De beurs vandaag Economie eurozone blijft groeien ● slecht economisch nieuws goed voor de beurs ● techaandelen onder druk

woensdag 25 mei 2022

De beurs van 25 mei 2022, 9.05 uur
  • Inkoopmanagersindex eurozone van mei wijst op behoorlijke economische groei
  • Tegenvallende economische cijfers VK en VS leiden mogelijk tot minder hard ingrijpen centrale bank
  • Aandelen social-mediabedrijven onder druk door winstwaarschuwing Snap (-43%)

Vrijwel alle Aziatische beurzen kleuren vanmorgen groen. De schrik voor een sterke economische-groeivertraging, na een paar tegenvallende Amerikaanse macro-economische cijfers, lijkt wat te zijn afgenomen. Beleggers vragen zich af of de Amerikaanse centrale bank, de Fed, en andere centrale banken de beleidsrente wel zover zullen verhogen als de markt nu ‘inprijst’, nu veel economieën beginnen af te koelen. Slecht macro-economisch nieuws betekent in dat geval goed nieuws voor de financiële markten. Vandaag lijkt het glas weer halfvol. 

Economie eurozone groeit nog behoorlijk

Gisteren eindigden de meeste Europese beurzen in de min. De Stoxx Europe 600-index boekte een verlies van 1,3%. De Spaanse en Zwitserse beurzen wisten nog wel iets hoger te sluiten. De angst voor een sterke groeivertraging in de VS overheerste de stemming op de beurzen na tegenvallende cijfers. De gisteren bekendgemaakte inkoopmanagersindices van mei uit Frankrijk en Duitsland vielen echter lang niet tegen. De samengestelde index (productie- en dienstensector) is deze maand in Frankrijk teruggevallen van 57,6 naar 57,1 punten (56,9 verwacht). Die van Duitsland steeg zelfs onverwacht van 54,3 naar 54,6 punten (53,9 verwacht). De index van de eurozone als geheel daalde van 55,8 naar 54,9 punten, iets onder de verwachte 55,1 punten, maar wijst nog steeds op groei. Beleggers reageerden in eerste instantie positief op de publicatie van de inkoopmanagersindices, waardoor de Europese aandelenbeurzen na een lagere opening weer iets opveerden. In de loop van de middag werden ze echter omlaag getrokken door tegenvallende macrocijfers uit de VS. In de ‘risk-off’-beweging daalde de Duitse tienjaarsrente met 5 basispunten naar 0,97%. 

Slecht economisch nieuws goed voor Britse beurs

De koersen van Britse nutsbedrijven zoals Drax (-13,8%) en Centrica (-7,2%) lagen gisteren op de beurs in Londen onder druk vanwege een extra winstbelasting die de regering mogelijk gaat opleggen. De FTSE 100-index bleef overigens aardig liggen met een bescheiden verlies van 0,4%, geholpen door een zwakkere wisselkoers van het pond in reactie op een onverwacht sterke daling van de inkoopmanagersindex. Deze leidende indicator voor de economische groei daalde van 58,2 naar 51,8 punten, waar analisten rekenden op een veel kleinere daling naar 56,5 punten. Een scherpe groeivertraging in het VK verkleint de kans dat de Bank of England de geldkraan sneller dicht zal draaien. Dat leidde vervolgens weer tot lagere rentes en een zwakker pond, wat gunstig is voor de exportbedrijven. Wanneer de angst voor te veel renteverhogingen door centrale banken overheerst, kunnen een paar tegenvallende cijfers dus best goed uitpakken voor de beurs.

Fed hoeft mogelijk minder hard in te grijpen

Over tegenvallers gesproken. In de VS is het aantal verkochte nieuwe woningen in april met maar liefst 16,6% gedaald, een veel sterkere daling dan de verwachte -2%. De hogere hypotheekrente en de hoge huizenprijzen, in combinatie met een lager aanbod, remt de huizenmarkt af. Door de opgelopen hypotheekrentes heeft 'de markt' zo al een groot deel van het werk van de Fed gedaan. Een afzwakkende huizenmarkt zal de druk op de inflatie verminderen. We verwachten dat de inflatiedruk in de VS in de tweede helft van dit jaar zal afnemen en dat de Fed de beleidsrente waarschijnlijk niet zo ver zal verhogen als de markt nu verwacht. De Amerikaanse inkoopmanagersindex is in mei gedaald van 56 naar 53,5 punten, waar werd gerekend op een daling naar 55,7 punten. Vooral de index van de dienstensector (van 55,6 naar 53,5 punten) daalde sterker dan verwacht. Dit wijst op een afkoeling van de Amerikaanse economie. Gisteren daalde de Amerikaanse tweejaarsrente dan ook met 14 basispunten naar 2,48%, in anticipatie op het minder snel dichtdraaien van de geldkraan door de Fed. De tienjaarsrente daalde met 10 basispunten naar 2,75%. 

Techaandelen weer hard onderuit

De stemming op Wall Street werd, naast de tegenvallende macrocijfers, ook bepaald door de winstwaarschuwing van Snap (-43%) die de koersen van andere social-mediabedrijven zoals Meta (-7,6%), Alphabet (-5%) en Pinterest (-23,6%) mee omlaag trok. Maar ook Tesla en ARK leverden bijna 7% in. De aandelen die profiteerden van de pandemie en lage rentes krijgen nu de hardste klappen. De Nasdaq zakte 2,3% maar de S&P 500-index wist de schade redelijk te beperken tot -0,8%. De Dow Jones-index sloot onder aanvoering van aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen (+1,4%) zelfs in de plus. Het is vooral de herwaardering van hooggewaardeerde aandelen die de markten sinds eind vorig jaar onder druk hebben gezet. De Nasdaq is ruim twee keer zo sterk gedaald in vergelijking met de Dow Jones Industrial-index. We verwachten dat aantrekkelijker geprijsde waardeaandelen de komende tijd relatief beter blijven presteren dan groeiaandelen.

Agenda

  • Consumentenvertrouwenscijfers van juni (Duitsland)
  • Definitieve groeicijfers over het eerste kwartaal (Duistsland)
  • Orders voor duurzame goederen (VS)
  • Notulen laatste beleidsvergadering Fed (VS)
  • Morgen geen De beurs vandaag in verband met Hemelvaartsdag.

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.