De beurs vandaag Weinig vertrouwen in regeringsbeleid VK ● Britse obligatiemarkt crasht ● rentevrees op Wall Street

dinsdag 27 september 2022

De beurs van 27 september 2022, 8.58 uur
  • Beleggers hebben weinig vertrouwen in beleid nieuwe Britse premier Liz Truss
  • Britse obligatiemarkt crasht: obligatierentes schieten voor tweede dag op rij omhoog
  • Oplopende obligatierentes maken beleggers op Wall Street nerveus

Beleggers hebben weinig vertrouwen in het beleid van de nieuwe Britse regering onder leiding van premier Liz Truss. Het aangekondigde 'strooien' van belastinggeld door haar nieuwe minister van financiën om de Britten door een moeilijke tijd te helpen, wordt gezien als een actie van Sinterklaas waarvan veel beleggers het bestaan in twijfel trekken. De wisselkoers van het Britse pond kelderde gisteren naar het laagste punt ooit tegenover de dollar en sloot op 1,0681 (GBP/USD). Het pond verloor ook terrein tegenover de euro (slot 1,11 GBP/EUR), wat een voetbaltripje naar de Premier League wat aantrekkelijker maakt. Hoewel, met een aangekondigde verdrievoudiging van mijn energienota kan dat plan wel even in de ijskast. Laten we hopen op een tropisch warme winter.

Britse obligatierentes knallen omhoog

Als teken van wantrouwen in het Britse regeringsbeleid knalden gisteren de rentes op Britse staatsobligaties nog verder omhoog. Ik heb zelden zoiets gezien, en al helemaal niet twee dagen achter elkaar. De Britse tweejaarsrente steeg met 50 basispunten naar 4,39%, de tienjaarsrente liep met 42 basispunten op naar 4,23%. Beleggers prijzen nog voor het einde van dit jaar een renteverhoging in van 2,2% naar 4,6% door de Bank of England. Dat zou nog agressiever zijn dan de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Haast is geboden, want een zwakke wisselkoers van de pond zal de inflatie nog verder aanjagen.

Overheid en centrale bank werken elkaar tegen

Het Verenigd Koninkrijk is een typisch schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. De regering en de centrale bank werken elkaar volstrekt tegen om de inflatie onder controle te krijgen. Overigens doen we het in continentaal Europa niet veel beter. Koopkrachthertstelplannen werken inflatie-verhogend, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) met het verhogen van de beleidsrente deze juist probeert te beteugelen. Vuur met vuur bestrijden werkt meestal niet. Eens zal er moeten worden gekozen tussen meer economische groei of minder inflatie. Die keuze is in het VK duidelijk nog niet gemaakt.

Renteverschil Duitsland en Italië loopt op

In reactie op de tweede opeenvolgende dag met een obligatiecrash in het VK, liepen ook de rentes op eurostaatsobligaties op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 9 basispunten naar 2,11%, de Italiaanse tienjaarsrente steeg met 22 basispunten naar 4,56%. Het renteverschil tussen Duitsland en Italië is na de verkiezingsoverwinning van het rechtse blok dus verder opgelopen. Desondanks boekte de beurs van Milaan een winst van 0,7%. Beleggers hebben blijkbaar wel vertrouwen in een nieuwe regering, al zijn de volgende Italiaanse verkiezingen nooit ver weg. Het verlies voor de DAX-index in Frankfurt (-0,5%) viel mee, ondanks de lager dan verwachte stand van de index van het Duitse ondernemersvertrouwen (van 88,6 naar 84,3 punten, 87 verwacht). Mede door het zwakkere pond, wist de FTSE 100-index in Londen gisteren met een nipte winst te sluiten.

IT-aandelen stijgen ondanks hogere rente

De Stoxx Europe 600-index sloot 0,4% lager. Europese vastgoedaandelen (-2,9%) en nutsbedrijven (-2,1%) lagen onder druk door de hogere rentes, maar IT-aandelen (+0,9%) sloten desondanks hoger. Groeiaandelen beginnen op de huidige koersniveaus weer aantrekkelijk te worden. De euro sloot 0,7% lager tegenover de dollar op $0,962. De prijs van een vat Brent-olie kachelde door de sterkere dollar en recessieangst ruim 2% omlaag naar $84, waardoor de inflatiedruk  afneemt. Dat is dan weer goed nieuws.

Recessie- en inflatieangst op Wall Street

De activiteitindex van zowel de Dallas Fed als de Chicago Fed kwam lager uit dan verwacht. Dit voedt de vrees voor een sterke afkoeling van de Amerikaanse economie. Tegelijkertijd blijft de angst voor aanhoudend hoge inflatie en het verder dichtdraaien van de geldkraan door de Fed aanwezig. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg 14 basispunten naar 4,34% en staat nu rond het niveau dat de Fed zelf voor het einde van dit jaar voor de beleidsrente heeft ingetekend in de zogenoemde 'dot-plot'. De tienjaarsrente steeg met 24 basispunten naar 3,92% en lijkt naar onze mening wat door te schieten. Recessieangst en de hogere rentes overheersten gisteren de negatieve stemming op Wall Street. De S&P 500-index verloor ruim 1% en de Nasdaq ging 0,6% omlaag. De Dow Jones-index sloot 1,1% in het rood. Olieaandelen (-2,6%) stonden onder druk door de lagere olieprijs. Het mooie lijkt daar nu wel vanaf.

Agenda

  • Orders voor duurzame goederen (VS)
  • Huizenprijzen (VS)
  • Consumentenvertrouwen (VS)

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.