De beurs vandaag Producenteninflatie VS daalt ● sterke cijfers Inditex ● beleggers komen bij van inflatieschok

donderdag 15 september 2022

De beurs van 15 september 2022, 8.52 uur
  • Producentenprijzen VS opnieuw gedaald; teken van afnemende inflatiedruk 
  • Zara-moeder Inditex weet prijzen flink te verhogen en boekt sterke resultaten
  • Beleggers trillen nog na van inflatieschok VS; koopjesjagers melden zich op Wall Street

De herfst is in aantocht, maar kunnen we terugkijken op een prachtige zomer. Voor wereldwijde aandelenbeleggers waren de zomermaanden ondanks alle ellende niet eens zo heel beroerd, al was er voor obligatiebeleggers weinig positiefs aan. Aanhoudend hoge inflatie en oplopende rentes zijn de oorzaak van de lagere obligatiekoersen. Of de rentes minder snel zullen oplopen of zelfs wat kunnen dalen, hangt af van de inflatie- en groeicijfers in de komende maanden.

Producentenprijzen VS dalen

Deze week waren het vooral de Amerikaanse inflatiecijfers die de stemming op de financiële markten bepaalden. Dinsdag leidden iets hoger dan verwachte consumentenprijscijfers tot een schok op de aandelenmarkten, die naar onze mening wat overdreven was. Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse producentenprijscijfers zijn gedaald. In augustus zijn deze met 0,1% gedaald in vergelijking met juli, de tweede daling op rij, en op jaarbasis vertraagde de inflatie voor producenten van 9,8% naar 8,7% (8,8% verwacht). Hieruit kunnen we twee dingen opmaken. Ten eerste neemt de inflatiedruk voor producenten af en ten tweede kunnen we, op basis van de aanhoudend hoge consumentenprijsinflatie, concluderen dat de winstmarges van veel bedrijven op peil zijn gebleven.

Inditex boekt meer winst dankzij hogere prijzen

Het positieve bericht van Inditex (+3,8%), weliswaar een Europees bedrijf, is hier een goed voorbeeld van. Het Spaanse modebedrijf, bekend van Zara, wist het afgelopen halfjaar de verkoopvolumes vast te houden en tegelijkertijd veel hogere winstmarges te hanteren. Het concern verhoogde namelijk de prijzen met gemiddeld 12%. Zie hier het ultieme voorbeeld van hoe je je als belegger kunt beschermen tegen inflatie. Dat er grote verschillen zijn tussen bedrijven die wel goed om kunnen gaan met prijsstijgingen en die dat niet kunnen, zoals het Duitse Kion (-29%), dwingt je als belegger nog nauwkeuriger te zijn in de keuzes die je maakt.

Europese beleggers trillen nog na van inflatieschok

Op de Europese beurzen waren beleggers de Amerikaanse 'inflatieschok' van dinsdag nog niet helemaal te boven. Angst voor het te snel dichtdraaien van de geldkraan door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, beheerste de stemming op de Europese beurzen. Een iets hogere olieprijs trok de koersen van Europese olieaandelen omhoog (+1,1%), maar alle andere sectoren eindigden in de min. En met uitzondering van de Italiaanse beurs in Milaan (+0,5%), eindigden ook alle Europese aandelenbeurzen lager. De Stoxx Europe 600-index verloor 0,9%. Op de obligatiemarkt was de rust een beetje terug. De Duitse tienjaarsrente daalde met 1 basispuntje naar 1,72%. De euro sloot vrijwel onveranderd tegenover de dollar op $1,00 nadat deze dinsdag flink zwakker werd.

Wall Street herstelt dankzij koopjesjagers

Gesteund door de lagere Amerikaanse producentenprijscijfers meldden koopjesjagers zich gisteren op Wall Street. De S&P 500-index herstelde 0,3% van het waardeverlies van maar liefst $1.500 miljard op dinsdag. De Nasdaq-index steeg 0,7% en de Dow Jones-index kreeg er 0,1% bij. De VIX-index, de volatiliteitsindex van Wall Street, daalde ruim 4% naar iets boven de 26 punten. Op de obligatiemarkt liep de Amerikaanse tweejaarsrente met 3 basispunten op naar 3,79%, de tienjaarsrente sloot onveranderd op 3,40%.

Agenda

  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS (227.000 verwacht)
  • Winkelverkoopcijfers VS augustus (-0,1% op maandbasis verwacht)
  • Philadelphia Business Outlook-index VS
  • Handelscijfers VS
  • Industriële productie VS

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.