De beurs vandaag Britse premier wijzigt belastingplan niet ● arbeidsmarkt VS blijft zeer krap ● Chinese macrocijfers geven gemengd beeld

vrijdag 30 september 2022

De beurs van 30 september 2022, 9.58 uur
  • Ondanks dalende pond en stijgende rentes is de Britse premier niet van plan haar belastingplan te wijzigen
  • Renteverhogingen Fed maken geen einde aan zeer krappe, inflatie-aanjagende arbeidsmarkt
  • Chinese inkoopmanagersindex productiesector herstelt, maar index dienstensector daalt

Na het herstel op de obligatiemarkt, volgend op de aankondiging van de Bank of England (BoE) om onbeperkt obligaties op te kopen om de lange rentes te drukken, liepen de rentes gisteren toch weer op. De Britse premier Liz Truss liet gisterochtend weten niet van plan zijn om van koers te veranderen en door te gaan met de - in de ogen van beleggers - onverantwoorde begrotingsvoorstellen met daarin flinke belastingverlagingen. De Britse tienjaarsrente steeg daarop met 13 basispunten naar 4,14%, wat betekent dat de BoE gisteren grote moeite had om rentes te drukken. Het pond herstelde wel met bijna 2% naar 1,106 tegenover de dollar en noteert vanmorgen 1,113 na het bericht dat Truss vandaag met haar minister van financiën Kwarteng een spoedbezoek zal brengen aan het OBR (Office for Budget Responsibility). Zou ze dan toch, weliswaar achteraf, advies willen krijgen over de betaalbaarheid van haar stimuleringsplannen? Soms vraag je je af of politici nog wel enig idee hebben van de gevolgen van het strooien met overheidsgeld.

Ook Duitsland stimuleert

In Duitsland hebben ze er in ieder geval vertrouwen in dat de gisteren aangekondigde extra tweehonderd miljard euro geen dramatische gevolgen voor de schatkist zal hebben; er komt een noodfonds waaruit consumenten en bedrijven gecompenseerd kunnen worden voor de gevolgen van de energiecrisis. Het betekent wel dat door deze subsidiemaatregelen de inflatie, die deze maand in Duitsland is gestegen naar 10,9% (+10,2% verwacht en het hoogste in 25 jaar), langere tijd op een hoog niveau zal blijven en dat de Europese centrale bank (ECB) zo gedwongen wordt de beleidsrente eerder en verder op te trekken. De Duitse tienjaarsrente steeg gisteren met 6 basispunten naar 2,18%. Daarmee kwam er alweer snel een einde aan de rentedaling van woensdag en keerde de recessieangst op de Europese beurzen terug.

Beursgang Porsche redelijk succesvol, ondanks dalende beurzen

De Stoxx Europe 600-index boekte een verlies van 1,7%, waarbij alle Europese beurzen in het rood sloten. Lichtpuntje was de redelijk succesvolle beursgang van het aandeel Porsche dat in Frankfurt met een minimale plus sloot ten opzichte van de introductiekoers. De DAX-index ging echter wel 1,7% onderuit, mede door het koersverlies van Volkswagen (-6,8%), het moederbedrijf van Porsche, dat blijkbaar werd ingeruild voor de aandelen van het sportwagenbouwer. De euro herstelde met 0,8% naar 0,978 tegenover de dollar.

Waar hopen beleggers op?

Voor Europese beleggers zou het gunstig zijn als er iets meer rust op de markten komt en de volatiliteit afneemt. Een aanpassing van het Britse stimuleringsplan en/of het aftreden van de minister van Financiën, in combinatie met een renteverhoging door de BoE en de ECB, zou naar mijn mening kunnen helpen. Waarom wachten op de volgende beleidsvergadering als de markt de rentverhogingen toch al ruimschoots heeft ingeprijsd?

Arbeidsmarkt VS alsmaar krapper, rentes lopen op

Ondertussen wordt de Amerikaanse arbeidsmarkt blijkbaar steeds krapper. Gisteren werd bekend dat het aantal uitkeringsaanvragen verder is gedaald naar 193.000, lager nog dan de verwachte 215.000 en het laagste niveau in vijf maanden. Vooralsnog hebben de renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank (Fed) geen einde kunnen maken aan de – voor werkgevers – lastige situatie op de arbeidsmarkt. Volgens analisten zal de impact van de orkaan Ian de komende weken wel tijdelijk kunnen leiden tot het oplopen van de uitkeringsaanvragen, maar dat zal niet genoeg zijn om de Fed ervan te weerhouden om de geldkraan verder dicht te draaien. Opmerkingen van Fed-bestuurders gisteren dreven de rentes op Amerikaanse staatsobligaties verder op. De tweejaarsrente steeg met 6 basispunten naar 4,19%, de tienjaarsrente liep met 5 basispunten op naar 3,79%. De daling op woensdag was dus slechts van korte duur.

Aandelen onder druk door oplopende rentes en recessievrees

Verder oplopende rentes voeden de angst voor een recessie en zetten de aandelenkoersen op Wall Street gisteren onder druk. Een winstwaarschuwing van tweedehandsautoverkoper Carmax (-24,6%) drukte op het sentiment. Ook zwaargewicht Apple (-4,9%) stond zwaar onder druk door angst voor tegenvallende omzetten en een zeldzaam verkoopadvies van Bank of America. De S&P 500-index sloot 2,1% lager, de Nasdaq leverde 2,8% in en de Dow Jones Industrial-index verloor 1,5%. Een stabilisatie van de obligatiemarkt is een randvoorwaarde voor het vinden van een bodem voor de aandelenbeurzen. Positief nieuws uit het Verenigd Koninkrijk zou erg welkom zijn. Wie had er voor vorige week vrijdag gedacht dat de impact van het politieke beleid in Londen zo groot zou zijn op de wereldwijde financiële markten?

Behalve China handelen Aziatische beurzen in de min

De koersdreun op Wall Street van gisteravond werkt vanmorgen door op de Aziatische beurzen. Veel beter dan verwachte Japanse industriële-productiecijfers van augustus konden niet voorkomen dat de Japanse aandelenbeurzen vanmorgen lager staan. De Nikkei-index verliest 2%, mede door een iets aantrekkende yen. De Kospi-index noteert op het moment van schrijven 0,6% lager in Seoel. De Chinese beurzen kruipen in het laatste handelsuur richting een kleine plus. Volgende week zijn de beurzen op het vasteland van China gesloten vanwege een feestweek. De Hang Seng-index plust 0,2% en de beurs van Shanghai schommelt rond het slot van gisteren. Chinese macro-economische cijfers geven een gemengd beeld over de economie. De inkoopmanagersindex van de productiesector is deze maand sterker hersteld dan verwacht, van 49,4 naar 50,1 punten (49,7 verwacht), maar de index van de dienstensector is sterker gedaald dan verwacht, van 52,6 naar 50,6 punten (52,4 punten verwacht). Wij verwachten dat de Chinese regering en centrale bank meer stimuleringsmaatregelen zullen aankondigen om de economische groei aan te jagen. Dat kunnen ze zonder al te veel problemen doen omdat de inflatie met 2,5% op jaarbasis in China relatief laag is.

Agenda

  • Nederlandse winkelverkoopcijfers van augustus
  • Amerikaanse, Europese, Nederlandse, Franse en Italiaanse inflatiecijfers
  • Tweedekwartaalgroeicijfers uit het VK 
  • Sentimentindices van de universiteit van Michigan

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.