De beurs vandaag Duits ondernemersvertrouwen op laagste punt in twee jaar ● olieprijs stijgt, ondanks angst voor recessie ● Walmart geeft waarschuwing wegens lage consumentenbestedingen

dinsdag 26 juli 2022

De beurs van 26 juli 2022, 9.50 uur
  • Het Duitse ondernemersvertrouwen in juli daalde tot het laagste cijfer in meer dan twee jaar
  • Door tekort aan aanbodzijde stijgt de olieprijs, ondanks angst voor recessie en terugvallende vraag  
  • Walmart geeft winstwaarschuwing vanwege lagere consumentenbestedingen na flink gestegen prijzen

En zo werd het gisteren toch nog een aardige dag voor de Europese beurzen. Na een zwakke opening klommen de koersen langzaam op, om met kleine plussen van rond de 0,2% te sluiten. Nieuws over de economie leek weinig invloed te hebben. Het Duitse ondernemersvertrouwen, uitgedrukt in de Ifo Business Climate indicator, is in juli gedaald tot 88,6. Dat is het laagste cijfer in meer dan twee jaar tijd en onder de marktverwachting van 90,2. Hoge energieprijzen en gastekorten zijn een grote zorg voor de Duitse economie. Zowel de index voor de huidige situatie, als de graadmeter voor de verwachtingen van Duitse bedrijven, daalde. Het sentiment verslechterde in alle sectoren.

Economische terugval wordt duidelijk in cijfers

De verwachte economische terugval is de afgelopen maand steeds duidelijker geworden in de cijfers. Maar de financiële markten lijken hier eigenlijk niet meer van te schrikken. De geruchten zijn het nieuws geworden. Sterker nog, de rentedaling die volgde op de slechte economische cijfers heeft aandelenmarkten juist wat lucht gegeven. Waar beleggers blijkbaar nog steeds niet aan kunnen wennen, zijn de winstwaarschuwingen van Philips. Alhoewel er niks verrassends aan is, zakte de koers van dit aandeel toch bijna 8%, na de zoveelste tegenslag voor dit concern.

Olieprijzen stijgen ondanks recessieangst

In de Verenigde Staten bleven de koersen ook dicht bij hun startpunt. De Dow Jones-index steeg 0,3%, terwijl de Nasdaq met 0,4% daalde. Olieprijzen veerden gisteren wat verder op. Ondanks dat de Amerikaanse rente deze week waarschijnlijk driekwart procent omhooggaat, en dat de bezorgdheid over een mogelijke recessie en terugvallende vraag naar olie aanwakkert, is er op korte termijn nog steeds een tekort aan de aanbodzijde. De spanningen tussen het Westen en Rusland blijven hoog nu de G7-landen van plan zijn een prijsplafond aan te brengen voor Russische olie. Moskou keert zich - uiteraard - tegen dergelijke plannen en zegt dat het geen olie zal leveren aan landen die dergelijke beperkingen opleggen. Het Russische Gazprom zegt ook dat de leveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding naar Duitsland zullen dalen tot slechts 20% van de capaciteit, een maatregel die een omschakeling van gas naar ruwe olie als energiebron zou kunnen aanwakkeren.

Detailhandelaren hebben last van lagere bestedingen

De Amerikaanse aandelenfutures daalden nadat Walmart na het sluiten van de markten haar winstverwachting verlaagde en vandaag naar verwachting zo’n 10% lager opent. Andere aandelen van detailhandelaren noteerden nabeurshandel ook flink lager. Walmart wijst op lagere consumentenbestedingen als gevolg van stijgende prijzen.

Agenda

  • Amerikaanse huizenmarktcijfers
  • Amerikaanse consumentenvertrouwenscijfers
  • Kwartaalcijfers van o.a. Randstad, Unilever, Alphabet en Coca-Cola

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.