De beurs vandaag Beursstemming knapt wat op ● grondstoffenprijzen hoger ● S&P 500-index herstelt 2,5%

woensdag 22 juni 2022

De beurs van 22 juni 2022, 9.20 uur
  • De beursstemming verbetert wat na de verliezen van vorige week
  • Ook de grondstoffenprijzen stijgen weer na prijsdalingen wegens recessieangst
  • De S&P 500-index en de Nasdaq winnen 2,5%, de Dow Jones Industrial plust 2,2%

De positieve stemming op de Aziatische beurzen, gisterochtend onze tijd, bracht Europese beleggers ertoe om wat koopjes te jagen na de uitverkoop in de voorgaande weken. Die prijsdalingen waren het gevolg van recessieangst door de hoge inflatie en de hogere rentes. Onze visie daarop en onze rendementsverwachtingen voor de tweede helft van dit jaar kun je trouwens lezen je in de update van onze Beleggingsvisie 2022. Voor alle duidelijkheid: vanochtend staan veel beurzen in Azië ietsje lager.

Grondstoffenprijzen hoger

Zonder dat er richtinggevende economische cijfers uitkwamen en zonder bemoeienis door centrale banken wisten de meeste Europese beurzen gisteren hoger te sluiten. Na een tussentijdse plus van 1,1% eerder op de dag sloot de Stoxx Europe 600-index uiteindelijk met een winstje van 0,4% onder aanvoering van aandelen uit de sector basismaterialen. Die profiteerden van een herstel van de grondstoffenprijzen, die vorige week nog onder druk lagen door recessieangst. De prijs van een vat ruwe olie steeg met 0,5% naar bijna $115. 

ECB lijkt obligatiebeleggers te overtuigen

Op de obligatiemarkt lijkt de rust ook enigszins terug te keren. Gisteren steeg de Duitse tienjaarsrente met 2 basispunten naar 1,77% en daalde de Italiaanse tienjaarsrente met 1 basispuntje naar 3,70%. Beleggers hebben er blijkbaar vertrouwen in dat de Europese Centrale Bank erin slaagt de verschillen in rente op de staatobligaties van de noordelijke en zuidelijke eurolanden te beperken. Dat wil de ECB doen met haar volgende maand aan te kondigen beleidsinstrument. Daarmee wil de ECB voorkomen dat de rente op onder andere de Italiaanse en Spaanse staatsschuld veel hoger oploopt dan de Duitse (en tot begrotingsproblemen leidt). De euro werd iets sterker tegenover de dollar op $1,053. Verder gebeurde er op de Europese beurzen gisteren weinig spannends. 

Meevallende cijfers in VS

Na een extra lang weekend in verband met de viering maandag van een nationale feestdag (Juneteenth: afschaffing van de slavernij op 19 juni 1865) hadden Amerikaanse beleggers er gisteren ineens weer zin in. Na de dramatische koersdalingen in de voorgaande week eindigde de eerste handelsdag van de nieuwe week met fraaie winsten. De daling van verkopen van bestaande woningen in de VS bleek minder sterk dan verwacht (-3,4% tegenover -3,7% verwacht) terwijl de bedrijvigheidsindex van de regio Chicago juist onverwacht is gedaald (van 0,4 naar 0,01 terwijl er 0,47 werd verwacht). Minder economische activiteit betekent minder opwaartse druk op de inflatie, wat de noodzaak vermindert voor de centrale bank om de groei af te remmen via beleids-renteverhogingen.

Vertrouwen neemt toe: herstel op Wall Street

Koopjesjagers meldden zich gisteren op de beurzen op Wall Street. Het lange weekend en het aflopen van de opties en futures (termijncontracten) afgelopen vrijdag hadden Amerikaanse beleggers blijkbaar goed gedaan. Met een plus van 2,5% (de sterkste stijging sinds 27 mei) herstelde de toonaangevende S&P 500-index een flink stuk van het koersverlies van vorige week. Aandelen uit de sector energie stegen gisteren met meer dan 5% na het verlies van 17% vorige week. Sommige aandelen en sectoren zijn naar onze mening onterecht hard afgestraft. Alle aandelensectoren eindigden gisteren in de plus. Ook de Nasdaq pluste 2,5% en de Dow Jones Industrial steeg 2,2%. Er kwam dus toch weer iets van geloof in de markt dat de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, de Amerikaanse economie net als in 1994 ondanks een reeks van renteverhogingen ‘zacht kan laten landen’ (laten afkoelen zonder dat die gaat krimpen). Het is nu nog veel te vroeg om conclusies te trekken maar we zien geen duidelijke signalen die wijzen op een harde landing (recessie).

Wij denken dat ‘lange’ rente VS nog wat verder kan stijgen

Op de obligatiemarkt liepen de rentes gisteren nog wel iets verder op. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 2 basispunten naar 3,20%, de tienjaarsrente in de VS steeg met 5 basispunten naar 3,27%. De hele Amerikaanse ‘rentecurve’ (grafiek van de obligatierentes, afgezet tegen de looptijden) is zo plat als een pannenkoek. Dat geeft aan dat beleggers al een reeks van renteverhogingen van de Fed hebben ingeprijsd maar ook dat zij een demping van de inflatie en economisch groei verwachten. Toch denken wij dat de ‘lange rente’ (op leningen van twee jaar en langer) in de VS nog wel iets verder kan oplopen zolang de inflatiecijfers hoog blijven en de economische groei in de VS niet instort.

Aziatische beleggers nemen gas terug

Ondanks het koersherstel gisteravond op Wall Street staan de meeste Aziatische beurzen op het moment van schrijven in het rood. De angst voor een economische-groeivertraging beheerst de beursstemming weer net zo makkelijk. De Japanse beurzen schommelen rond het slot van gisteren maar de Zuid-Koreaanse Kospi-index verliest in Seoel 2,3% door een daling van techaandelen. De Hang Seng-index in Hongkong staat ruim 1% in de min en de beurs van Shanghai verliest 0,2%. Ook de beurs van Shenzhen (-0,1%) koerst lager. Het valt dus wel mee met de verliezen op de Chinese beurzen. De Australische beurs staat, mede door iets lagere rentes, op een min van slechts 0,2%. De Amerikaanse tienjaarsrente staat om 7.45 uur onze tijd 2 basispunten lager op 3,26% en geeft beleggers dus even iets lucht. De futures op de Amerikaanse aandelenindices leveren ongeveer 1% van de winst van gisteren In en wijzen dus op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen om 9 uur naar verwachting ongeveer 1% lager aan de dag beginnen.

Agenda

  • Nederlandse huizenmarktcijfers 
  • inflatie Verenigd Koninkrijk
  • hypotheekaanvragen in VS
  • consumentenvertrouwensindex eurozone (16 uur)

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.