De beurs vandaag Beursstemming knapt wat op ● grondstoffenprijzen hoger ● S&P 500-index herstelt 2,5%
woensdag 22 juni 2022
- De beursstemming verbetert wat na de verliezen van vorige week
- Ook de grondstoffenprijzen stijgen weer na prijsdalingen wegens recessieangst
- De S&P 500-index en de Nasdaq winnen 2,5%, de Dow Jones Industrial plust 2,2%
Grondstoffenprijzen hoger
ECB lijkt obligatiebeleggers te overtuigen
Meevallende cijfers in VS
Vertrouwen neemt toe: herstel op Wall Street
Koopjesjagers meldden zich gisteren op de beurzen op Wall Street. Het lange weekend en het aflopen van de opties en futures (termijncontracten) afgelopen vrijdag hadden Amerikaanse beleggers blijkbaar goed gedaan. Met een plus van 2,5% (de sterkste stijging sinds 27 mei) herstelde de toonaangevende S&P 500-index een flink stuk van het koersverlies van vorige week. Aandelen uit de sector energie stegen gisteren met meer dan 5% na het verlies van 17% vorige week. Sommige aandelen en sectoren zijn naar onze mening onterecht hard afgestraft. Alle aandelensectoren eindigden gisteren in de plus. Ook de Nasdaq pluste 2,5% en de Dow Jones Industrial steeg 2,2%. Er kwam dus toch weer iets van geloof in de markt dat de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, de Amerikaanse economie net als in 1994 ondanks een reeks van renteverhogingen ‘zacht kan laten landen’ (laten afkoelen zonder dat die gaat krimpen). Het is nu nog veel te vroeg om conclusies te trekken maar we zien geen duidelijke signalen die wijzen op een harde landing (recessie).
Wij denken dat ‘lange’ rente VS nog wat verder kan stijgen
Op de obligatiemarkt liepen de rentes gisteren nog wel iets verder op. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 2 basispunten naar 3,20%, de tienjaarsrente in de VS steeg met 5 basispunten naar 3,27%. De hele Amerikaanse ‘rentecurve’ (grafiek van de obligatierentes, afgezet tegen de looptijden) is zo plat als een pannenkoek. Dat geeft aan dat beleggers al een reeks van renteverhogingen van de Fed hebben ingeprijsd maar ook dat zij een demping van de inflatie en economisch groei verwachten. Toch denken wij dat de ‘lange rente’ (op leningen van twee jaar en langer) in de VS nog wel iets verder kan oplopen zolang de inflatiecijfers hoog blijven en de economische groei in de VS niet instort.
Aziatische beleggers nemen gas terug
Ondanks het koersherstel gisteravond op Wall Street staan de meeste Aziatische beurzen op het moment van schrijven in het rood. De angst voor een economische-groeivertraging beheerst de beursstemming weer net zo makkelijk. De Japanse beurzen schommelen rond het slot van gisteren maar de Zuid-Koreaanse Kospi-index verliest in Seoel 2,3% door een daling van techaandelen. De Hang Seng-index in Hongkong staat ruim 1% in de min en de beurs van Shanghai verliest 0,2%. Ook de beurs van Shenzhen (-0,1%) koerst lager. Het valt dus wel mee met de verliezen op de Chinese beurzen. De Australische beurs staat, mede door iets lagere rentes, op een min van slechts 0,2%. De Amerikaanse tienjaarsrente staat om 7.45 uur onze tijd 2 basispunten lager op 3,26% en geeft beleggers dus even iets lucht. De futures op de Amerikaanse aandelenindices leveren ongeveer 1% van de winst van gisteren In en wijzen dus op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen om 9 uur naar verwachting ongeveer 1% lager aan de dag beginnen.
Agenda
- Nederlandse huizenmarktcijfers
- inflatie Verenigd Koninkrijk
- hypotheekaanvragen in VS
- consumentenvertrouwensindex eurozone (16 uur)
Lees ook
Goed om te weten
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.