De beurs vandaag Spanning tussen China en de VS, beurzen onder druk ● tekenen van zwakte in de Chinese economie ● Fed-officials willen verdere renteverhoging
woensdag 3 augustus 2022
- Spanningen tussen China en VS lopen op na bezoek Nancy Pelosi aan Taiwan; beurzen wereldwijd onder druk
- Lagere verkopen Caterpillar-bouwmachines in China uitgelegd als teken van zwakte Chinese economie
- Officials centrale bank VS (Fed) spreken zich uit voor verdere renteverhoging om inflatie te beteugelen
Gisteren voerden de geopolitieke spanningen tussen de VS en China de boventoon op de financiële markten. Enkele honderdduizenden mensen volgden via Flightradar het toestel waarmee de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi naar Taiwan vloog. Zij is de prominentste Amerikaanse politicus die het – zoals China het ziet ‘afvallige’ – eiland bezoekt in 25 jaar tijd. Als reactie kondigde China militaire oefeningen aan in de wateren rondom het eiland.
Oplaaiende angst voor groeivertraging
Daar kwam nog economisch nieuws bij: een belangrijke Chinese fabrikant van batterijen voor elektrische auto's (o.a. voor Tesla en Ford) stelt de aankondiging van een Noord-Amerikaanse fabriek uit. Samen met oplaaiende zorgen over een wereldwijde groeivertraging resulteerde dit in een negatieve stemming op de beurzen. De meesten aandelenkoersen kwamen in de min en de grondstoffenprijzen noteren overwegend lager. Europese aandelenmarkten daalden enkele tienden van procenten, waarbij cyclische sectoren en de IT het zwaarst getroffen werden. Enkele defensieve sectoren wisten wel in de plus te sluiten. Ook in de VS zagen we rode koersen: de Dow Jones-index sloot 1,2% lager, de S&P 500-index verloor -0,7% en de Nasdaq-index daalde -0,2%.
Kwartaalcijfers schetsen gemengd beeld
In Azië brachten hogere koersen iets van verlichting. De verschillende indices staan ongeveer 0,5% in de plus, met uitzondering van Taiwan en Australië. De futures (termijncontracten) in de VS wijzen op een iets hogere opening, terwijl Europese futures zich rond het slot van gisteren bewegen.
Rentes lopen weer wat op
Nadat de obligatierentes het grootste deel van de dag lager noteerden, keerde dat in de loop van de middag toen enkele officials van de Amerikaanse centrale bank (Fed) zich uitspraken over het beleid. Om te beginnen zei de president van de San Francisco-Fed, Mary Dale, dat het werk van de centrale bank om de inflatie te bestrijden verre van klaar is. Haar collega Charles Evans van de Chicago-Fed vertelde verslaggevers dat een renteverhoging van 50 of 75 basispunten in september redelijk zou zijn. En collega Mester uit Cleveland wil duidelijk bewijs zien dat de maand op maand prijsstijgingen afzwakken. Dergelijke uitspraken maken een draai van de Fed naar een milder, 'dovish' beleid minder waarschijnlijk. De Amerikaanse tienjaarsrente sloot 17,5 basispunten hoger op 2,75%. De Duitse evenknie eindigde 4 basispunten hoger op 0,82%.
Agenda
- Kwartaalcijfers van o.a. Wolters Kluwer, BMW, Marathon Oil, CVS, Nutrien en MetLife
- Inkoopmanagersindex van de dienstensector en detailhandelsverkopen in Europa
- Inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector
- Wekelijkse hypotheekaanvragen duurzame goederen- en fabrieksorders VS
Lees ook
Goed om te weten
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.