De beurs vandaag Centrale banken verhogen deze week de rente ● recessieangst laait weer op ● beurzen dalen fors

maandag 19 september 2022

De beurs van 19 september 2022, 11.00 uur
  • Woensdag verhoogt de Fed de rentes en op donderdag de centrale banken van Engeland en Japan
  • Na een vierdaagse daling sluit de Stoxx Europe 600-index de week af met een totaalverlies van 3%
  • Ook de S&P 500-index boekte vrijdag weer een verlies, waarmee het weekverlies uitkwam op 4,7%

Met het oog op de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II beleeft het Verenigd Koninkrijk (VK) vandaag een dag van nationale rouw. De financiële markten in Londen zijn gesloten. Dit betekent niet dat we rustig aan een nieuwe beursweek beginnen. In aanloop naar de rentebesluiten van de Amerikaanse- (woensdag), Engelse- en Japanse centrale bank (donderdag) zullen beleggers toch wel wat nerveus zijn. De grote vraag is of de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente met 75 basispunten zal verhogen of met 100 basispunten.

Zorgen over afkoeling van de economie

Over de richting van de beweging van centrale banken bestaat echter geen enkele twijfel: de geldkraan wordt dichtgedraaid om de inflatie te beteugelen. Dat betekent dat waarderingen onder druk komen te staan en er zorgen bestaan over een sterke afkoeling van de economie, wat weer leidt tot twijfels over de winstgroeiverwachtingen van bedrijven. Het zijn deze factoren die in de afgelopen week hebben geleid tot toenemende volatiliteit op de financiële markten.

Bijna alle aandelensectoren sloten de week in de min

Op de laatste handelsdag van de week stonden de Europese beurzen dan ook weer onder druk. Voor de vierde dag op rij ging de Stoxx Europe 600-index omlaag (-1,6%) om de week met een totaalverlies van bijna 3% af te sluiten. Tegenvallende cijfers van de winkelverkopen in het VK wogen vrijdag zwaarder dan meevallende cijfers uit China. Met uitzondering van beursgenoteerde vastgoedaandelen (+0,7%) sloten alle aandelensectoren vrijdag in de min. Op de obligatiemarkt waren de koersuitslagen minder groot. De Duitse tienjaarsrente daalde met 1 basispuntje naar 1,76%. De euro werd iets sterker op 1,002 tegenover de dollar maar staat nog wel bijna 12% onder het niveau van eind vorig jaar.

Ook recessieangst in de Verenigde Staten

Vooruitlopend op het rentebesluit van de Fed was de stemming op Wall Street vrijdag niet veel beter dan op de Europese beurzen. Zorgen over het te snel dichtdraaien van de geldkraan door de Fed leidden tot een recessieangst waarbij tegelijkertijd de rentes op Amerikaanse staatsobligaties verder opliepen. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg vrijdag met 8 basispunten naar 3,87% en de tienjaarsrente liep met 4 basispunten op naar 3,45%. De S&P 500-index boekte vrijdag een verlies van 0,7%, waarmee het weekverlies uitkwam op 4,7%. Dat is de slechtste week sinds juni. De Nasdaq 100-index ging 0,7% omlaag waardoor het weekverlies uitkwam op 5,8%, de slechtste week sinds januari. Wereldwijde aandelen (MSCI All Country World-index, total return in euro's) verloren afgelopen week gemiddeld 3,9%, de slechtste week sinds juni, en staat nu weer op het niveau van begin juli. Het verdere verloop van de beurzen zal sterk afhangen van de daadkracht van centrale banken en de balanceeroefening om de inflatie te beteugelen zonder de economie in een recessie te duwen. Een lastige taak, met de nodige risico's.

Agenda

  • Cijfers van juli over de bouwuitgaven in de eurozone
  • De vertrouwensindex van Amerikaanse aannemers

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.