De beurs vandaag Bank of England grijpt in ● rentes duiken omlaag ● aandelen profiteren

donderdag 29 september 2022

De beurs van 29 september 2022, 9.10 uur
  • Bank of England grijpt in en gaat staatsobligaties opkopen om rentes te drukken
  • Ondoordachte plannen Britse regering veroorzaakten schokgolf in financiële systeem
  • Obligatierentes duiken overal omlaag, aandelenkoersen profiteren

Dat de rente de allesbepalende factor is op de financiële markten, werd gisteren nog maar eens bevestigd. Na een verkoopgolf van Britse staatsobligaties in de voorgaande dagen, greep de Bank of England in. Om 12 uur onze tijd doken de rentes aan de andere kant van het Kanaal omlaag en verscheen het bericht dat de Bank of England tot halverwege volgende maand staatsobligaties met langere looptijden gaat opkopen. Het doel daarvan is de lange rentes te drukken en de verstoorde markt te repareren na de 'sabotage' van de Britse regering. Ze hadden geen keus.

Ondoordachte plannen Britse regering veroorzaken schok op markten

De aangekondigde en ondoordachte plannen van de nieuwe Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, werden al bekritiseerd door het IMF. Ook de Amerikaanse president Biden heeft inmiddels laten weten dat de regering onder Liz Truss de plannen voor belastingverlagingen moet heroverwegen. Beleggers hadden in de voorgaande dagen, middels een uitverkoop van Britse staatsobligaties en het pond al hun oordeel over de plannen geveld. Daarmee hadden ze niet alleen het Britse financiële systeem ondermijnd, maar ook andere markten, waaronder de Amerikaanse, meegetrokken in de malaise. De financiële systemen zijn zo met elkaar verweven dat plaatselijke schokken als een tsunami over de rest van de wereld kunnen bewegen. Scherp oplopende rentes in het Verenigd Koninkrijk leidden niet alleen tot verder oplopende rentes in de rest van de wereld, maar ook tot het gedwongen sluiten van posities in opdracht van risicomanagers bij onder andere banken en verzekeraars, waardoor een zichzelf versterkende kettingreactie volgde.

Britse rentes duiken omlaag

In reactie op de aankondiging van het (onbeperkte) opkoopprogramma door de Bank of England, doken de Britse rentes omlaag. De dertigjarige rente daalde met 106 basispunten naar 3,91%, de tienjaarsrente daalde met bijna 50 basispunten naar even onder de 4%. Dit zijn bewegingen die je normaalgesproken in een jaar zou kunnen verwachten, maar dan nog uitzonderlijk zijn. Of het vertrouwen in de het beleid van de Britse regering en de Bank of England hiermee nu is hersteld, is nog maar de vraag. Het pond werd in eerste instantie sterker, maar verzwakte alweer aan het einde van de dag. Wat zal er gevloekt zijn bij de Bank of England. Alsof ze met Kwasi Kwarteng een pyromaan bij de brandweer hebben binnengehaald. Ik zou hem in ieder geval niet als penningmeester bij mijn club willen hebben.

Aandelen profiteren van lagere rentes

Door de daling van de rentes op Britse staatsobligaties, daalden ook de rentes op staatsobligaties in Europa en de VS. De Duitse tienjaarsrente daalde met 11 basispunten naar 2,12%, de Amerikaanse tienjaarsrente met 21 basispunten naar 3,73%. Lagere rentes betekenen hogere waarderingen voor risicovolle beleggingen, waaronder aandelen. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,3% na eerder op de dag nog 1,9% in de min te hebben gestaan. De koersen van beursgenoteerde vastgoedaandelen herstelden gemiddeld 3,7%, maar financiële waarden (banken en verzekeraars) eindigden nog wel met een verlies van gemiddeld 1,5%. Verder steeg de Europese gasprijs met 11% in reactie op de lekken in de Nord Stream-gasleidingen en liep de prijs van een vat olie op met 3,5%. De euro herstelde met 1,2% naar $0,97.

S&P 500-index stijgt 2%

De VIX-index, de volatiliteitsindex van de S&P 500-index en ook wel de angstgraadmeter van Wall Street genoemd, daalde gisteren met ruim 7% naar net iets boven de 30 punten. Eerder dit jaar waren dat de niveaus waarna een herstel op de aandelenmarkten plaatsvond. Dat de rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren flink daalden, was daarbij een welkome steun voor de beurzen. De S&P 500-index sloot 2% hoger na verliezen in de voorgaande zes handelsdagen. De Nasdaq boekte een winst van ruim 2% en de Dow Jones-index steeg 1,9%.

Neutrale weging aandelen, voorkeur voor VS

De risicopremies op (hoogrentende) bedrijfsobligaties daalden stevig op deze ‘risk-on’-dag. Toch hebben we deze week besloten om de weging van hoogrentende bedrijfsobligaties te verlagen van een overweging naar een neutrale weging, ten gunste van staatsobligaties. Verder hebben we de weging van aandelen uit de sector nutsbedrijven verlaagd van neutraal naar een onderweging ten gunste van aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen, die naar een neutrale weging zijn gebracht. We houden vast aan een neutrale weging van aandelen, met een voorkeur voor Amerikaanse aandelen boven Europese, en een onderweging van obligaties. Een uitgebreide toelichting en onze visie lees je in de Blik op de beurs van oktober.

Agenda

  • Duitse, Spaanse en Italiaanse inflatiecijfers
  • Vertrouwenscijfers uit de eurozone
  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen in de VS

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.