De beurs vandaag Lagere beurzen in Azië vanochtend ● olieprijs en rentes vrijdag lager ● veel slecht nieuws al 'ingeprijsd'
maandag 20 juni 2022
- Behalve de Chinese beginnen veel beurzen in Azië met verliezen aan de nieuwe week
- De olieprijs, energieaandelen en rentes op euro-staatsobligaties lager
- Veel slecht nieuws zit al in de koersen; krijgen we een recessie of een ‘zachte landing’?
Zuid-Koreaanse beurs op -2,5%
Europese aandelen verliezen 4,6% in één week
Olieprijs: -6%, Duitse en Italiaanse rente lager
Weekverlies van 17% voor Amerikaanse energieaandelen
Met een weekverlies van 5,8% voor de S&P 500-index beleefde Wall Street de slechtste week sinds maart 2020. Angst voor een recessie in de VS als gevolg van het te snel dichtdraaien van de geldkraan door de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, bepaalde de sombere beurstemming. Het herstel van 0,2% van vrijdag maakte weinig goed. Aandelen uit de sector energie verloren afgelopen week op Wall Street maar liefst 17%, eveneens de sterkste daling sinds maart 2020. De Nasdaq herstelde vrijdag 1,4% maar de Dow Jones Industrial verloor 0,1%. Hoewel de Amerikaanse economie op dit moment inderdaad afkoelt en de kans op een recessie toeneemt, is het helemaal nog geen uitgemaakte zaak dat die er ook daadwerkelijk komt. De Fed heeft in het verleden weliswaar de Amerikaanse economie niet altijd 'zacht kunnen laten landen' (laten afkoelen zonder economische krimp) maar dat lukte bijvoorbeeld wel in 1994, toen de Fed ook de beleidsrente met (onder andere) een forse 0,75% verhoogde.
Veel slecht nieuws zit al in de koersen
Beleggers hebben inmiddels al wel heel veel slecht nieuws ingeprijsd. Vrijdag liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties nog iets verder op. De tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 3,23%, de tweejaarsrente liep met 9 basispunten op naar 3,18%. Of we deze week iets van een herstel zullen gaan zien, hangt voor een belangrijk deel af van de renteontwikkelingen. En het klinkt misschien wat tegen-intuïtief, maar iets minder goede macro-economische cijfers zouden de beurzen kunnen helpen. Die zouden namelijk, net als wat lagere olieprijzen, de opwaartse druk op de inflatie wat kunnen laten afnemen, waardoor de centrale banken de geldkraan uiteindelijk minder ver dicht hoeven te draaien.
Agenda
- huizenprijscijfers uit het Verenigd Koninkrijk
- Duitse producentenprijsinflatiecijfers
- bouwuitgaven in de eurozone
Lees ook
Goed om te weten
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.