De beurs vandaag Lagere beurzen in Azië vanochtend ● olieprijs en rentes vrijdag lager ● veel slecht nieuws al 'ingeprijsd'

maandag 20 juni 2022

De beurs van 20 juni 2022, 8.50 uur
  • Behalve de Chinese beginnen veel beurzen in Azië met verliezen aan de nieuwe week
  • De olieprijs, energieaandelen en rentes op euro-staatsobligaties lager
  • Veel slecht nieuws zit al in de koersen; krijgen we een recessie of een ‘zachte landing’? 

Na een turbulente beursweek, waarin het nieuws werd overheerst door centrale banken die de geldkraan snel dicht zullen draaien om de hoge inflatie te beteugelen, is de rust op de markten aan het begin van een nieuwe week nog niet helemaal teruggekeerd. De meeste Aziatische beurzen staan op het moment van schrijven (voor achten) in het rood, met uitzondering van de Chinese. De Nikkei-index in Tokio staat ruim 1% in de min en de eveneens Japanse Topix-index verliest 1,1%. Het feit dat de Japanse centrale bank vrijdag heeft vastgehouden aan haar stimulerende (‘ruime’) beleid en de beleidsrente, in tegenstelling tot veel andere centrale banken, niet heeft verhoogd maakt beleggers nog niet erg enthousiast. 

Zuid-Koreaanse beurs op -2,5%

In Zuid-Korea is de stemming nog iets minder. De Kospi-index in Seoel verliest ruim 2,5% onder aanvoering van techaandelen. De Australische beurs koerst 0,6% lager in Sydney. Na een lagere opening schommelt de Hang Seng-index in Hongkong nu rond het slot van vrijdag. De beurs van Shanghai plust 0,1% en die van Shenzhen wint 1,4%. Maar van iets van stabilisatie zien we op dit moment nog weinig. De rentes op Australische en Nieuw-Zeelandse staatsobligaties staan wel iets lager. 

Europese aandelen verliezen 4,6% in één week

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag gesloten vanwege de viering van Juneteenth, de nationale feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij op 19 juni 1865. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan wel licht hoger. De futures op de Europese hoofdindices wijzen echter wel op een iets lagere opening op de eerste handelsdag van de nieuwe week. Vrijdag wist een aantal beurzen wel al iets te herstellen. De Duitse, Spaanse en Italiaanse beurzen sloten licht hoger waardoor de brede Europese Stoxx Europe 600-index 0,1% wist te winnen. Maar met een weekverlies van 4,6% was er weinig te vieren. 

Olieprijs: -6%, Duitse en Italiaanse rente lager

Angst dat de stijgende obligatierentes en beleidsrentes van de centrale banken de economieën in een recessie zullen duwen, overheerste de stemming op de markten vorige week. Recessieangst zagen we ook terug in de olieprijs, die vrijdag bijna 6% omlaag dook en aandelen uit de sector energie (-4,5%) meenam. Ook aandelen uit de sector basismaterialen (-1,2%) daalden vrijdag om dezelfde reden. Slecht nieuws is goed nieuws, want een lagere energieprijs betekent dan wel weer dat de inflatiedruk iets kan afnemen. De Duitse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 1,66%. De Italiaanse tienjaarsrente daalde met 15 basispunten naar 3,60% waardoor het renteverschil met Duitsland dus weer verder is afgenomen. Beleggers hebben blijkbaar vertrouwen in het 'spread-verlagende instrument’ dat de Europese Centrale Bank (ECB) in het vooruitzicht heeft gesteld. 

Weekverlies van 17% voor Amerikaanse energieaandelen

Met een weekverlies van 5,8% voor de S&P 500-index beleefde Wall Street de slechtste week sinds maart 2020. Angst voor een recessie in de VS als gevolg van het te snel dichtdraaien van de geldkraan door de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, bepaalde de sombere beurstemming. Het herstel van 0,2% van vrijdag maakte weinig goed. Aandelen uit de sector energie verloren afgelopen week op Wall Street maar liefst 17%, eveneens de sterkste daling sinds maart 2020. De Nasdaq herstelde vrijdag 1,4% maar de Dow Jones Industrial verloor 0,1%. Hoewel de Amerikaanse economie op dit moment inderdaad afkoelt en de kans op een recessie toeneemt, is het helemaal nog geen uitgemaakte zaak dat die er ook daadwerkelijk komt. De Fed heeft in het verleden weliswaar de Amerikaanse economie niet altijd 'zacht kunnen laten landen' (laten afkoelen zonder economische krimp) maar dat lukte bijvoorbeeld wel in 1994, toen de Fed ook de beleidsrente met (onder andere) een forse 0,75% verhoogde.

Veel slecht nieuws zit al in de koersen

Beleggers hebben inmiddels al wel heel veel slecht nieuws ingeprijsd. Vrijdag liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties nog iets verder op. De tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 3,23%, de tweejaarsrente liep met 9 basispunten op naar 3,18%. Of we deze week iets van een herstel zullen gaan zien, hangt voor een belangrijk deel af van de renteontwikkelingen. En het klinkt misschien wat tegen-intuïtief, maar iets minder goede macro-economische cijfers zouden de beurzen kunnen helpen. Die zouden namelijk, net als wat lagere olieprijzen, de opwaartse druk op de inflatie wat kunnen laten afnemen, waardoor de centrale banken de geldkraan uiteindelijk minder ver dicht hoeven te draaien.

Agenda

  • huizenprijscijfers uit het Verenigd Koninkrijk
  • Duitse producentenprijsinflatiecijfers 
  • bouwuitgaven in de eurozone

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.