De beurs vandaag Centrale banken verhogen rente ● winst zomerrally verdampt ● consumentenvertrouwen eurozone op laagste niveau ooit
vrijdag 23 september 2022
- In navolging van de Fed verhoogden gisteren de Zwitserse, Noorse en Britse centrale bank de rentes
- Europese aandelen sloten gisteren 1,8% lager, op het laagste punt sinds januari 2021
- De index van het consumentenvertrouwen in de eurozone is gedaald tot het laagste niveau ooit
Na de renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank (Fed) woensdagavond volgde gisteren een rondje renteverhogingen door diverse Europese centrale banken, waaronder de Zwitserse, Noorse en Britse centrale bank. Het doel: de hoge inflatie bestrijden. Als gevolg van de verhogingen van de beleidsrentes lopen niet alleen de rentes met een korte looptijd op, maar ook die met een looptijd van tien jaar en langer. Dit betekent dat beleggers er rekening mee houden dat de inflatie - ondanks het dichtdraaien van de geldkraan door de centrale bankiers - nog lang hoog zal blijven. Beleggers verlangen in verband met de inflatie dus een hogere rentevergoeding.
Beleggers nog niet massaal in langlopende staatsobligaties
Tegelijkertijd geeft het aan dat beleggers het nog te vroeg vinden om tegen de huidige rentevergoedingen massaal langlopende staatsobligaties, toch een soort ‘veilige havens’, te kopen. Het punt waarop dat wel gebeurt ligt naar onze verwachting niet meer heel ver weg. Op het moment dat de zorgen over een recessie toenemen en/of de inflatie afneemt, zullen lange rentes weer wat kunnen dalen. Dat was gisteren niet het geval.
Europese rentes stijgen
In reactie op de 50 basispunten renteverhoging door de Bank of England, die door analisten ook werd verwacht, liep de Engelse tweejaarsrente met 11 basispunten op naar 3,45% en steeg de tienjaarsrente met 18 basispunten naar 3,50%. Een aantal analisten en beleggers had gerekend c.q. gehoopt op een renteverhoging van 75 basispunten, omdat de Britse regering vandaag naar verwachting een groot stimuleringspakket aankondigt waardoor de inflatie in het Verenigd Koninkrijk (VK) juist nog wat verder zou kunnen oplopen. De hogere rentes in het VK trokken ook de rentes van het Europese vasteland mee omhoog: de Duitse tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 1,97%, de tweejaarsrente steeg met 9 basispunten naar 1,85%. Vanuit het kamp van de Europese centrale bank kwamen gisterochtend na de renteverhoging door de Fed direct geluiden dat het een goed idee zou zijn om de rente ook hier verder te verhogen. Logisch, een zwakke euro importeert alleen maar meer inflatie.
Obligaties en groeiaandelen onder druk
Hogere rentes zetten niet alleen obligatiekoersen onder druk, maar zijn ook ongunstig voor de waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën. De Stoxx Europe 600-index sloot gisteren 1,8% lager, op het laagste niveau sinds januari 2021, waarmee de hele winst van de zomerrally is verdampt. Alleen aandelen uit de sector energie (+0,2%) profiteerden van een iets hogere olieprijs (+0,7%) en wisten hoger te sluiten. De koersen van vastgoedaandelen (-4,3%) en IT-aandelen (-4,1%) stonden zwaar onder druk als gevolg van de hogere rentes. Verder werd gisteren bekend dat de index van het consumentenvertrouwen in de eurozone deze maand verder is gedaald van -25 naar -28,8 punten (-25,5 verwacht), het laagste niveau ooit.
Mogelijke groeivertraging VS, Wall Street in mineur
De stemming op Wall Street was gisteren niet veel beter dan die op de Europese beurzen. De renteverhoging en de ‘hawkish’ (sterk leunend op inflatiebestrijding) toelichting door Fed-voorzitter Jerome Powell dreunde gisteren nog na. Een lager dan verwacht aantal uitkeringsaanvragen en een daling van het aantal lopende werkloosheidsuitkeringen benadrukken nog maar eens de krappe arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. Dat is economisch gezien goed nieuws, maar betekent ook dat de druk op de (loon-)inflatie nog wel even aanhoudt en de Fed de geldkraan dus mogelijk verder zal dichtdraaien. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 8 basispunten naar 4,12%. De tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar 3,71%, als teken dat beleggers toch wel iets meer rekening houden met een groeivertraging. Dat werd bevestigd door een daling van de index van leidende indicatoren met 0,3% in augustus (-0,1% verwacht). Vooral de koersen van technologie-aandelen op de beurs in New York stonden gisteren door de oplopende rentes onder druk. De Nasdaq verloor 1,4% en de S&P 500-index boekte een verlies van 0,8%. De Dow ging slechts 0,3% omlaag vanwege de koerswinsten van aandelen uit de sector gezondheidszorg (+1,5%). De dollar werd nog iets sterker op 0,984 tegenover de euro.
Agenda
- Inkoopmanagersindices VS, VK, Frankrijk, Duitsland en de eurozone
Lees ook
Goed om te weten
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.