De beurs vandaag Rentes lopen weer op ● Chinese economie herstelt ● Centrale bank Australië verhoogt rente

dinsdag 5 juli 2022

De beurs van 5 juli 2022, 8.55 uur
  • Obligatierentes lopen weer op doordat recessieangst wat wegebt
  • Sterke stijging inkoopmanagersindex wijst op herstel Chinese economie
  • Centrale bank van Australië verhoogt beleidsrente met 0,5%    

Op de Europese beurzen was de stemming op de eerste dag van de nieuwe handelsdag gematigd positief. De afwezigheid van Amerikaanse handelaren, vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag, was te merken aan de lage omzetten op de beurzen. Die lagen zo'n 30% tot 50% onder het gemiddelde van de afgelopen dertig dagen. Veel richtinggevend nieuws was er ook niet om de koersen in beweging te zetten. Een handelstekort en toenemende zorgen over mogelijke energietekorten in Duitsland zetten de beurs in Frankfurt onder druk. De DAX-index verloor gisteren 0,3% maar was, samen met de Spaanse en Italiaanse beurzen, een negatieve uitzondering in Europa. De Stoxx Europe 600-index boekte aan het einde van de dag een winst van 0,5% na eerder op de dag nog op een winst van 1,1% te hebben gestaan. 

Rentes stijgen ondanks meevallende inflatie

Gisteren werd bekend dat de producentenprijsinflatie in de eurozone in mei is afgezwakt van 1,2% naar 0,7% op maandbasis. Analisten rekenden op een kleinere vertraging naar 0,9%. Op jaarbasis zwakte de inflatie af van 37,2% naar 36,3% (36,6% verwacht), wat natuurlijk nog steeds heel erg hoog is. Maar de piek in de inflatie lijkt in Europa wel te zijn bereikt. Op de obligatiemarkt liepen de rentes echter over een brede linie weer op, na de daling van vorige week. Naar onze mening was dat ook niets meer dan een correctie op de scherpe stijging. We verwachten dat de rentes nog wat verder op zullen lopen. De Duitse tienjaarsrente steeg met 10 basispunten naar 1,33%. De volatiliteit op de obligatiemarkt zal naar verwachting de komende maanden nog wel hoog blijven, vanwege de onzekerheid over de inflatie, groei en het beleid van de centrale banken. 

Chinese economie herstelt

De stemming op de Aziatische beurzen is vanmorgen overwegend positief. Het bericht dat president Biden van plan is om de importtarieven op Chinese goederen te verlagen, wordt positief ontvangen door beleggers. Verder is de Chinese inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin vorige maand flink hersteld. De samengestelde index (productie- en dienstensector) is gestegen van 42,2 naar 55,3 punten. Dit wijst op een economisch groeiherstel, nu de lockdownmaatregelen steeds verder worden versoepeld. De index van de dienstensector is gestegen van 41,4 naar 54,5 punten, veel hoger dan de 49,6 punten die analisten hadden ingeschat. Dit is een belangrijke groei-indicator voor de op één na grootste economie van de wereld en een belangrijke impuls voor de rest van de wereld. Toch staan de beurzen op het vasteland van China vanmorgen op verlies. Goede macro-economische cijfers betekenen immers dat de kans op nieuwe stimuleringsmaatregelen afneemt. De beurs van Shanghai koerst 0,4% lager en de beurs van Shenzhen verliest 1,3%. In Hongkong noteert de Hang Seng-index een winst van 0,3% onder aanvoering van techbedrijven. 

Centrale bank Australië verhoogt rente

De centrale bank van Australië heeft de beleidsrente vanmorgen met 0,50% verhoogd naar 1,35% en hintte op meer verhogingen. In reactie daarop loopt de Australische tweejaarsrente met 6 basispunten op naar 2,47% maar blijft de stijging van de tienjaarsrente beperkt tot 1 basispunt naar 3,56%. In Sydney staat de aandelenbeurs op het moment van schrijven op een winst van 0,5%. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert 7 basispunten hoger op 2,95%. De angst voor een diepe recessie is bij beleggers afgenomen en daarom worden de ‘veilige havens’ voorzichtig verlaten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse beurzen staan rond de 0,4% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen om 9 uur naar verwachting ook hoger van start gaan.

Agenda

  • Definitieve inkoopmanagersindex eurozone (51,9 punten verwacht)
  • Orders voor duurzame goederen VS

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.