De beurs vandaag Angst voor een energiecrisis op de beurs, terwijl grondstofprijzen dalen

woensdag 6 juli 2022

De beurs van 6 juli 2022, 12.05 uur
  • Energiecrisis voedt angst voor een recessie 
  • grondstofprijzen dalen, energie-aandelen onderuit
  • mogelijke bodemvorming op de beurs    

De koersen op de Europese aandelenbeurzen tuimelden gister hard omlaag. De angst voor een aanstaande recessie, gedreven door een energiecrisis, overheerste. Grote zorgen over de Duitse gasimporteur en -leverancier Uniper (-9,5%) leidden tot paniek op de Duitse beurs en sloeg over naar de andere beurzen. Een staking bij het Noorse gasbedrijf Equinor versterkte de vrees voor nog hogere energierekeningen voor Europese bedrijven en consumenten, en daarmee de kans op een recessie.

Gasprijs slechts 1% hoger

Na een volatiele handelsdag sloot de gasprijs slechts 1% hoger, op 165 euro. Maar de schrik zit er bij beleggers goed in: de Duitse DAX-index in Frankfurt daalde zoals gezegd flink, met 2,9%, en was op de Russische beurs na (-8,2%) de slechtst presterende van alle Europese indices. De Stoxx Europe 600-index leverde 2,1% in en sloot op het laagste niveau sinds januari 2021. Dat de inkoopmanagersindex van de eurozone volgens definitieve cijfers in juni minder sterk is gedaald, van 54,8 naar 52 punten (51,9 verwacht), werd volledig genegeerd.

Energie-aandelen zwaar onder druk

Aandelen uit de energiesector verloren gisteren 6,9%. Niet zo vreemd, aangezien daar na de goede rendementen van de eerste helft van dit jaar gemakkelijk winst kan worden genomen. Alleen beursgenoteerde vastgoedaandelen (+0,8%) wisten door de lagere rente hoger te sluiten. Defensieve sectoren zoals gezondheidszorg (-0,5%) en dagelijkse consumentengoederen (-0,6%) bleven redelijk goed liggen. 

Olieprijs duikt omlaag

Het goede nieuws: in reactie op de recessieangst gingen de prijzen van grondstoffen, waaronder die van olie, flink omlaag. De prijs van een vat Noordzee-olie dook 9,5% omlaag naar USD 102 per vat. De prijs van een vat WTI-olie dook zelfs onder de USD 100. Als deze prijsdaling doorzet, kunnen ook de energieprijzen dalen en zal de inflatiedruk wat afnemen. Zodoende verhindert de recessieangst dus een mogelijk lange of diepe recessie.

Rentes dalen over een brede linie

Ander goed nieuws is de daling van de rentes. In de vlucht naar veilige havens werden er massaal staatsobligaties gekocht en daalden de rentes over een brede linie. De Duitse tienjaarsrente daalde met 15 basispunten naar 1,18%. De tweejaarsrente daalde zelfs met 19 basispunten naar 0,43%. De markt prijst nu veel minder renteverhogingen in door de ECB, die snel moet zijn in het doorvoeren van de aangekondigde verhogingen voordat ze te laat zijn. De euro maakte een schuiver en sloot bijna 2% lager op 1,025 tegenover de dollar. Niet goed voor de inflatie, wel goed voor onze exportbedrijven en dollarbeleggingen.

MSCI World-index wel in de plus

Veel beleggers die alleen maar oog hebben voor de Amsterdamse AEX-index (-2,3%), of zich beperken tot de Europese beurzen, zullen denken dat het gisteren een slechte beursdag was. Maar voor wereldwijde beleggers, zoals wij, was het gisteren best een aardige dag. Wereldwijde aandelen noteerden, mede door de sterkere dollar, een winst van 1,3%. Door de dalende rentes boekte onze obligatiebenchmark een winst van 0,7%. Perceptie en feiten lopen nogal eens uiteen. Gratis tip: behoed jezelf voor schreeuwende krantenkoppen en paniekzaaierij in de media. Bovendien is dat vaak een betrouwbaar signaal voor een omslag op de financiële markten.

Technologiefondsen VS ook in de plus

Lagere grondstoffenprijzen en dalende rentes zijn een zegen voor de koersen van zwaar afgestrafte Amerikaanse technologiebedrijven. Elk nadeel heeft zijn voordeel: de technologieindex Nasdaq herstelde gisteren dan ook met 1,75%. In een omgeving van lagere economische groei en stabiliserende rentes, zijn groeiaandelen na de herwaardering van dit jaar weer aantrekkelijk geworden. Vandaar dat Amerikaanse aandelen op dit moment ook onze voorkeur genieten. De S&P 500-index wist ondanks een daling van olie-gerelateerde aandelen (-4%), maar dankzij een stijging van aandelen uit de sectoren communicatiediensten (+2,7%), duurzame consumentengoederen (+2,3%) en IT (+1,2%) met een plusje van 0,2% de beursdag af te sluiten. Opvallend was dat het aandeel van oliebedrijf Exxon Mobil na een positieve winstwaarschuwing ruim 3% lager sloot. Veel goed nieuws is al verwerkt in de koersen en als de olieprijs verder daalt, volgens Citigroup kan die in een recessiescenario gemakkelijk naar de USD 65, dan zit er misschien niet heel veel meer in het (olie)vat.

Ook Amerikaanse rentes dalen

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde gister met 7 basispunten naar 2,81%, ondanks het feit dat cijfers over Amerikaanse fabrieksorders in mei beter waren dan ingeschat (1,6% tegenover +0,5% verwacht). De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op het moment van schrijven (8 uur) 1 basispuntje hoger op 2,82%, de dollar staat onveranderd op 1,025 en de olieprijs (brent) herstelt nauwelijks op USD 103,2 per vat. Tanken zal hopelijk binnenkort ook iets minder pijnlijk worden. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 1% hoger van start gaan. De daling van gisteren lijkt ons wat overdreven; de extreem hoge volatiliteit op de obligatiemarkt wijst mogelijk op een voorzichtige bodemvorming op de beurzen.

Agenda

  • Cijfers over Duitse fabrieksorders in mei
  • Winkelverkoopcijfers van de eurozone
  • De notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.