De beurs vandaag S&P 500-index slechtste rendement sinds 1970 ● Eurozone laagste werkeloosheid ooit ● rentes op obligaties dalen

vrijdag 1 juli 2022

De beurs van 1 juli 2022, 9.40 uur
  • Beleggers sluiten de eerste jaarhelft af met de slechtste rendementen in decennia
  • Meer zorgen over een mogelijke recessie, ondanks laagste werkeloosheid in Europa ooit (6,6%)
  • Beleggers vluchten in veilige havens, waardoor rentes op Europese- en Amerikaanse staatsobligaties dalen

We beginnen vandaag aan de tweede helft van een jaar dat voor beleggers tot nu toe teleurstellend is verlopen. Hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne, centrale banken die de geldkraan dichtdraaien en de angst voor een recessie hebben geleid tot negatieve rendementen op obligaties en aandelen. Alleen grondstoffen wisten zich aan de malaise te onttrekken; de opgelopen prijzen ervan vormen één van de oorzaken dat de inflatie zo hoog is. 

Na verlies volgt in principe herstel

Obligatiebeleggers beleven de slechtste eerste jaarhelft ooit. Met een negatief rendement van ruim 15% heeft de Stoxx Europe 600-index het slechtste rendement geboekt sinds de eerste helft van 2008. En voor de S&P 500-index (-21%) moeten we zelfs terug naar de eerste helft van 1970 om een slechter resultaat te vinden. Misschien een opsteker: in de tweede helft van dat jaar herstelde de index 27%. Na slechtste dagen, weken en maanden volgt op de beurs vaak een sterk herstel. Of dat ook dit jaar zal gebeuren is niet zeker en hangt voor een belangrijk deel af van de ontwikkeling van de energieprijzen en het beleid van de centrale banken. 

Europese werkloosheid naar laagste niveau ooit

Zorgen over een recessie duwden de aandelenkoersen op de Europese beurzen gisteren omlaag. Een daling van de werkloosheid in de eurozone naar het laagste niveau ooit (6,6%) was niet genoeg om beleggers gerust te stellen. Een onverwachte stijging van de werkloosheid in Duitsland (van 5% naar 5,3%) komt niet door ontslagen maar door het grote aantal Oekraïners dat zich op de arbeidsmarkt heeft gemeld. Het is vreemd dat dit nieuws negatief ontvangen werd, aangezien er in heel Europa een grote vraag is naar personeel. 

Rentes op eurostaatsobligaties dalen over breed front

Bij beleggers overheersen twee emoties: angst en hebzucht. Dit jaar is het vooral de angst voor de aanhoudend hoge inflatie en afnemende economisch groei die de boventoon voert. Alle Europese beurzen sloten op 30 juni met verlies. De Stoxx Europe 600-index boekte een verlies van 1,7%, waarbij alle sectoren in de min eindigden. De angst voor inflatie neemt echter wel af en heeft plaatsgemaakt voor recessieangst. In een reactie vluchten beleggers naar ‘veilige havens' en daalden rentes op eurostaatsobligaties over een breed front. De Duitse tienjaarsrente dook maar liefst 18 basispunten omlaag naar 1,34% (nog wel 1,5% hoger dan begin dit jaar) en de tweejaarsrente daalde met 19 basispunten naar 0,65%. Normaal gesproken behoren obligatiebeleggers bij de rustige types, maar dit jaar lijkt de manisch-depressieve stemming van aandelenbeleggers overgeslagen te zijn naar het ‘rustige deel’ van de financiële markten. Inmiddels worden er wel steeds minder renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) ‘ingeprijsd’ en dalen de inflatieverwachtingen al een aantal weken. Dat is gunstig voor de waardering van risicovolle beleggingscategorieën.

Beurs daalt, maar weinig signalen verzwakking economie VS

De stemming op Wall Street was gisteren niet veel beter. Een lager dan verwacht cijfer over de bestedingen van Amerikanen (0,2% tegenover verwachting van 0,4%) in mei woog zwaarder dan een gunstig (lager dan verwacht) inflatiecijfer. De favoriete inflatiegraadmeter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), de PCE deflator, is in mei met 0,6% gestegen (0,7% verwacht). Verder bleef het aantal werkeloosheidsuitkering aanvragen in de afgelopen week staan op 233.000. Hier zien we nog weinig signalen van een verzwakking. Wel daalde de inkoopmanagersindex van Chicago van 60,3 naar 56 punten (58 verwacht). De S&P 500-index leverde gisteren 0,9% in. Technologie-index Nasdaq verloor 1,3% en de Dow Jones Industrial-index sloot 0,8% lager. In een omgeving van afnemende economische groei hebben we een voorkeur voor Amerikaanse aandelen boven Europese.

Ook rentes op Amerikaanse staatsobligaties dalen

Ook rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden gisteren als gevolg van een vlucht naar veilige havens en afnemende inflatievrees. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 8 basispunten naar 3,01%, de tweejaarsrente daalde met 9 basispunten naar 2,95%. 'De markt' verwacht dat de beleidsrente van de Fed tot maart volgend jaar zal worden verhoogd naar 3,4% om vervolgens weer te dalen. Twee weken gelden werd er nog een verhoging tot 3,7% ingeprijsd voor eind van dit jaar. Het kan snel gaan en geeft aan dat er veel onzekerheid is bij beleggers wat leidt tot grote beweeglijkheid zowel omlaag als omhoog. Laat je hierdoor niet misleiden en houdt vast aan je beleggingsplan, hoe moeilijk dat soms ook is.

Agenda

  • Inkoopmanagers-indices van een aantal eurolanden en de eurozone als geheel
  • Amerikaanse inkoopmanagersindex van de productiesector
  • Cijfers over de Amerikaanse autoverkopen in juni

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.