Tokio 1,3% en de Kospi-index staat op de beurs in Seoel 1,8% hoger. De beurs in Sydney wint ruim 1%. De Australische tienjaarsrente noteert 7 basispunten lager op 3,32%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een ongeveer 1% hogere opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda

  • Producentenprijscijfers Duitsland
  • Index consumentenvertrouwen eurozone (-21,5 punten verwacht)
  • Kwartaalcijfers van Richemont en Deere & Co

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.