De beurs vandaag Spanning tussen China en de VS, beurzen onder druk ● tekenen van zwakte in de Chinese economie ● Fed-officials willen verdere renteverhoging

woensdag 3 augustus 2022

De beurs van 3 augustus 2022, 8.45 uur
  • Spanningen tussen China en VS lopen op na bezoek Nancy Pelosi aan Taiwan; beurzen wereldwijd onder druk
  • Lagere verkopen Caterpillar-bouwmachines in China uitgelegd als teken van zwakte Chinese economie
  • Officials centrale bank VS (Fed) spreken zich uit voor verdere renteverhoging om inflatie te beteugelen 

Gisteren voerden de geopolitieke spanningen tussen de VS en China de boventoon op de financiële markten. Enkele honderdduizenden mensen volgden via Flightradar het toestel waarmee de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi naar Taiwan vloog. Zij is de prominentste Amerikaanse politicus die het – zoals China het ziet ‘afvallige’ – eiland bezoekt in 25 jaar tijd. Als reactie kondigde China militaire oefeningen aan in de wateren rondom het eiland.

Oplaaiende angst voor groeivertraging

Daar kwam nog economisch nieuws bij: een belangrijke Chinese fabrikant van batterijen voor elektrische auto's (o.a. voor Tesla en Ford) stelt de aankondiging van een Noord-Amerikaanse fabriek uit. Samen met oplaaiende zorgen over een wereldwijde groeivertraging resulteerde dit in een negatieve stemming op de beurzen. De meesten aandelenkoersen kwamen in de min en de grondstoffenprijzen noteren overwegend lager. Europese aandelenmarkten daalden enkele tienden van procenten, waarbij cyclische sectoren en de IT het zwaarst getroffen werden. Enkele defensieve sectoren wisten wel in de plus te sluiten. Ook in de VS zagen we rode koersen: de Dow Jones-index sloot 1,2% lager, de S&P 500-index verloor -0,7% en de Nasdaq-index daalde -0,2%.

Kwartaalcijfers schetsen gemengd beeld

In de tussentijd zijn er flink wat bedrijven die hun resultaten van het afgelopen kwartaal rapporteren. BP (+2,8%) presenteerde goede cijfers, een hoger dividend en uitbreiding van het aandeleninkoopprogramma. A.P. Møller-Mærsk (+2,1%) had meevallende resultaten en verhoogde de jaarprognoses. Bouygues (-0,2%) eindigde iets lager, ondanks beter dan verwachte cijfers. In de VS kwam Uber (+18,9%) met omzetcijfers die de verwachtingen overtroffen. Ondanks de hoge inflatie wordt er gretig gebruik gemaakt van de diensten van het bedrijf. Caterpillar (-5,8%) daalde na tegenvallende cijfers als gevolg van lagere verkopen van bouwmachines in China en lagere marges door hogere vracht- en grondstoffenprijzen. Dit werd uitgelegd als een nieuw teken van zwaktes in de Chinese economie. PayPal klom na sluiten van de markt 11% nadat de melding dat het bedrijf dit jaar 900 miljoen dollar aan kostenbesparingen verwacht te realiseren. Daarbij werd ook vermeld dat de activistische belegger Elliot Investment Management nu één van de grotere aandeelhouders van PayPal is. Airbnb daalde nabeurs bijna 10% nadat het boekingen analisten tegenviel.

In Azië brachten hogere koersen iets  van verlichting. De verschillende indices staan ongeveer 0,5% in de plus, met uitzondering van Taiwan en Australië. De futures (termijncontracten) in de VS wijzen op een iets hogere opening, terwijl Europese futures zich rond het slot van gisteren bewegen.

Rentes lopen weer wat op

Nadat de obligatierentes het grootste deel van de dag lager noteerden, keerde dat in de loop van de middag toen enkele officials van de Amerikaanse centrale bank (Fed) zich uitspraken over het beleid. Om te beginnen zei de president van de San Francisco-Fed, Mary Dale, dat het werk van de centrale bank om de inflatie te bestrijden verre van klaar is. Haar collega Charles Evans van de Chicago-Fed vertelde verslaggevers dat een renteverhoging van 50 of 75 basispunten in september redelijk zou zijn. En collega Mester uit Cleveland wil duidelijk bewijs zien dat de maand op maand prijsstijgingen afzwakken. Dergelijke uitspraken maken een draai van de Fed naar een milder, 'dovish' beleid minder waarschijnlijk. De Amerikaanse tienjaarsrente sloot 17,5 basispunten hoger op 2,75%. De Duitse evenknie eindigde 4 basispunten hoger op 0,82%.

Agenda

  • Kwartaalcijfers van o.a. Wolters Kluwer, BMW, Marathon Oil, CVS, Nutrien en MetLife
  • Inkoopmanagersindex van de dienstensector en detailhandelsverkopen in Europa 
  • Inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector
  • Wekelijkse hypotheekaanvragen duurzame goederen- en fabrieksorders VS

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.