De beurs vandaag Inflatiecijfers bepalen stemming ● minder in Europese aandelen ● Chinese economie herstelt

donderdag 30 juni 2022

De beurs van 30 juni 2022, 10.50 uur
  • Duitse inflatie in juni onverwacht gedaald. Obligatierentes dalen
  • We zien risico’s voor Europa toenemen en gaan minder beleggen in Europese aandelen
  • Stijging inkoopmanagersindex wijst op stevig herstel Chinese economie

Inflatiecijfers bepaalden gisteren de stemming op de Europese beurzen. In Spanje is de inflatie deze maand versneld van 8,7% naar een historisch hoge 10,2% in vergelijking met een jaar geleden. Dat is meer dan de 8,8% die analisten hadden verwacht. Daar tegenover staat een vertraging van de Duitse inflatie van 8,7% naar 8,2%. Hier werd gerekend op een stijging naar 8,8%. Op maandbasis was er zelfs een daling van 0,1% volgens de geharmoniseerde methode van de Europese Unie. Compensatiemaatregelen van de Duitse regering om de energienota van Duitsers te verlagen hebben de inflatie omlaag gebracht. Deze maatregelen zullen echter eind augustus eindigen, waarna de inflatie naar verwachting weer zal aantrekken als er geen andere maatregelen volgen.

Minder positief over Europese aandelen

De obligatiemarkt reageerde positief op de inflatiecijfers. De Duitse tienjaarsrente daalde met 11 basispunten naar 1,52%. De Spaanse tienjaarsrente zakte zelfs 13 basispunten naar 2,59%. Verder bleek dat het economisch vertrouwen in de eurozone deze maand minder hard is gedaald dan verwacht, van 105 naar 104 punten (103 verwacht). De deelindices van de industrie en de dienstensector stegen allebei onverwacht. Dat is best opvallend, gelet op het hele lage consumentenvertrouwen. Toch zijn we van mening dat de economische risico's voor de eurozone verder toenemen. We hebben daarom deze week besloten om de weging van Europese aandelen te verlagen van neutraal naar onderwogen. En van Amerikaanse aandelen hebben we de weging verhoogd van neutraal naar overwogen. We doen dit om onze beleggingsstrategieën iets defensiever te maken. Een uitgebreide toelichting en onze visie lees je later vandaag in Blik op de beurs van juli.

Zwak eerste halfjaar voor Europese aandelen

Vrijwel alle Europese beurzen eindigden gisteren na vier positieve dagen in de min. Zorgen over afnemende economische groei en recessieangst overheersten de beursstemming. Na de beste driedaagse rally in zes weken, sloot de Stoxx Europe 600-index gisteren 0,7% lager. De index is op weg naar het slechtste eerste halfjaar sinds 2008. Toen zaten we midden in de wereldwijde financiële crisis. Aandelen uit de sectoren gezondheidszorg (+0,6%), energie (+0,3%) en dagelijkse consumentengoederen (+0,03%) wisten gisteren nog wel hoger te sluiten. Vastgoedaandelen (-3,6%) droegen de rode lantaarn.

Chinese economie herstelt sterk

De Chinese inkoopmanagersindex is deze maand flink hersteld van 48,4 naar 54,1 punten. De index van de productiesector steeg van 49,6 naar 50,2 (50,4 verwacht), die van de dienstensector schoot omhoog van 47,8 naar 54,7 punten (50,5 verwacht). Dit wijst erop dat de Chinese economie aantrekt na het versoepelen van de coronamaatregelen. En dat is gunstig voor de rest van wereld. Op de beurzen van Shanghai en Shenzhen wordt dan ook positief gereageerd: beide staan rond de 1,5% in de plus. De Hang Seng-index speelt in Hongkong echter een eerdere winst aan het slot van de handel kwijt en noteert 0,3% lager. Maar met een plus van 1,4% (in euro's gemeten) is de Hang Seng-index dit jaar tot nu toe wel één van de best presterende aandelenindices.

Agenda

  • Winkelverkoopcijfers uit Nederland en Duitsland
  • Inflatiecijfers uit Frankrijk en Italië
  • Inkomen en uitgaven van Amerikanen
  • Amerikaanse inflatiecijfers van mei
  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.