De beurs vandaag Fed verhoogt vandaag de beleidsrente ● gaat China het zero covid-beleid versoepelen? ● sterke arbeidsmarkt VS voedt vrees looninflatie

woensdag 2 november 2022

De beurs van 2 november 2022, 9.24 uur
  • Dat de Fed de beleidsrente voor de vierde keer op rij met 75 basispunten verhoogt staat vrijwel vast
  • Gerucht dat China de regels van het zero covid-beleid gaat versoepelen zet Aziatische beurzen hoger
  • Het aantal vacatures in de VS is onverwacht gestegen naar 10,7 miljoen en voedt vrees voor aanhoudende looninflatie

Als de Amerikaanse centrale bank (Fed) vanavond iets minder 'hawkish' klinkt dan na de vorige beleidsvergaderingen zal dat als een bevrijding voelen voor beleggers. Dat de Fed vandaag de beleidsrente voor de vierde keer op rij met 75 basispunten verhoogt - een ongekend tempo - staat bij voorbaat vrijwel vast. De onzekerheid zit ‘m vooral in de vervolgstappen. De verwachting is dat het tempo van renteverhogingen na vandaag omlaaggaat. Voor december wordt een verhoging van 50 basispunten door de markt ingeprijsd en tot en met maart zal er dan in totaal nog eens 50 basispunten bijkomen om te eindigen op 5%. Mocht Fed-voorzitter Jerome Powell er ook maar een beetje naar hinten dat 5% niet de top van de beleidsrente is, zal dat door de markt als een teleurstelling worden opgevat. Om daarna elk volgend (macro)cijfer op een goudschaaltje te wegen. Het laatste cijfer of nieuws wordt altijd als meest belangrijk beschouwd. Welkom in de wondere wereld van beleggen.

Amerikaanse arbeidsmarkt aanhoudend sterk

In aanloop naar het ‘belangrijkste rentebesluit van de eeuw' hadden beleggers gisteren vertrouwen in een positieve uitkomst. Gesteund door geruchten dat China de regels van het zero covid-beleid iets zou versoepelen en hogere koersen op de Aziatische beurzen, openden de Europese beurzen ook in de plus. De rentes daalden over een brede linie. Tot drie uur in de middag werden de winsten uitgebouwd en daalden rentes. Dat draaide na de publicatie van Amerikaanse macrocijfers. Het aantal vacatures is in september onverwacht gestegen van 10,2 naar 10,7 miljoen. Analisten rekenden op een daling naar 9,75 miljoen. Meer vacatures wijst op een onverminderd sterke Amerikaanse arbeidsmarkt. En dat voedt de vrees voor aanhoudende looninflatie, waardoor de kans stijgt dat de Fed de voet harder op het rempedaal drukt. Verder is de inkoopmanagersindex van de productiesector gedaald van 50,9 naar 50,2 punten - iets beter dan de 50 die verwacht werd. De deelindex van de werkgelegenheid is echter gestegen van 48,7 naar 50 punten en bevestigt het beeld van een sterke arbeidsmarkt. Dat de deelindex van de prijzen onverwacht is gedaald van 51,7 naar 46,6 punten (53 verwacht), het laagste niveau sinds juni 2020 en al zeven maanden op rij daalt, was niet genoeg om de onzekerheid bij beleggers weg te nemen. Zal de Fed dan misschien toch 'hawkish' blijven en de rente in een hoog tempo blijven verhogen? Dat laatste bleef hangen in de gedachten van beleggers. In reactie op de Amerikaanse macrocijfers draaiden de rentes weer omhoog en namen de koerswinsten op de Europese beurzen af.

Europese beurzen gesloten met kleine winst

Bij het luiden van de slotbel stond er voor de Stoxx Europe 600-index nog een winst van 0,6% op het bord, na eerder op de dag nog op een winst van 1,5% te hebben gestaan. De Duitse tienjaarsrente sloot 1 basispuntje lager op 2,13%. Rond 13.30 uur stond deze 10 basispunten lager op 2,03%. Het tekent de nervositeit in de aanloop van het rentebesluit van de Fed.

Sterke kwartaalcijfers alom

Dat zagen we gisteren ook terug op Wall Street. Sterke cijfers van onder andere Uber (+12%) en Pfizer (+3,1%) waren niet genoeg om de onzekerheid weg te nemen. Een draai in de obligatiemarkt leidde tot winstnemingen. De Amerikaanse tweejaarsrente sloot 6 basispunten hoger op 4,54%, na eerder op 4,41% te hebben gestaan. De tienjaarsrente daalde per saldo nog wel met 1 basispuntje naar 4,04%. De S&P 500-index boekte een verlies van 0,4%, de Nasdaq verloor 0,9% en de Dow sloot 0,2% lager. De futures op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een 0,1% hogere start op Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,4% hoger van start gaan. Pas om 19 uur vanavond, dus na het sluiten van de Europese beurzen, komt het rentebesluit van de Fed en de aansluitende toelichting door Powell. Voor die tijd verwachten we weinig spektakel, daarna des te meer.

Agenda van vandaag

  • Rentebesluit Fed (!)
  • Duitse handelscijfers
  • Definitieve inkoopmanagersindices van diverse eurolanden en de eurozone
  • Amerikaans arbeidsmarktrapport van loonstrookjesverwerker ADP
  • Kwartaalcijfers van onder andere GSK, Vestas Wind, CVS Health, AP Moller-Maersk, Novo Nordisk, Booking, eBay, Albemarle en Qualcomm

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.