De beurs vandaag Fed blijft hameren op inflatiebestrijding ● techaandelen gevraagd ● recessieangst neemt wat af

donderdag 4 augustus 2022

De beurs van 4 augustus 2022, 8.55 uur
  • Opnieuw maakt een Fed-bestuurder duidelijk dat de centrale bank de inflatie fel blijft bestrijden
  • Aandelen van techaandelen opnieuw gevraagd, onder andere door lagere lange rente
  • Inkoopmanagersindices in zowel eurozone als VS vallen mee, recessievrees even naar achtergrond 

Nancy Pelosi is weer vertrokken uit Taiwan, wat machtsvertoon van China en de VS. Laten we hopen dat het daarbij blijft. De markten lieten iets van ontspanning zien. De beurzen openden nog voorzichtig in Europa, maar in de loop van de middag werd het beeld wat positiever.

BMW (-5,6%) verwacht minder auto’s te verkopen

Vooral technologieaandelen waren gisteren in trek. Autofabrikanten bleven juist achter, onder meer door een koersdaling van BMW (-5,6%). Het bedrijf verwacht dit jaar minder auto's af te leveren dan in 2021. Aanhoudende verstoringen in de aanvoerketen, zoals een tekort aan chips, liggen hier onder andere aan ten grondslag. Het aandeel Novo Nordisk daalde zelfs ruim 9% na tegenvallende verkopen van zijn obesitasmedicijn, ondanks naar boven bijgestelde verwachtingen voor heel 2022. Wolters Kluwer (+2%) verhoogde eveneens zijn jaarprognose en maakte ook een groter dan verwacht aandelen-inkoopprogramma bekend. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,5% hoger. De markten kregen steun van een meevallende inkoopmanagersindex van de dienstensector in de eurozone. Die kwam in juli uit op een stand van 51,2 waar rekening werd gehouden met een gelijkblijvende stand van 50,6 punten.

Inflatie blijft topprioriteit voor de Fed

Inflatie, een dreigende recessie en het rentebeleid van centrale banken zijn het gecombineerde thema wat beleggers momenteel bezighoudt. Net als in de afgelopen dagen, was er ook gisteren weer een bestuurder van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de ‘Fed’, die van zich liet horen. St. Louis Fed-president James Bullard maakte in een interview bij CNBC duidelijk dat er overtuigend bewijs moet zijn van een vertraging in de prijsstijgingen, voordat de beleidsmakers het idee zullen hebben dat ze voldoende doen. Opnieuw een uitspraak die een draai van de Fed, waarop de afgelopen maand werd gespeculeerd, minder waarschijnlijk maakt. De tienjaarsrente in Duitsland steeg met 5 basispunten naar 0,87%. De tweejaarsrente steeg nog harder met 8 basispunten naar 0,4%. In de VS steeg de tweejaarsrente (3,07%) verder boven de tienjaarsrente (2,7%) uit. Die laatste daalde zelfs iets. Beleggers reageren dus op de uitspraken van de Fed-bestuurders en schatten de kans op een renteverhoging van 0,75% in september iets hoger in dan een paar dagen geleden.

VS: techaandelen aan kop, olieprijs omlaag

Net als in Europa, waren aandelenbeleggers ook in de VS positief gestemd. De Dow Jones-index en de S&P 500-index stegen 1,3% respectievelijk 1,6%. Alleen energieaandelen eindigden lager. Oliekartel OPEC+ heeft besloten om 100.000 vaten olie per dag extra te produceren in september. Dit betekent weliswaar extra aanbod in een krappe markt, maar in een veel lager tempo dan de afgelopen maanden. Desondanks daalde de olieprijs met een kleine 4%. De sectoren IT, duurzame consumentengoederen en communicatiediensten zorgden voor het grootste deel van de stijging van de S&P 500. Dat was ook te zien aan de Nasdaq-index (+2,6%), die wordt gedomineerd door aandelen uit deze drie sectoren.

Meevallende bedrijfs- en economische cijfers in VS

Het aandeel PayPal (+9,2%) klom hard na de cijfers van dinsdag. Die waren niet overdreven goed, maar het betalingsbedrijf gaat flink in de kosten snijden en kondigde een stevig aandelen-inkoopprogramma aan. CVS Health (+6,3%) profiteerde van sterke cijfers. Het bedrijf heeft de verwachtingen voor dit jaar naar boven bijgesteld. Hogere verkopen van covid-testen compenseerden de afnemende vraag naar vaccins en laboratoriumdiagnostiek. Amerika's grootste levensverzekeraar MetLife (+2,6%) versloeg de verwachtingen ruimschoots ondanks een uitdagende markt. Marathon Oil (-1%) kwam nabeurs met goede resultaten. In de VS werd ook een onverwacht meevallende inkoopmanagersindex (ISM) van de dienstensector in juli bekendgemaakt. Deze steeg naar 56,7 (53,5 verwacht), een driemaands hoogtepunt. Ook de fabrieksorders en orders voor duurzame goederen kwamen hoger uit dan verwacht. De recessieangst verdween dus even naar de achtergrond.

Agenda

  • Bedrijfscijfers van onder andere Alibaba, Adidas, Crédit Agricole, SBM Offshore, Toyota, ING Groep, EOG Resources en Amgen
  • Fabrieksorders uit Duitsland
  • Werkloosheidsaanvragen VS
  • Rentebesluit Bank of England (0,5% verhoging verwacht)

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.