Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Ahold Delhaize Ahold Delhaize - Sterke cijfers door topprestaties in de Verenigde Staten

woensdag 17 augustus 2022

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0011794037 EUR 12.4 3.61 Duurzaam Dagelijkse consumentengoederen

Sterke cijfers door topprestaties in de Verenigde Staten

Sterke cijfers, met dank aan de enorme stijging van de Amerikaanse dollar bij de translatie van de door de inflatie flink gestegen omzet. Ahold blijft op de kleintjes letten en onderhandelt stevig met zijn toeleveranciers over de te berekenen prijzen. Het concern wil marktaandeel behouden en niet dat de consument door de hoge prijzen zijn winkels mijdt. Het heeft liever dat de consument ziet dat de huismerken van het concern goedkoper zijn en kwalitatief even goed zijn geworden als de A-merken. Zeker nu concerns als Aldi en Lidl een steeds groter deel van de supermarkttaart opeisen.

Profiel

Koninklijke Ahold Delhaize is een internationale groep van vooraanstaande supermarktbedrijven in de Verenigde Staten (VS), Nederland, België en Centraal- en Zuid-Europa. Het concern heeft in totaal bijna 6800 winkels. De formule Albert Heijn is marktleider in Nederland en Delhaize heeft een groot marktaandeel in België. In de Verenigde Staten (VS) opereert het bedrijf onder meer met de namen Food Lion, Hannaford, Martin’s, Peapod, Stop&Shop/Giant-Landover en Giant-Carlisle; allemaal winkels in het oosten en noordwesten van de VS. Ahold is verder een voorloper op het gebied van e-commerce, met Bol.com, Peapod en bfresh. Het concern heeft op het moment 410.000 mensen in dienst en behaalde in 2021 meer dan €75,6 mld aan omzet.

Sterke cijfers door topprestaties in de Verenigde Staten

Ahold Delhaize heeft in het tweede kwartaal een hogere omzet geboekt, zo bleek 10 augustus. Dat dankte het supermarktconcern aan hogere prijzen van veel producten in de schappen, maar de winkels in onder andere de Verenigde Staten en Nederland verkochten ook grotere hoeveelheden. De omzet kwam 15% hoger uit op ruim €21,4 mld, gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten steeg de omzet met 6,4%. De omzet was flink hoger dan de analistenconsensus van €20,76 mld. Een groot deel daarvan is te verklaren door de inflatie. De omzet in de Verenigde Staten was met €13,58 mld fors beter dan de analistenconsensus van €12,8 mld. De omzet in Europa was met €7,8 mld in lijn met de verwachting. Ahold doet er alles aan om de prijsstijgingen beperkt te houden. Dat leidde dit jaar tot meerdere conflicten met grote internationale leveranciers van A-merken, die meer vroegen dan Ahold wilde betalen. Het concern weet namelijk wat producten zouden moeten kosten, aangezien het een groot marktaandeel heeft in de huismerken. De voor supermarkten belangrijke operationele-winstmarge daalde wel door alle extra kosten, maar lag met 4,1% nog net iets boven de consensus. Vooral in Europa was de marge lager; in de VS lag deze met 6,5% maar liefst 50% boven de consensusverwachting. Ahold behaalde een nettowinst van €603 mln, tegen €540 mln in dezelfde periode vorig jaar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op €0,59 bij een analistenconsensus van €0,54. Hierbij hielp uiteraard de sterke dollar. Voor heel 2022 is Ahold Delhaize nu optimistischer over de winst dan in een eerder stadium. Ook verwacht het concern een hogere vrije kasstroom. Daarnaast gaat Ahold Delhaize verder bezuinigen. Het plan was al om €850 mln te besparen en in Europa komt daar de komende jaren €250-300 mln aan kostenreductie bij. Ahold gaat onder andere minder investeren in Bol.com, aangezien de beursgang daarvan niet doorgaat vanwege het beursklimaat. Daarnaast verdwijnen er managementbanen in Centraal-Europa en wil het concern de IT en inkoop efficiënter maken.

Waardering

De koers-winstverhouding van Ahold Delhaize is op dit moment ruim 12,5 keer de winst voor het lopende jaar, lager dan het gemiddelde van de laatste jaren. Ook vergeleken met de concurrenten heeft het kruideniersconcern op het moment een lage waardering. Terwijl het toch al enkele jaren goede cijfers kan melden.

Kansen

  • Veel extra mogelijkheden sinds de overname van Bol.com. In veel winkels zijn afhaalbalies gekomen voor het afhalen van op het internet bestelde goederen. Hierdoor zullen veel nieuwe klanten naar de winkels komen.
  • In Nederland doet Albert Heijn (AH) het redelijk en profiteert het van zijn positie van marktleider en zijn sterke huismerken. AH verhoogde de penetratie van zijn huismerken de laatste jaren ten koste van de A-merken. Die vertegenwoordigen nu gemiddeld 50% van de producten in de winkels.

Risico's

  • Op dit moment ziet het concern geen mogelijkheden om de gestegen productkosten volledig door te berekenen aan de consument. Zou men dit wel doen, dan is de kans groot dat klanten overstappen naar concurrenten.
  • Het concern moet veel tijd steken in het invoegen van Delhaize in de organisatie, het is belangrijk dat men daarbij de operationele zaken niet vergeet.
  • Nu Amazon in de VS ook in stenen winkels actief is, kan dit een forse pijsdruk gaan geven in de supermarktbranche. Ook gaat Amazon vanaf dit jaar zich meer op Nederland focussen wat extra concurrentie in de supermarktoorlog met zich meebrengt.
  • De totale blootstelling van het bedrijf aan duurzaamheidsrisico's is gemiddeld en is vergelijkbaar met het gemiddelde van de subsector.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een middenmoter (NFI =) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten Duurzaam beleggen bij het ING Investment Office, en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 25,44 op Ahold Delhaize 7,1 4,13 0,00 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 25,4 op Ahold Delhaize 5,1 5,81 0,00 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 32,61 op Ahold Delhaize 8,7 3,38 0,00 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Short 32,8 op Ahold Delhaize 4,7 6,18 6,20 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Ahold Delhaize bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.