De beurs vandaag Juli zeer sterke maand voor aandelen ● beurzen nemen gas terug ● spanningen tussen VS en China drukken stemming

dinsdag 2 augustus 2022

De beurs van 2 augustus 2022, 8.50 uur
  • Met een plus van 9,7% was juli een bijzonder goede maand voor wereldwijde aandelen
  • We hebben de weging van aandelen wat afgebouwd ten gunste van obligaties en cash
  • Beursstemming gedrukt door mogelijk bezoek Nancy Pelosi aan Taiwan: China dreigt met actie

Op de financiële markten is te merken dat het augustus en dus vakantietijd is. De omzetten zijn fors lager dan normaal. De meeste aandelenindices namen op de eerste handelsdag van de maand wat gas terug, na een zeer sterke maand juli.

Aandelen en obligaties herstellen fors in juli

Juli was een bijzonder goede maand voor aandelen, met een rendement voor de MSCI All Country World-index van 9,7% (inclusief herbelegde netto dividenden, in euro's). Vooral Amerikaanse aandelen presteerden uitstekend (+12,1%), geholpen door een sterkere dollar ten opzichte van de euro (ruim +2,5%). Meestal zien we dat de meer defensieve beleggingen, zoals staatsobligaties, dan minder in trek zijn. Dit jaar is echter een bijzonder jaar zoals we eerder zagen, toen zowel aandelen als obligaties moesten inleveren. Obligaties hebben de afgelopen maand namelijk ook een positief rendement weten te realiseren: ruim +4% voor eurostaatsobligaties. Dit alles heeft te maken met de toegenomen angst voor een recessie, met als gevolg dalende rentes op obligaties met langere looptijden. Zo daalde de Duitse 10-jaarsrente van 1,3% naar 0,8% in juli.

Weging aandelen afgebouwd

Ondanks de angst voor een recessie presteerden aandelen dus goed. De eerste reden hiervoor is dat de bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal over het algemeen meevallen. De tweede reden is dat slecht nieuws wordt uitgelegd als goed nieuws. Beleggers gaan er namelijk van uit, dat centrale banken de beleidsrente minder zullen verhogen dan eerder gedacht om zo een recessie te vermijden. Dat is echter nog maar de vraag. Het positieve sentiment voor aandelen sinds het dieptepunt dit jaar in juni was voor ons aanleiding het beleid aan te passen. We hebben de weging van aandelen afgebouwd naar een neutrale weging, ten gunste van obligaties en liquide middelen. Meer over de achterliggende redenen hiervoor lees je in Blik op de beurs. Het sterk positieve rendement in juli betekent dat het rendement op wereldwijde aandelen dit jaar per eind juli -4,8% is. Op het dieptepunt in juni was dat nog ruim -15%. Het rendement op eurostaatsobligaties is nog wel wat lager met -8,6% per eind juli. Ook voor deze categorie lag de bodem op ruim -15% in juni.

Spanningen tussen China en VS drukken stemming

Deze maand zijn we wat voorzichtiger begonnen. Amerikaanse centrale bankiers communiceren dat hogere beleidsrentes nodig zijn om de nog steeds hoge inflatie te beteugelen, ondanks het toegenomen recessierisico. Daarnaast werd een tegenvallende Chinese inkoopmanagersindex voor de productiesector bekendgemaakt. Deze kwam nog maar net boven de 50 uit, terwijl analisten rekenden op een stand van 51,5. Meer voeding voor een wereldwijde groeivertraging dus. Dit leidde ook tot lagere olieprijzen van -4 tot -5%. En dan is er nog het geopolitieke risico, met een mogelijk bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan. China heeft gedreigd met een militaire reactie mocht dat bezoek inderdaad plaatsvinden. De Europese aandelenmarkten begonnen gisteren nog positief gestemd aan de eerste handelsdag van de nieuwe maand. In de loop van de middag draaide de stemming echter. De meeste beurzen sloten met rode cijfers. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,2% lager. De energiesector daalde het hardst als gevolg van de dalende olieprijzen, terwijl IT de sterkst presterende sector was.

Wall Street neemt gas terug

Ook in de VS werd wat gas teruggenomen na het sterkste maandrendement sinds november 2020 voor aandelen. De inkoopmanagersindex van de productiesector (ISM Manufacturing) viel niet zover terug als verwacht met een stand van 52,8 (52 verwacht), maar is wel duidelijk aan het verzwakken. Met name de deelindex voor nieuwe orders (48) viel tegen, met de tweede maand een uitkomst onder 50 punten. Dit is het break-evenniveau tussen groei en krimp. Met ook een tegenvallende Chinese inkoopmanagersindex, is het onwaarschijnlijk dat de problemen in de aanvoerketens snel worden opgelost. Alles bij elkaar genomen zien wij dit als een voorbode van verdere verzwakking in de productiesector de komende maanden. De Amerikaanse beurzen bewogen rond het slot van vrijdag en sloten een paar tienden van een procent lager. De dollar werd iets zwakker tegenover de euro ($1,0274). De tienjaarsrente daalde met 8 basispunten naar 2,57% als teken van het zwakkere sentiment.

Lagere koersen in Azië: China -3%

Vandaag lijkt een voortzetting van gisteren te worden, met lagere koersen in Azië als gevolg van de oplaaiende zorgen over een wereldwijde groeivertraging en de spanningen tussen China en de VS. De meeste beurzen noteren op dit moment 1 tot 2% in de min. De Chinese aandelenindices doen er een schepje bovenop met ongeveer 3% lagere koersen. De Australische centrale heeft de beleidsrente voor de vierde opeenvolgende maand verhoogd met 0,5% om de inflatie onder controle te krijgen. De futures (termijncontracten) op de aandelenindices in de VS en Europa noteren op dit moment ongeveer 0,5% lager en wijzen dus op een lagere opening.

Agenda

  • Bedrijfsresultaten van onder meer DSM, Bouygues, BP, Caterpillar, Marathon Petroleum, Eaton, S&P Global, Paypal, Starbucks en Electronic Arts.

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.