De beurs vandaag Spoedvergadering ECB ● Italiaanse 10-jaarsrente daalt 0,36% ● renteverhoging Fed (+0,75%) sust beleggers

donderdag 16 juni 2022

De beurs van 16 juni 2022, 9.20 uur
  • Ingelaste beleidsvergadering ECB: commissie gaat ‘anti-spread-instrument’ bedenken
  • Renteverschillen tussen eurolanden dalen; Italiaanse tienjaarsrente daalt 0,36% 
  • Uitzonderlijk grote beleids-renteverhoging Fed (+0,75%) geeft beleggers vertrouwen

Gisterochtend kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) een ingelaste noodvergadering aan van haar beleidscomité. Slechts een paar dagen na de beleidsvergadering van vorige week in Amsterdam vonden de bestuurders het noodzakelijk om te reageren op de sterk opgelopen markt-renteverschillen tussen staatsobligaties van eurolanden. De Italiaanse staat bijvoorbeeld moet op dit moment van de markt een veel hogere rente vergoeden op zijn leningen dan de Duitse. Een ‘risico-opslag’ omdat de Italiaanse overheid toch als iets minder kredietwaardig wordt beschouwd dan de Duitse. Dat de markt de ECB-beleidsmakers zouden gaan testen na de onbevredigende antwoorden op de persconferentie van vorige week over het bestrijden van de oplopende renteverschillen (‘spreads’) tussen de eurolanden, stond al wel vast - en leidde gisteren dus tot een spoedzitting. 

Commissie moet anti-spread-instrument bedenken

In reactie op de aankondiging van de ingelaste vergadering daalden de rentes op euro-staatsobligaties fors en liepen ook de renteverschillen tussen de zuidelijke (‘perifere’) eurolanden en de kernlanden terug. Het wachten was op de uitkomst van de vergadering. Rond een uur of één kwam naar buiten dat de ECB een commissie instelt die zal onderzoeken welk spread-verlagend instrument kan worden ingezet om de renteverschillen tussen de eurolanden te beperken. Voor nu zou je kunnen denken aan het herbeleggen in Italiaanse en Spaanse obligaties van het kapitaal dat vrijkomt door aflossende Duitse en Nederlandse (staats)obligaties uit het ECB-obligatie-opkoopprogramma. Hier zitten echter wel wat haken en ogen aan en zo’n maatregel kan volgens de huidige regels niet onbeperkt duren. 

Italiaanse 10-jaarsrente daalt 36 basispunten, beurzen hoger

Hoewel er geen concrete actie werd aangekondigd vonden beleggers het blijkbaar genoeg voor herstel van hun vertrouwen in de ECB. De marktrentes daalden over een breed front. De Duitse tienjaarsrente daalde met 11 basispunten naar 1,64%, de Italiaanse met maar liefst 36 basispunten naar 3,82%. Het renteverschil nam gisteren dus fors af en de euro werd even iets sterker doordat de kans op een nieuwe eurocrisis hiermee ook is afgenomen. De dalende rentes leidden tot een opgewekte (en ‘risk-on’-stemming) op de Europese beurzen. De Italiaanse beurs steeg met 2,9% onder aanvoering van aandelen van banken die veel staatsobligaties op hun balans hebben. Dat is de sterkste stijging sinds maart. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 2,5% onder aanvoering van IT-aandelen, die profiteerden van de lagere rentes, gevolgd door bankaandelen (+2,3%). Alleen aandelen uit de sector energie (-1%) leverden in als gevolg van een dalende olieprijs (-2,2%) na de bekendmaking van groter dan verwachte Amerikaanse olievoorraden. Al met al een positieve handelsdag nog voordat het 'vuurwerk' in de VS zou losbarsten. 

Fed verhoogt rente (+0,75%) met uitzonderlijk grote stap

Om acht uur gisteravond onze tijd werd bekend dat de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, de beleidsrente met 0,75% verhoogt naar een bandbreedte van 1,50%-1,75%. Het is de grootste renteverhoging in de VS sinds 1994, erop gericht om de hoogste inflatie in veertig jaar te beteugelen. In zijn toelichting gaf Fed-voorzitter Jerome Powell aan dat deze stap groter is dan de eerder gecommuniceerde 0,5% en noodzakelijk is vanwege de aanhoudend hoge inflatie en het hoger dan verwachte inflatiecijfer van mei, dat vrijdag werd gepubliceerd. Wel merkte hij op dat dit een uitzonderlijke grote stap is en dat we bij de komende rentebesluiten niet nog zo'n grote stap mogen verwachten - tenzij de macro-economische cijfers daar aanleiding voor geven. Wij achten de kans op een Fed-renteverhoging met nog eens 0,75% in juli echter wel groot.

Renteverwachting Fed-bestuurders loopt op

Verder zijn de groeiverwachtingen van de Fed voor de Amerikaanse economie in 2022 verlaagd naar rond de 2%, mede gezien de hogere inflatieverwachtingen. Uit de zogenoemde dot-plot, de grafiek met daarin alle renteverwachtingen op verschillende termijnen van de individuele bestuurders, blijkt dat deze gemiddeld voor eind dit jaar nu een beleidsrente verwachten van 3,4%. In maart was dit nog 1,9%. Maar die 3,4% is nog altijd lager dan de 3,75% die de markt heeft ‘ingeprijsd’ in de koersen van rente-termijncontracten. Voor eind 2023, dus over anderhalf jaar, wordt door de bestuurders gemiddeld een beleidsrente verwacht van 3,8%. Dat was in maart nog 2,8% en is iets hoger dan wat de markt had ingeprijsd (3,6%). Voor de lange termijn is de renteverwachting van de Fed slechts licht opgelopen van 2,4% naar 2,5%. Om dit jaar tot die 3,4% te komen zal de beleidsrente in de volgende vier vergadering met nog ongeveer 1,75% moeten worden verhoogd. Volgens de Fed kan de Amerikaanse economie dit aan. Voorzitter Powell bevestigde dat de Amerikaanse economie afkoelt, maar dat de groei nog gezond is. Beleggers reageerden opgetogen op het besluit van de Fed en de toelichting door Powell. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde met maar liefst 24 basispunten naar 3,19%. Beleggers schatten de kans op nog veel agressievere renteverhogingen door de Fed nu iets lager in. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 19 basispunten naar 3,28%. De kans op het uit de hand lopen van de inflatie wordt nu lager ingeschat. Maar de lagere lange rente is ook een signaal dat wijst op lagere economische-groeiverwachtingen.

Forse Fed-renteverhoging stelt beleggers gerust

De lagere rentes gaven beleggers op Wall Street een boost. De S&P 500-index herstelde 1,5%, de Nasdaq klom 2,5% en de Dow Jones Industrial steeg 1%. Of dit het begin is van een verder herstel, hangt voor een belangrijk deel af van de verdere rentebewegingen op de obligatiemarkt en de winstontwikkeling bij bedrijven. Op het moment van schrijven staat de Amerikaanse tienjaarsrente 3 basispunten hoger op 3,32% en is het beeld op de Aziatische beurzen gemengd. De Nikkei-index in Tokio koerst 0,5% hoger maar de Hang Seng-index in Hongkong verliest 1,5%. Op het vasteland van China koerst de beurs van Shanghai 0,6% lager maar wint die van Shenzhen 0,2%. De Kospi-index in Seoel staat 0,2% hoger in Seoel maar de Australische beurs verliest 0,2%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een licht lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,2% hoger van start gaan en de dollarkoers is vrijwel ongewijzigd op $1,043 tegenover de euro.

Agenda

  • Nederlandse werkloosheidcijfers 
  • Europese autoverkoopcijfers 
  • wekelijkse rapportage hoeveelheid ww-aanvragen in de VS
  • huizenmarktcijfers VS
  • rentebesluit Bank of England 

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.