De beurs vandaag Fed verhoogt beleidsrente ● eind aan renteverhogingen nog niet in zicht ● Wall Street vreest recessie

donderdag 22 september 2022

De beurs van 22 september 2022, 8.49 uur
  • Fed verhoogt volgens verwachting beleidsrente met 75 basispunten
  • Dit jaar nog minimaal 100 basispunten verhoging verwacht
  • Wall Street vreest dat forse renteverhoging tot een recessie zal leiden

Fed-voorzitter Jerome Powell ontpopte zichzelf gisteren tot de Paul Volcker van de 21ste eeuw. In zijn toelichting op de verhoging van de beleidsrente met 75 basispunten naar een bandbreedte van 3%-3,25%, verwees hij naar oud-voorzitter Paul Volcker. Die trok in de jaren tachtig van de vorige eeuw de beleidsrente op tot maar liefst 20% om de hardnekkige inflatie van destijds te bestrijden. "We wil keep at it until the job is done", waren de woorden van Powell om aan te geven dat de strijd van de centrale bank tegen de torenhoge inflatie menens is.

Beleidsrente eind dit jaar nog minstens 1% hoger

De renteverhoging van 75 basispunten lag in lijn met de verwachting van de meeste analisten. Het was de derde keer op rij dat de Fed de beleidsrente met 0,75% verhoogde om de inflatie in de VS te beteugelen. En er komt meer. Volgens de 'dot plot', de puntengrafiek met daarin de verwachtingen van de individuele bestuursleden van de Fed, wordt de beleidsrente nog voor het einde van dit jaar naar 4,4% opgetrokken. Dit betekent dat er voor november nog 75 basispunten verhoging aan zit te komen en voor december nog eens 50 basispunten. Voor eind volgend jaar wordt nu een niveau van 4,6% verwacht door de Fed-bestuurders. Een veel agressiever plaatje dan beleggers hadden verwacht. De geldkraan gaat sneller en verder dicht.

Verder renteverloop afhankelijk van de cijfers

Voor volgend jaar worden er nu door de Fed nog geen renteverlagingen verwacht. Of dit ook zo zal lopen, is echter allerminst zeker. Dat is afhankelijk van de economische cijfers van de komende maanden. Vergeet niet dat we in een bijzondere situatie zitten. Vorig jaar rond deze tijd, hield de Fed nog vast aan het tijdelijke (‘transitory’) karakter van de inflatie. Inmiddels weten we beter… Als de Amerikaanse economie en/of de inflatie de komende maanden sterk terugvallen, kan het plaatje er over drie maanden heel anders uitzien. Beleggers wisten gisteren niet zo goed wat ze er mee aan moesten. Inflatie bestrijden door de beleidsrente te verhogen is goed voor de vooruitzichten op de langere termijn. Maar de kans op een 'harde landing' van economie neemt door het sneller en verder dichtdraaien van de geldkraan op de korte termijn wel toe.

Recessievrees overheerst op Wall Street

Voor de aankondiging van het rentebesluit stonden de aandelenkoersen op Wall Street nog in de plus. Daarna doken ze razendsnel in het rood, om weer op te veren tijdens de toelichting van Powell. In het laatste uur van de handel stak de recessieangst weer de kop op en gingen de aandelenkoersen in New York omlaag. De S&P 500-index sloot na een wilde handelsdag 1,7% lager, de Nasdaq verloor 1,8% en de Dow Jones Industrial-index gaf 1,7% prijs. Op de obligatiemarkt steeg de tweejaarsrente met 8 basispunten in reactie op de dot plot. De tienjaarsrente daalde echter met 3 basispunten naar 3,53% door de vrees voor een recessie. Beleggers vluchtten weer naar veilige havens. De dollar werd ruim 1% sterker op $0,987. Logisch, als je aan de andere kant van de oceaan meer rente krijgt. Een zwakkere euro betekent wel dat de inflatiedruk bij ons niet zal afnemen. Dus zal de Europese Centrale Bank (ECB) weer aan de bak moeten. Het is net een wedstrijd. Wie als eerste de rente verhoogt en daarmee de inflatiegeest terug in de fles krijgt, heeft gewonnen. De Fed heeft de grootste kans om als winnaar uit de bus te komen.

Agenda

  • Rentebesluit Bank of England (+0,5% naar 2,25% verwacht)
  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS (217.000 verwacht)

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.