De beurs vandaag Fed verhoogt rente zoals verwacht ● maar lange rentes dalen ● weging aandelen naar neutraal

donderdag 28 juli 2022

De beurs van 28 juli 2022, 9.00 uur
  • De Fed heeft gisteren volgens verwachting de beleidsrente met 0,75% verhoogd
  • Daling lange rente wijst op vertrouwen dat inflatie zal dalen, al dan niet gepaard met recessie 
  • We verlagen risico in onze strategieën door weging aandelen te verlagen naar neutraal

Meevallende cijfers van een aantal grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Alphabet en Microsoft, die dinsdagavond na het sluiten van de Amerikaanse markt gepubliceerd werden, zorgden ervoor dat de Europese beurzen gisteren goed uit de startblokken gingen. Zwakke consumentenvertrouwenscijfers hadden geen negatieve invloed op de aandelenmarkten, die gedurende de dag verder opliepen. De zogenoemde groeiaandelen trokken de kar, op basis van goede kwartaalcijfers in combinatie met lange rentes (op staatsobligaties met looptijden van 10 jaar en langer) die de afgelopen weken fors gedaald zijn.

Fed verhoogt rente volgens verwachting

De dalende rentes van de afgelopen weken lijken in tegenspraak met de renteverhogingen van centrale banken. Nadat de Europese centrale bank (ECB) de beleidsrente vorige week met een half procent verhoogde, volgde gisteren haar Amerikaanse tegenhanger, de Federal Reserve, met een verwachte renteverhoging van 0,75%. Wellicht klinkt het vreemd dat juist renteverhogingen door centrale banken voor lagere rentes aan het lange eind van de rentecurve zorgen. Blijkbaar gelooft de markt dat het verhogen van de beleidsrente de inflatie op langere termijn onder controle krijgt, al dan niet gepaard gaande met een recessie. De beleidsrente van de Fed bedraagt na deze vierde renteverhoging 2,25-2,5%.

Wall Street krijgt vleugels na toelichting Fed-voorzitter

Fed-voorzitter Powell zei in een toelichting dat hij geen voorspelling kon doen over de bandbreedte van de rente voor volgend jaar en dat volgende beslissingen afhankelijk zijn van de economische cijfers. Powell zei ook dat de centrale bank tegen het einde van het jaar op zoek zal gaan naar een ‘gematigd restrictief’ niveau, wat neerkomt op een niveau van 3% tot 3,5% voor de Fed-rente. De Amerikaanse aandelenmarkten kregen vleugels toen Powell nog toevoegde dat hij niet verwacht dat de Amerikaanse economie in een recessie zal belanden. Volgens hem zullen verdere renteverhogingen dat ook niet doen, omdat slechts afnemende groei, zonder een recessie, nodig is om de inflatie te beteugelen. De brede S&P 500-index steeg 2,5%. De Dow Jones-index won 1,4% en de Nasdaq-index steeg zelfs bijna 4%.

We nemen wat risico van tafel

We gebruiken het sterke herstel op de aandelenbeurzen van de afgelopen zes weken om het risico in de portefeuilles van onze beleggingsstrategieën wat terug te brengen. We verlagen de aandelenweging van overwogen naar neutraal en brengen dit naar liquide middelen en obligaties. Aandelen hebben het dit jaar beter gedaan dan obligaties en we verwachten de komend tijd een verdere verzwakking van de economische cijfers en tegenvallende berichten vanuit het bedrijfsleven, waardoor de beurzen volatiel blijven. Een uitgebreide toelichting op onze visie en positionering lees je in Blik op de beurs.

Agenda

  • Vertrouwenscijfers van zowel consumenten als producenten in Europa
  • Eerste schattingen van de Duitse inflatie in juli
  • Economische groei VS in het tweede kwartaal (kleine stijging verwacht)
  • Bedrijfscijfers van onder andere Shell, Nestlé, Arcelor Mittal en Apple

Sta even stil bij Earth Overshoot Day

Nog even goed om bij stil te staan: Vandaag is het Earth Overshoot Day. Bossen, water en landbouwgrond: elk jaar verbruikt de mens meer natuurlijke hulpbronnen dan de aarde kan vernieuwen. Earth Overshoot Day is de dag waarop die hulpbronnen opgebruikt zijn. Vanaf vandaag leeft de mens op krediet: alle beschikbare natuurlijke bronnen voor dit jaar zijn opgebruikt. Niet gek dat beleggers steeds meer rekening houden met duurzaamheidsfactoren bij het selecteren van hun beleggingen. Wellicht voor een deel uit ideologie, maar ook omdat duurzamere bedrijven een betere toekomst voor zich hebben.

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.