De beurs vandaag Philips waarschuwt opnieuw ● inflatiedruk VS blijft hoog ● PepsiCo blinkt uit

donderdag 13 oktober 2022

De beurs van 13 oktober 2022, 9.00 uur
  • Philips drukt met de zoveelste winstwaarschuwing gisteren de stemming op het Damrak
  • Producentenprijzen VS gestegen, wat betekent dat druk op de inflatie aanhoudt
  • PepsiCo boekt dankzij prijsverhogingen fraaie winstcijfers en verhoogt winstverwachting

Het lijkt er toch echt op dat de Bank of England (BoE) morgen voor het laatst actief zal zijn op de obligatiemarkt om de rentes te drukken. Hoewel de berichtgeving over het wel of niet verlengen van het nood-obligatie-opkoopprogramma erg verwarrend is, was het duidelijk dat de BoE gisteren nog behoorlijk actief was met aankopen op de obligatiemarkt. De Britse tweejaarsrente daalde met 20 basispunten naar 3,90%, de tienjaarsrente daalde met een fractie naar 4,42%. Ondanks de lagere rentes, sloot de FTSE 100-index gisteren met een verlies van 0,9% na tegenvallende groeicijfers in augustus. De Britse economie kromp met 0,3% waar gerekend werd op een gelijke omvang ten opzichte van juli.

Philips waarschuwt opnieuw voor lagere winst

Op het Europese vasteland liepen de rentes op eurostaatsobligaties gisteren wel verder op. De obligatiemarkt kreeg een extra duw omlaag na de publicatie van hoger dan verwachte Amerikaanse producentenprijscijfers. De Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 2,31% en de Italiaanse tienjaarsrente steeg met 6 basispunten. Daardoor liep het renteverschil tussen de twee landen verder op. En je kent het liedje inmiddels wel: hogere rentes betekenen meestal lagere aandelenkoersen. De stemming op de Amsterdamse beurs werd gedrukt door een nieuwe winstwaarschuwing van Philips (-12,3%). Het licht lijkt in Eindhoven langzaam uit te gaan, al staat het hoofdkantoor al jaren in Amsterdam. Vrijwel alle Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren in de min. De Stoxx Europe 600-index boekte een verlies van 0,5%. Alleen aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen (+0,2%) sloten hoger dankzij een opwaartse bijstelling van de winstverwachting door de Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo. De euro werd bijna 1% zwakker tegenover de dollar op $0,968. De prijs van een vat Brent-olie daalde met 2% naar $92,45. Dat is dan wel weer gunstig voor de inflatie.

Druk op inflatie neemt nog niet erg af in VS

In de VS zijn de producentenprijzen in augustus voor het eerst in drie maanden weer gestegen, met 0,4% ten opzichte van juli. Analisten rekenden op een kleinere stijging van 0,2%. Op jaarbasis was er een afname van 8,7% naar 8,5%, maar dat was meer dan de verwachte 8,4%. Dit betekent dat de druk op de (consumentenprijs-)inflatie nog niet lijkt af te nemen en de centrale bank (de Fed) de geldkraan volgende maand verder zal dichtdraaien. Die boodschap kwam ook uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed. Desondanks daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties, omdat beleggers de kans dat de piek in de inflatie nu wel is bereikt iets hoger inschatten. Nu is het lastig te voorspellen waar de top in de inflatie – en dus in de rentes – zal liggen, maar we zitten er naar onze mening wel dicht bij. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde gisteren met 1 basispuntje naar 4,29%, de tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 3,90%. 

PepsiCo blinkt uit op Wall Street

De iets lagere rentes konden niet voorkomen dat de S&P 500-index 0,3% verloor en eindigde op het laagste niveau sinds november 2020. De Nasdaq-index ging 0,1% omlaag en de Dow Jones-index sloot ook 0,1% in de min. Dat niet alle bedrijven last hebben van hogere prijzen maar juist mede veroorzaker zijn van de inflatie, bewees PepsiCo (+4,2%). De fabrikant van onder andere Pepsi en Lay’s presenteerde voor de vijftiende keer op rij beter dan verwachte kwartaalcijfers en verhoogde de winstverwachting voor dit jaar. Licht lagere verkoopvolumes werden meer dan gecompenseerd door hogere verkoopprijzen, waardoor de winstmarge steeg. Dit laat zien dat sommige aandelen een goede bescherming kunnen bieden tegen de hoge inflatie. Niettemin zijn beleggers nerveus in aanloop naar de Amerikaanse consumentenprijscijfers van september die vandaag bekend worden gemaakt De MOVE-index, de volatiliteitsgraadmeter van de Amerikaanse obligatiemarkt, steeg gisteren tot boven de 160 punten. Dat is net iets onder de recordstand van maart 2020.

Agenda

  • Definitieve inflatiecijfers Duitsland van september
  • Inflatiecijfers VS september (vertraging van 8,3% naar 8,1% op jaarbasis verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere Delta Airlines en Blackrock 

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.