De beurs vandaag Gevecht tegen inflatie nog lang niet afgelopen ● Fed-bestuurder: ‘rente nog verder omhoog’ ● Chinese inkoopmanagersindex wijst op krimp

maandag 1 augustus 2022

De beurs van 1 augustus 2022, 10.10 uur
  • De financiële markten staan op ‘oranje’, aangezien het gevecht tegen de inflatie nog niet afgelopen is
  • Fed-bestuurder Bostic zegt dat de Fed de rente echt nog wel verder zal verhogen
  • De Chinese inkoopmanagersindex van de maakindustrie zakte naar 49 punten, wat wijst op krimp

De meeste macro-economische cijfers van vorige week duidden op een afzwakkende economie en een nog altijd forse inflatie. Toch hintte de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) Jerome Powell op iets minder sterk verkrappend (afremmend) beleid. Dat bleek nét de bemoediging te zijn die marktpartijen nodig hadden om hogere prijzen voor financiële activa, zoals aandelen, te betalen. Zodoende werd het patroon doorbroken van een almaar stijgende Amerikaanse dollar tegenover koersdalingen van bijna alle andere waarden. Voor ons staat het stoplicht voor de financiële markten echter op oranje, aangezien het gevecht tegen de inflatie nog niet afgelopen is.

Meer renteverhogingen VS in het verschiet

Uitspraken van Fed-bestuurders Bostic en Kashkari maakten beleggers wat voorzichtiger. Kashkari herinnerde de markt er fijntjes aan dat de centrale bank slechts 2% inflatie verlangt, en dat het nog een lange weg te gaan is. Bostic wist te vertellen dat de Fed de rente echt nog wel verder zal verhogen. Zakelijke waarden als olie en goud dipten en ook aandelen-futures wijzen omlaag, terwijl de koersen van tienjarige staatsleningen verder opliepen.

China doet niet mee aan de rally

In het Verre Oosten boekte de MSCI Asia Pacific-index een winst van 0,5%. Meer dan een half procent zat er niet in omdat China niet meedoet aan de huidige aandelenrally. De inkoopmanagersindex van de Chinese maakindustrie zakte naar 49 punten, wat wijst op krimp van de activiteit. Afnemende vastgoedverkopen tonen aan dat de vastgoedcrisis in China nog volop gaande is. Het negatieve sentiment rondom het aandeel AliBaba herinnerde beleggers eraan dat de gouden tijden voor westerse beleggers in Chinese internetaandelen voorbij zijn: het wordt steeds waarschijnlijker dat hun Amerikaanse noteringen (de zogenoemde ADR’s) zullen verdwijnen en dat de aandelen een andere notering in bijvoorbeeld Hongkong zullen krijgen.

Mooi kwartaalcijferseizoen tot nu toe

Vandaag zien we de bedrijfsresultaten van Heineken en HSBC, die beide erg goed lijken te zijn. Vanavond komt het Amerikaanse gamebedrijf Activision Blizzard en in de rest van de week rapporteren veel andere bedrijven hun resultaten. Deze kunnen onze blik op de huidige stand van de economie kleur en differentiatie geven, maar bieden geen garanties voor de toekomst. Zoals eerder gezegd, zien wij dat de bedrijfsresultaten zich vrij goed houden ondanks de recessietendens.

Agenda

  • Amerikaanse bouwuitgaven
  • Amerikaanse inkoopmanagersindices (ISM)
  • Europese inkoopmanagersindex van de maakindustrie

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.