De beurs vandaag Drie kwartalen op rij met verlies ● Inflatie VS hoger dan verwacht ● Chinese beurzen deze week dicht

maandag 3 oktober 2022

De beurs van 3 oktober 2022, 9.10 uur
  • Ongekend: zowel de aandelen- als obligatiemarkten sloten al drie kwartalen op rij af met verlies 
  • Amerikaanse inflatie (PCE) was in augustus met 6,2% iets hoger dan verwacht
  • De Chinese beurzen zijn deze week gesloten vanwege de viering van de ‘Gouden week'

Het gebeurt niet vaak dat zowel de aandelenmarkten als de obligatiemarkten drie kwartalen op rij met verlies afsluiten. Sterker nog, het was voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008 dat aandelenkoersen drie kwartalen op rij inleverden. Het tekent het bijzondere beleggingsjaar tot nu toe, gekenmerkt door hoge inflatie en sterk oplopende rentes. Hierdoor zijn de waarderingen van risicovolle beleggingen zwaar onder druk komen te staan.

Europese beurzen sloten vrijdag met een plusje

Vorige week leken de financiële markten in de ban van de 'wilde' stimuleringsplannen in het Verenigd Koninkrijk (VK), maar wisten de meeste Europese beurzen vrijdag toch nog iets te herstellen. Koopjesjagers stuwden de Stoxx Europe 600-index naar een winst van 1,3%, ondanks een versnelling van de inflatie van 9,1% naar 10,0% (9,7% verwacht). Sinds de euro bestaat (1999) was de inflatie in de eurozone niet zo hoog. Rentes op Britse staatsobligaties daalden vrijdag, mede door het opkopen door de Bank of England waarop rentes op eurostaatsobligaties ook mee omlaag werden getrokken. De Britse tienjaarsrente daalde vrijdag met 5 basispunten naar 4,09%, de Duitse tienjaarsrente daalde met 7 basispunten naar 2,11% en gaf beleggers wat lucht. De euro werd iets sterker op 0,980 tegenover de dollar.

Amerikaanse inflatie hoger dan verwacht

In de VS keken beleggers reikhalzend uit naar het cijfer over de ‘personal consumption expenditures’ (PCE) van augustus, de belangrijkste inflatiegraadmeter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). De Amerikaanse inflatie is in augustus iets afgenomen van 6,4% naar 6,2% (6,0% verwacht) maar de kerninflatie is versneld van 4,7% naar 4,9% (4,7% verwacht). Het voedt de vrees dat de Fed de geldkraan nog iets verder dicht zal draaien. In reactie steeg de Amerikaanse tweejaarsrente met 9 basispunten naar 4,28% en de tienjaarsrente met 4 basispunten naar 3,83%.

Amerikaanse beurzen sloten vrijdag in mineur

Door de oplopende rentes stonden de koersen van technologieaandelen vrijdag weer eens onder druk. De Nasdaq sloot 1,5% lager en de S&P 500-index verloor ook 1,5%. In het derde kwartaal verloor de S&P 500-index per saldo 5,3%. De Nasdaq 100-index, met daarin de grootste technologiebedrijven, verloor in de afgelopen drie maanden 4,6% en sloot voor het eerst in twintig jaar drie kwartalen op rij met verlies. De Dow sloot vrijdag 1,7% in de min. Stabiliserende of lagere inflatiecijfers en een minder ‘hawkish’ (agressief ten opzichte van het bestrijden van de inflatie) Fed zijn de belangrijkste voorwaarden om een 'bodem' in de aandelenmarkt te kunnen zien. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van bedrijven zouden natuurlijk ook helpen om de stemming op de aandelenbeurzen te verbeteren.

Chinese beurzen zijn hele week dicht

Het nieuwe kwartaal is in Azië vanmorgen wisselend begonnen: de meeste beurzen kleuren rood, maar de Japanse beurzen staan op het moment van schrijven in de plus - ondanks een tegenvallend Tankan-rapport, dat de stemming onder Japanse bedrijven weergeeft. Een iets zwakkere wisselkoers van de yen helpt de Nikkei-index naar een winst van 0,5% en de Topix-index koerst 0,15% hoger. De Hang Seng-index in Hongkong noteert daarentegen 1,7% lager en de Australische beurs is 0,3% lager gesloten. De beurzen op het vasteland van China zijn deze week gesloten vanwege de viering van de ‘Gouden week'. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op het moment van schrijven 5 basispunten lager op 3,78%. De futures op de belangrijkste Amerikaanse aandelenbeurzen wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda

  • Inkoopmanagersindices uit de VS, Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en de eurozone

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.