De beurs vandaag MSCI World-index nog maar -4,2% dit jaar ● veel bedrijven overtreffen winstverwachtingen ● meer Amerikanen aan het werk dan ooit

maandag 8 augustus 2022

De beurs van 8 augustus 2022, 9.15 uur
  • Na een goede maand juli is de MSCI World-index opgekrabbeld tot een verlies van 4,2% dit jaar
  • Veel bedrijven kunnen hogere prijzen doorberekenen en zo winstverwachtingen analisten overtreffen
  • Voor derde maand op rij in VS meer banen gecreëerd dan verwacht; er werken meer Amerikanen dan ooit

In de maand juli zijn de wereldwijde aandelenbeurzen flink hersteld. Zoals mijn collega’s in de afgelopen weken schreven zijn het vooral de vooraf gevreesde, maar veel beter dan verwachte kwartaalcijfers die beleggers moed hebben gegeven. Tegelijkertijd zijn de dalende obligatierentes een belangrijke steun geweest. Rentes die juist gedaald zijn als gevolg van de vrees voor een economische recessie. Als we puur kijken naar de economische groei van kwartaal op kwartaal is de VS in het tweede kwartaal inderdaad in een recessie beland.

VS in recessie, eurozone (nog) niet

In de eurozone is het nog niet zover, maar neemt de kans op een recessie wel toe als gevolg van de energiecrisis. Van een recessie(-angst) heb ik in de afgelopen weken in Frankrijk in ieder geval niets gemerkt. Het was ouderwets 'vechten' om een kampeerplek en een restauranttafeltje. En ik vermoed dat de honderdduizenden vakantiegangers, die ondanks de belachelijk hoge brandstofprijzen urenlang in de file hebben gestaan richting het zuiden van Europa, deze maand ook wel niet op een paar stuivers zullen kijken. Ik hoor je dan ook al denken: is die recessieangst dan wel terecht? En hoe valt dit te rijmen met de aantrekkende beurskoersen? Het is belangrijk om hierbij twee zaken te onderscheiden. Ten eerste wordt economische groei in reële termen gemeten; dus, na aftrek van de historisch hoge inflatie. In de VS hebben bijzondere factoren, zoals bijvoorbeeld een extreem handelstekort in het eerste kwartaal, tot een (reële) economische krimp geleid. Zo bekeken is de recessie puur technisch. Ten tweede, en dat is voor beleggers heel belangrijk, wordt de winst(-groei) van bedrijven in nominale termen gemeten. Dat is inclusief de (nog altijd) hoge inflatie.

Aandelen bieden bescherming tegen inflatie

Vandaar dat we vinden dat aandelen een goede bescherming bieden tegen inflatie. En dat heeft dit jaar, ondanks de absolute koersdalingen, prima uitgepakt. Tot en met afgelopen vrijdag hebben wereldwijde aandelen (MSCI All Country World-index, dividenden netto herbelegd in euro's) dit jaar slechts 4,2% ingeleverd, mede door de sterkere dollar. Een samengestelde obligatiebenchmark noteert 9,8% lager. Voor beiden geldt overigens dat de bodem halverwege juni werd bereikt.

Bedrijven tonen prijszettingskracht

Veel beursgenoteerde bedrijven zijn in staat gebleken om ondanks de recessie(-angst) hogere prijzen door te berekenen aan eindklanten en de winstmarges en winstgroei(-verwachtingen) van analisten te overtreffen. Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest. En dat geldt voor beleggers in het bijzonder. Aan de andere kant is het ook weer niet heel verrassend dat aandelenkoersen zijn hersteld. Want zeg nu eerlijk, zou je liever (meer gaan) beleggen op de top van de economisch cyclus of ergens rond het dal? Ik weet wel wat Waren Buffet zou antwoorden.

Verwachtingen voor eurozone zijn niet best…

Eén vraag is in dit verband cruciaal: zijn we het dal van de economie al gepasseerd of gaat het beroerder worden? Daar is niet één antwoordt op te geven en verschilt per regio. Voor de eurozone zijn de verwachtingen voor de tweede helft van het jaar duidelijk slechter en lijkt een recessie door de energiecrisis onafwendbaar - alhoewel ik op basis van mijn eigen observaties betwijfel of het hier echt zo dramatisch zal worden als gevreesd. We hebben in het verleden voor hetere vuren gestaan en ervaren hoe creatief bedrijven, consumenten, overheden en centrale banken kunnen zijn om de schade beperkt te houden en de boel weer vlot te trekken.

… maar die van de VS juist erg goed

Voor de VS, de grootste economie ter wereld en met een gewicht van zo'n 60% in de wereldwijde aandelenindex bepalend, ziet het er heel anders uit. Daar lijkt het economische dal achter de rug en wordt voor de komende kwartalen een groeiherstel verwacht. Die verwachting wordt onder andere gesteund door het veel beter dan verwachte arbeidsmarktrapport van juli, dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd. Voor de derde maand op rij zijn er veel meer banen gecreëerd dan analisten verwachtten. Vorige maand waren dat er 528.000, tegenover 250.000 verwacht. Het aantal van de twee voorgaande maanden werd met 28.000 naar boven bijgesteld. Het werkloosheidpercentage is in de VS is vorige maand gedaald van 3,6% naar een historisch lage 3,5% (3,6% verwacht). Het aantal werkende Amerikanen is nu het hoogste ooit. Gelukkigerwijs voor hen zijn de uurlonen veel sterker gestegen dan verwacht (+5,2% jaar op jaar, +4,9% verwacht).

Verdere renteverhogingen Fed verwacht

Dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) door zal gaan met het verhogen van de beleidsrente lijkt me niet meer dan logisch. Maar dit betekent niet dat de economie dan tot stilstand komt. Zolang de arbeidsmarkt groeit en de uurlonen stijgen, kan de Amerikaanse economie gemakkelijk een hogere rente aan. Het duurde vrijdag wel even voordat het kwartje bij beleggers viel. Nadat de rentes in reactie op het veel beter dan verwachte arbeidsmarktrapport opliepen, kwamen de aandelenkoersen op Wall Street na de opening onder druk, maar herstelden zich later. De S&P 500-index sloot uiteindelijk 0,2% lager, de Dow Jones Industrial-index boekte een winst van 0,2% en de Nasdaq sloot 0,5% lager, maar noteerde wel voor de derde week op rij een mooie winst. De Amerikaanse tweejaarsrente liep met 18 basispunten op naar 3,23%, de tienjaarsrente steeg met 14 basispunten naar 2,83%.

Eerder op de dag eindigden de meeste Europese beurzen in de min, mede door de hogere rentes. De Duitse tienjaarsrente volgde het spoor van de Amerikaanse rente en ging 15 basispunten omhoog naar 0,96%. De Stoxx Europe 600-index stond bij het luiden van de slotbel 0,76% lager en verloor vorige week per saldo 0,59%. Aandelen uit sectoren waarin we veel waardeaandelen vinden, zoals energie (+0,54%) en financiële waarden (+0,16%), eindigden vrijdag nog weel iets hoger. Technologieaandelen (-2,2%) en vastgoedaandelen (-1,5%) hadden meer last van de hogere rente.

Agenda

  • Europese beleggersbarometer 
  • Kwartaalcijfers van onder andere Porsche, Siemens Energy en AIG

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.