De beurs vandaag Rentevrees drukt stemming ● rentes richting ‘normale’ niveaus ● beleggers vrezen grote rentestap Fed

woensdag 21 september 2022

De beurs van 21 september 2022, 8.52 uur
  • Obligatierentes stijgen flink na forse renteverhoging Zweedse centrale bank
  • Rentes bewegen naar gebruikelijke niveaus na jarenlang kunstmatig laag te zijn gehouden
  • Beleggers vrezen grote renteverhoging Fed vanavond om 20.00 uur

Gisteren verraste de Zweedse centrale bank met een renteverhoging van 100 basispunten naar 1,75%. De meeste analisten hadden op een verhoging van 75 basispunten gerekend. In reactie hierop liepen de rentes op Zweedse staatsobligaties over een brede linie op. De rentes op staatsobligaties elders in Europa gingen mee omhoog. De Duitse tienjaarsrente steeg met 12 basispunten naar 1,93% en heeft de psychologische grens van 2% in het vizier.

Inflatie- en rentevrees drukt op beurssentiment

De oplopende rentes zetten de Europese aandelenmarkten gisteren onder druk, terwijl de koersen van Zweedse banken juist profiteerden van de hogere rentes. Veel hoger dan verwachte Duitse producentenprijscijfers voedden de vrees voor aanhoudend hoge inflatie –   en daarmee een ‘strenger’ beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Na een handelsdag waarop de inflatie- en rentevrees overheerste, eindigden alle Europese aandelenbeurzen in de min. De Stoxx Europe 600-index sloot met een verlies van 1,1%. Alle aandelensectoren eindigden in de min, met beursgenoteerde vastgoedaandelen (-4,3%) als rode-lantaarndrager als gevolg van de hogere rentes. Dat de lange rentes in Europa verder opliepen, betekent dat beleggers op dit moment meer angst hebben voor aanhoudend hoge inflatie dan voor een dreigende recessie.

Rentes bewegen richting ‘normale’ niveaus

In aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank vanavond, liepen ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties verder op. De tweejaarsrente steeg met 3 basispunten naar 3,97% en de tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 3,56%, het hoogste niveau sinds 2011. Het heeft lang geduurd, maar we naderen weer 'normalere' niveaus voor de rentes. Lange tijd hebben we te maken gehad met een periode waarin desinflatie overheerste en de rentes door centrale banken kunstmatig laag werden gehouden. Met dit tempo van rentestijgingen nadert het moment dat beleggen in obligaties weer aantrekkelijk wordt. Vooralsnog houden we vast aan een licht onderwogen positie van obligaties in onze beleggingsstrategieën.

Met angst en beven naar rentebesluit Fed

Hogere rentes en de angst voor een renteverhoging van 100 basispunten door de Fed vanavond, leidden tot een bedrukte stemming op Wall Street. De S&P 500-index verloor 1,1% na de winst van maandag. Opvallend was dat IT-aandelen (-0,5%) relatief het best presteerden. Vastgoedaandelen (-2,6%) droegen de rode lantaarn. De Nasdaq sloot 1% lager ondanks de koerswinst van Apple (+1,6%). De Dow Jones-index ging ook 1% omlaag. De prijs van een vat olie daalde 1,5% naar $90,60. Goed voor de prijs van brandstof en gunstig voor de inflatie. De VIX-index, de ‘angstgraadmeter’ van Wall Street, schoot ruim 5% omhoog tot boven de 27 punten. Het geeft aan dat beleggers erg nerveus zijn voor het rentebesluit van de Fed. Op korte termijn kunnen we ons dat voorstellen, maar op de iets langere termijn is een centrale bank die de hoge inflatie bestrijdt en de koopkracht van consumenten op peil probeert te houden, juist positief. Een loon-prijsspiraal moet je niet willen en moet worden voorkomen.

Agenda

  • Rentebesluit Fed om 20.00 uur (verhoging van 75 basispunten verwacht)

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.