Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Henkel Henkel - Henkel wil besparen met fusie van consumentenonderdelen, gevolgen voor 2000 banen

dinsdag 24 mei 2022

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
DE0006048432 EUR 17.4 2.93 Duurzaam Dagelijkse consumentengoederen

Henkel wil besparen met fusie van consumentenonderdelen, gevolgen voor 2000 banen

De reorganisatieplannen lijken goed te worden ontvangen, beter dan de voorlopige cijfers enkele weken geleden. Het helpt dat iedereen in hetzelfde schuitje zit wat betreft de omzet in de Russische regio. De fabrieken worden verlaten en alleen de producten voor de eerste levensbehoeften worden nog geleverd aan de Russen zelf. Het aandeel Henkel heeft een forse korting in de waardering die er maar niet uit wil komen. Dat komt door het gemis aan schaalgrootte bij de consumentenmerken en de problemen in de auto- en vliegtuigsector voor de kleefstoffendivisie.

Leidende marktposities in zowel consumenten- als industriele markten

Henkel AG & Co KGaA (Henkel), de Duitse innovatieve fabrikant van lijm, wasmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen, is wereldwijd actief met toonaangevende merken en technologieën. Het concern werkt in drie domeinen: was- en reinigingsproducten, schoonheidsproducten en kleeftechnologieën. Henkel werd opgericht in 1876 en is wereldwijd markleider in zowel consumenten- als industriële (deel)markten met bekende merken zoals Persil, Schwarzkopf en Loctite. Het draaide in 2021 bijna €20 mld omzet.

Henkel wil besparen door fusie van consumentenonderdelen, gevolgen voor 2000 banen

Henkel heeft op 5 mei plannen ontvouwd om €500 mln per jaar te besparen als onderdeel van de fusie van zijn consumentenactiviteiten. De samenvoeging van de activiteiten op het gebied van wasmiddelen en huishoudelijke en persoonlijke verzorging tot één consumentendivisie zou wereldwijd ongeveer 2.000 banen kosten, voornamelijk in de verkoop en administratie. Daarbij moet de eerste fase van de maatregelen tegen eind 2023 geïmplementeerd worden. Henkel verwacht eenmalige kosten van ongeveer €350 mln. Het mikt op een bruto besparing van ongeveer €500 mln op de middellange termijn en op een jaarlijks besparing van €250 mln netto. Voor de consumententak mikt Henkel op een organische omzetgroei van 3-4% en een aangepaste EBIT-marge van rond de 15%. Henkel voegde eraan toe dat het zijn merken met een waarde tot €1 mld tegen het licht gaat houden om te zien of deze voldoende renderen, of dat er misschien afscheid genomen moet worden. Deze merken vertegenwoordigen 10% van het totaal van de consumentenmerken. Henkel meldde verder dat de omzet in het eerste kwartaal met 6,1% is gestegen tot €5,27 miljard, dankzij hogere prijzen in een "zeer uitdagende omgeving”. Henkel handhaafde zijn verwachtingen voor dit jaar, maar verwacht dat de materiaalprijzen met ongeveer 25% zullen stijgen ten opzichte van 2021. Oorzaak zijn de krappe bevoorradingsketens, een situatie die nog verergerd is door de oorlog in Oekraïne. Bij de presentatie van de voorlopige cijfers op 29 april had het concern al een winstwaarschuwing gegeven vanwege de oorlog. Henkel ziet de winstmarge flink dalen, evenals het aangepaste verlies per aandeel. De identieke omzet zal evenwel hoger uitkomen. Ook zal het concern naast zijn activiteiten in Rusland ook stoppen met de activiteiten in Belarus, die goed zijn voor €1 mld aan omzet.

Waardering

Henkel heeft een koers-winstverhouding van 17 keer de getaxeerde winst van het lopende jaar, iets lager dan dat van de meeste concurrenten en lager dan de gemiddelde waardering van het aandeel.

Kansen

  • Henkel heeft sterke A-merken als Witte Reus, Pritt, Persil, Dixan, Schwarzkopf en Fa. Daarnaast bezit het een sterk groeiend marktaandeel in de productie van huismerken.
  • De lijm- en kleefstoffendivisie is een van de grootste van de sector aan het worden. Henkel heeft inmiddels een wereldwijd marktaandeel van 15%. Daardoor verbetert de prijszettingkracht van Henkel sterk en is het concern een van de weinige concerns die de gestegen grondstoffenprijzen door kunnen berekenen aan winkeliers en consumenten.

Risico's

  • De marges zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor schommelingen in de olieprijs en doordat 60% van de omzet buiten West-Europa gemaakt wordt, is ook de omruilverhouding van de verschillende valuta’s naar de euro een bedrijfsrisico.
  • De concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders van wasmiddelen verhevigt nog steeds.
  • De totale blootstelling van het bedrijf aan ESG-risico's is gemiddeld en is vergelijkbaar met het gemiddelde van de subsector. Menselijk kapitaal, de impact van producten en diensten op milieu en gezondheid en productbeheer zijn opmerkelijke materiële ESG-kwesties.

Duurzame Analyse

#N/A

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 55,8 op Henkel 7,9 7,47 0,00 +9,02 % Koop Sprinter
Sprinter Long 50,9 op Henkel 4,9 12,04 0,00 +5,41 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen