De beurs vandaag Bank of England verhoogt rente ● VK stevent af op recessie ● 75% van bedrijven VS overtreft winstverwachting

vrijdag 5 augustus 2022

De beurs van 5 augustus 2022, 9.15 uur
  • Bank of England verhoogt rente voor het eerst sinds 1996 met een half procent
  • Verenigd Koninkrijk stevent af op recessie van vijf kwartalen, volgens centrale bank
  • Cijferseizoen bijna over: 75% van de bedrijven uit de S&P 500 realiseert hogere winst dan verwacht 

Er bestaat een wedijver tussen beleggers die geloven in de agressieve aanpak van centrale banken om de inflatie onder controle te krijgen en degenen die denken dat centrale banken eerder zouden moeten stoppen met hun renteverhogingen om een (serieuze) recessie te vermijden. Deze ideeënstrijd was gisteren zichtbaar op financiële markten, die moeite hadden om richting te kiezen.

Rente VK verder omhoog

Ondertussen verhoogde de Bank of England (BoE) voor het eerst sinds 1995 de rente met een half procent. De BoE verwacht dat het Verenigd Koninkrijk vanaf het vierde kwartaal in een recessie komt, die heel 2023 aanhoudt. De inflatie zal naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog pieken boven de 13%. In de nasleep van dit nieuws daalde de Britse pond en werd de rentecurve voor het eerst sinds 2019 even invers (wat betekent dat de korte rente hoger is dan de lange rente).

Europese aandelen sluiten iets hoger

Europese aandelenmarkten eindigden iets hoger. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,2% in de plus, nadat de index eerder op de dag nog 0,8% hoger noteerde. Hetzelfde beeld was te zien bij de Britse FTSE 100-index, die veel winst inleverde na de verhoging van de beleidsrente in het VK. Beleggers maken zich uiteraard zorgen over de naderende recessie. Ook Amerikaanse aandelen hadden moeite richting te kiezen en kwamen amper van hun plek ten opzichte van woensdag. De Dow Jones-index eindigde 0,3% lager, de S&P 500-index nagenoeg onveranderd. De Nasdaq-index wist er nog een plus van 0,4% uit te persen. Ook de rentes schommelden wat om uiteindelijk lager te noteren: in de VS daalde de tienjaarsrente met bijna 2 basispunten naar 2,69%, in Duitsland ging het om een daling van 7 basispunten naar 0,8%.

Kwartaalcijfers VS blijken grote steun voor indices

De goede bedrijfsresultaten zijn een steun voor aandelen gebleken in de afgelopen dagen. Het cijferseizoen loopt ten einde, nu 427 van de 500 bedrijven in de S&P 500 hun resultaten hebben gepubliceerd. Bijna 75% wist een hogere winst te realiseren dan verwacht, wat omzet betreft was dat ruim 60%. In de energiesector wist met meer dan 80% de verwachtingen – vaak in hoge mate – te overtreffen. Sectoren waar relatief de meeste bedrijven onder verwachting presteerden zijn: duurzame consumentengoederen en communicatiediensten. Laatstgenoemde sector wordt gedomineerd door Alphabet (o.a. Google, YouTube) en Meta (Facebook, Instagram), bedrijven die gevoelig zijn voor de advertentiemarkt, waar nu de budgetten onder druk staan. Bedrijven in de sector duurzame consumentengoederen hebben nog altijd last van problemen in de aanvoerketen.

In Europa zijn bedrijfswinsten iets minder exorbitant

Tekenend voor de situatie in Europa is het beeld hier vergeleken met de VS iets minder: nadat ruim 311 van de 445 grote bedrijven hebben gerapporteerd blijkt een kleine 55% van de bedrijven in de Stoxx 600-index meer winst dan verwacht te hebben genoteerd. Qua omzet ligt dat percentage wel hoger, op ruim 75%. Net als in de VS was energie de best presterende sector. Industriële bedrijven kenden de meeste tegenvallers. De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis spelen hierbij een belangrijke rol. Net als in de VS hadden bedrijven in de sector communicatiediensten het in Europa lastig, al betreft het voornamelijk de telecombedrijven. Al met al zijn het zeker geen slechte resultaten, maar wel zijn ze wat geflatteerd nadat analisten eerder hun verwachtingen naar beneden hadden bijgesteld. Overigens verwachten we dat er meer neerwaartse analistenbijstellingen zullen komen voor de bedrijfswinsten in 2023. Dit is geen gunstige factor voor aandelen.

Agenda

  • Kwartaalcijfers van onder andere Allianz, Consolidated Edison, Deutsche Post en WPP 
  • Industriële-productiecijfers van Duitsland, Frankrijk en Italië 
  • Arbeidsmarktrapportage VS over de maand juli

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.