De beurs vandaag Chinese beurzen lager ● rentes iets hoger: teken van meer vertrouwen? ● langste negatieve reeks Dow Jones sinds 1923

maandag 23 mei 2022

De beurs van 23 mei 2022, 8.39 uur
  • Chinese beurzen lager door stijgende aantallen nieuwe coronabesmettingen
  • Stijgende rente kan teken zijn dat beleggers weer wat meer risico aandurven 
  • Dow Jones Industrial vormt langste negatieve reeks weekresultaten sinds 1923

De stemming op de Chinese beurzen lijdt vanochtend onder het verder oplopende aantal nieuwe coronabesmettingen in Beijing. Beleggers zijn bang voor nieuwe lockdowns en verdere groeivertraging van de Chinese economie. De Hang Seng-index in Hongkong staat op het moment van schrijven 1,9% lager. Op de beurzen op het Chinese vasteland valt de schade nog wel mee: die staan enkele tienden procentpunt in de min. Op de overige Aziatische beurzen is de stemming bij beleggers vanmorgen gematigd positief. De hoofdindices in Tokio plussen rond een half procentje en de beurzen van Zuid-Korea en Australië schommelen rond het slot van vrijdag. 

Durven beleggers weer meer risico aan?

De obligatierentes zijn vanochtend in Azië vrijwel onveranderd, een indicatie dat er een klein beetje rust is. Daar staat tegenover dat de Amerikaanse tienjaarsrente wel bijna 4 basispunten hoger staat op 2,82%, wat kan betekenen dat beleggers weer iets meer risico durven nemen omdat er blijkbaar minder vraag naar ‘veilige’ Amerikaanse staatsobligaties is (waardoor de koersen ervan dalen en de rentes dus stijgen). Wat meer risicobereidheid mag ook wel een keer, na zeven verliesweken op rij voor de S&P 500-index, de langste negatieve reeks sinds 2001. Vrijdag sloot deze belangrijkste beursindex ter wereld 0,3% lager, na eerder op de dag nog 2,3% lager te hebben gestaan (en daardoor even in een ‘bear market’ terecht kwam: 20% daling vanaf de vorige top). Dat werd voorkomen door een herstelrally in het laatste uur van de handel. 

Langste negatieve reeks Dow Jones sinds 1923

Het was vrijdag een drukke en ‘volatiele’ (dus koersbeweeglijke) handelsdag omdat het de afloopdatum was van veel optie- en termijncontracten. Ook overheersten op Wall Street zorgen over de inflatie, de economische groei en het beleid van de centrale banken. Tegenvallende cijfers en vooruitzichten van een aantal supermarkt- en warenhuisketens drukten de stemming in het tweede deel van vorige week. De Dow Jones Industrial Average eindigde vrijdag vrijwel onveranderd maar sloot de week wel af met een verlies van 2,9%. Het is de achtste week op rij dat ‘de Dow’ lager sloot dan de week ervoor, de langste negatieve reeks sinds 1923. Het geeft ook aan dat het beleggerssentiment op dit moment diep onder het vriespunt staat. Daarmee lijkt een ommekeer aanstaande, vanuit de gedachte dat dit een ‘contra-indicator’ is (voorbode van het tegenovergestelde) - al zijn daarvoor helaas geen garanties. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde vrijdag met 6 basispunten naar 2,78%, een teken van afnemende risicobereidheid (een ‘risk-off’-beweging). 

Komt er deze week een einde aan de negatieve reeks?

Vandaag gaan de Europese beurzen naar verwachting hoger van start in een voorzichtige ‘risk-on’-stemming. Meer koopjesjagers zullen zich op de huidige relatief lage niveaus melden en de grootste angsthazen zullen nu al wel uit de markt zijn. De futures (termijncontracten) op de Europese aandelenindices wijzen op een 1% hogere start. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren rond de 0,8% hoger en wijzen dus ook op een hogere start op Wall Street vanmiddag. Zou er deze week dan eindelijke een einde komen aan die lange negatieve reeks? Je zou denken van wel.

Agenda

  • cijfers over de huizenprijzen (Nederland en Verenigd Koninkrijk)
  • index ondernemersvertrouwen (Duitsland)
  • Chicago Fed National Activity Index (VS)

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.