De beurs vandaag ECB-rente deze zomer omhoog ● JPMorgan optimistisch over economie VS ● winstwaarschuwing Snap

dinsdag 24 mei 2022

De beurs van 24 mei 2022, 9.08 uur
  • ECB-voorzitter Lagarde: beleidsrente vanaf september niet langer negatief
  • JPMorgan ziet aantrekkende Amerikaanse economie en sterke kredietverstrekking
  • Winstwaarschuwing Snap (-30%) trekt andere social-mediabedrijven mee omlaag

De index van het Duitse ondernemersvertrouwen is deze maand onverwacht gestegen van 97,3 naar 99,5 punten. Analisten rekenden op een daling naar 96,8 punten. Het is de tweede maand op rij dat de vertrouwensindex is gestegen. Ondanks de Oekraïneoorlog en de problemen in de toeleveringsketen, zijn de ondernemers bij onze oosterburen dus iets optimistischer geworden. Vandaag zal blijken of dat beeld bevestigd wordt door de inkoopmanagersindices, waarvan overigens een lichte daling wordt verwacht. 

ECB-rente vanaf september niet langer negatief

De voorzichtig positieve ontwikkeling in Duitsland zal de Europese Centrale Bank (ECB) vertrouwen geven om de beleidsrente de komende maanden te verhogen. Gisteren werd nog eens door verschillende bestuursleden, waaronder voorzitter Lagarde, bevestigd dat de beleidsrente vanaf september niet langer negatief zal zijn. De markt – en wij ook – gaan uit van een renteverhoging van 0,25% in juli en nog eens 0,25% in september. In reactie op de meevallende vertrouwenscijfers en de bevestiging van de ECB dat de rente wordt verhoogd, werd de euro sterker, liepen de rentes op eurostaatsobligaties op. De euro werd ruim 1% sterker tegenover de dollar op 1,068 en de Duitse tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 1,02%.

Energie- en bankaandelen grootste stijgers

Ook stegen de Europese beurzen. De Stoxx Europe 600-index won 1,3% onder aanvoering van aandelen uit de sector energie (+2%) en financiële waarden (+1,9%). Vooral banken zullen profiteren van het verdwijnen van de 'strafrente' die ze moeten betalen aan de ECB, maar ook van hogere ‘lange’ rentes. We hebben beide sectoren (energie en financiële waarden) al geruime tijd op overwogen staan in onze beleggingsstrategieën. Het sentiment op de Europese beurzen werd verder gesteund door een opmerking van president Biden dat de invoertarieven op Chinese producten heroverwogen zullen worden. Niet in de laatste plaats om de hoge inflatie in de VS te beteugelen.

JPMorgan optimistisch over economie VS

Na een zeer beweeglijke handelsweek en een historisch lange reeks van weekverliezen herstelden de Amerikaanse aandelenbeurzen gisteren iets. Gesteund door positieve vooruitzichten van JPMorgan Chase (+6,2%) boekte de S&P 500-index een winst van 1,9%. De grootste bank van de VS ziet de stormwolken boven de Amerikaanse economie verdwijnen en verwacht dit jaar hogere rente-inkomsten. Topman Jamie Dimon zei gisteren op de jaarlijkse beleggersdag dat de Amerikaanse economie sterk is en dat hij de kredietverstrekking nog nooit zo sterk heeft gezien. Dat past in onze visie dat de Amerikaanse economie dit kwartaal aantrekt en de recessievrees die op de beurzen heerst onterecht is. Aandelen uit de sector financiële waarden (+3,2%) gingen gisteren aan kop, terwijl ook alle andere aandelensectoren hoger eindigden. De Nasdaq-index steeg 1,6% en de Dow Jones Industrial-index won 2%. Ook op de obligatiemarkt heerste een ‘risk-on’-stemming. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg 7 basispunten naar 2,85%. 

Snap -30% na winstwaarschuwing

Ondanks het koersherstel in Europa en de VS gisteren, staan de meeste Aziatische beurzen vanmorgen in het rood. Zorgen over de groei van de Chinese economie drukken de beursstemming in Azië. Ook een winstwaarschuwing van het Amerikaanse social-mediabedrijf Snap gisteravond nabeurs doet de stemming geen goed. De koers van Snap dook in de nabeurshandel ruim 30% omlaag en trok aandelen zoals Meta en Alphabet mee omlaag. De future (termijncontract) op de Nasdaq 100-index wijst op een 1,8% lagere opening vanmiddag door de tegenvallende berichten van Snap. De future op de S&P 500-index staat 1,2% in de min en wijst op een lagere opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda

  • Inkoopmanagersindices van Duitsland, Frankrijk en de eurozone (daling verwacht voor samengestelde (‘composite’) index eurozone van 55,8 naar 55,1 punten)
  • Inkoopmanagersindex VS (daling verwacht van samengestelde index van 56 naar 55,7 punten)

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.