De beurs vandaag Grondstoffenprijzen onder druk ● kans op recessie daalt door recessieangst ● teveel renteverhoging ingeprijsd

donderdag 23 juni 2022

De beurs van 23 juni 2022, 8.50 uur
  • Grondstoffenprijzen onder druk (-10% in twee weken) door recessieangst
  • Door de vrees voor een recessie, neemt de kans daarop juist af
  • Beleggers hebben te veel renteverhogingen door centrale banken ingeprijsd

De prijzen van grondstoffen staan de afgelopen dagen zwaar onder druk. Een index van grondstoffen is sinds 9 juni 10% gedaald en staat nu op het laagste niveau sinds maart. Sinds begin dit jaar staat de index nog wel ruim 20% hoger. En de prijs van een vat olie daalt rap richting de $100 per vat. De reden voor deze daling heeft niet te maken met vraag en aanbod, maar met de vrees voor een mogelijke recessie. Inflatieangst is omgeslagen in recessieangst. 

Kans op recessie neemt af

Het paradoxale is dat door de vrees voor een recessie, de kans daarop juist afneemt. Door een daling van de grondstoffenprijzen neemt immers de inflatie af en daalt de rente. Centrale banken hoeven bij een afnemende inflatiedruk minder snel de geldkraan dicht te draaien. En zo lost 'de markt' zelf haar problemen op. Als deze 'zichzelf oplossende’ beweging doorzet, betekent dit dat de grootste rentestijging achter de rug is, obligaties aantrekkelijker worden en beleggers zich minder hoeven in te dekken tegen hoge inflatie. Zij moeten dan op zoek naar bedrijven die bij een lagere economische groei toch in staat zijn hun winsten op peil te houden. In dit scenario worden groeiaandelen weer aantrekkelijker dan waardeaandelen, zeker na de flinke herwaardering die heeft plaatsgevonden door de sterk gestegen rentes. 

Lagere olieprijs drukt energieaandelen omlaag

Gisteren stonden aandelen uit de sectoren energie (-3,4%) en basismaterialen (-2,9%) onder druk op de Europese beurzen, mede door een adviesverlaging van een Amerikaanse zakenbank voor het aandeel ArcelorMittal (-9,6%). De prijs van een vat Brent-olie daalde 2,5% en vanmorgen nog eens ruim 2%. Aandelen uit defensieve (economisch relatief ongevoelige) sectoren, zoals gezondheidszorg (+0,6%) en dagelijkse consumentengoederen (+0,5%), waren in tegenstelling tot aandelen uit cyclische (economisch relatief gevoelige) sectoren wel gevraagd. Beursgenoteerde vastgoedaandelen profiteerden van de lagere rentes. De Stoxx Europe 600-index leverde 0,7% in, na eerder op de dag nog 1,8% lager te hebben gestaan. 

Teveel renteverhogingen ingeprijsd

In reactie op de lagere grondstoffenprijzen en recessieangst, waren obligaties ineens weer in trek. Zoals hier vaker geschreven, kan de stemming bij beleggers soms als een blad aan een boom omdraaien. De Duitse tienjaarsrente daalde met 13 basispunten naar 1,64% en de tweejaarsrente daalde met 9 basispunten naar 1,06%. Beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente nu minder ver zal verhogen dan eerder gedacht. En die mening delen we. Er zijn naar onze mening teveel renteverhogingen van centrale banken door de markt ‘ingeprijsd’. Er is te weinig rekening gehouden met een afname van de inflatiedruk als gevolg van de lagere groei(verwachtingen). Overigens zien we dat de door de markt ingeprijsde inflatieverwachtingen al een paar weken dalen, wat op zich een goed teken is. 

Powell: economie VS kan hogere rente aan

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verklaarde gisteren voor een Senaatscommissie dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om hogere rentes te kunnen weerstaan. Die uitspraak bracht wat verlichting. Dalende grondstoffenprijzen drukten gisteren ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De tienjaarsrente daalde met 12 basispunten naar 3,16%, de tweejaarsrente daalde 14 basispunten naar 3,06%. Bij afnemende inflatiedruk zijn staatsobligaties weer geschikt als 'veilige haven'. Tot de inflatieangst weer opduikt natuurlijk… Verder bleek dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week, ondanks de hogere hypotheekrentes, met 4,2% is gestegen. Een signaal dat de Amerikaanse huizenmarkt er beter voor staat dan gevreesd. De dollar wordt langzaam maar zeker iets zwakker en daalde naar 1,058 tegenover de euro. Een teken dat deze 'veilig haven' minder wordt opgezocht door beleggers.

Olieaandelen onderuit op Wall Street

Op Wall Street sloten de belangrijkste aandelenindices gisteren met kleine verliezen, nadat ze een groot deel van de handelsdag in de plus hadden gestaan. De S&P 500-index sloot 0,1% lager en de Nasdaq verloor 0,2%, net als de Dow Jones Industrial-index. Een groot deel van de koerswinst van dinsdag bleef dus staan. Olie-gerelateerde aandelen (-4,2%) gingen, net als op de Europese beurzen, hard onderuit. De koerswinsten sinds begin dit jaar smelten in dit tempo snel weg. Vastgoedaandelen stegen 1,5% in reactie op de lagere rentes.

Gemengd beeld in Azië

Na het licht lagere slot van Wall Street is de stemming op de Aziatische beurzen vanmorgen gemengd. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert nog eens 2 basispunten lager op 3,15% en geeft wat lucht. Ook de obligatierentes in Australië (-15 basispunten) en Nieuw-Zeeland (-17 basispunten) staan lager. De Japanse beurs opende hoger, maar schommelt op het moment van schrijven rond het slot van gisteren. De Japanse inkoopmanagersindex is volgens voorlopige cijfers deze maand gestegen van 52,3 naar 53,2 punten. Dat wijst in ieder geval niet op een aanstaande recessie, maar op een groeiversnelling. De Hang Seng-index koerst 1,4% hoger en de beurs van Shanghai plust 0,7%. De Kospi-index verliest echter 0,6% in Seoel, terwijl de beurs van Australië 0,5% stijgt. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices schommelen rond het slot van gisteren en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting licht lager van start gaan.

Agenda

  • Inkoopmanagersindex eurozone (daling verwacht van 54,8 naar 54 punten)
  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS (226.000 verwacht)
  • Voorlopige inkoopmanagersindex VS van juni (daling van 53,6 naar 52,9 punten verwacht)

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.