De beurs vandaag Chinese techaandelen herstellen zich ● 54% van de bedrijven overtreft winstverwachtingen ● aantal banen VS neemt flink toe

maandag 7 november 2022

De beurs van 7 november 2022, 9.18 uur
  • Koersen Chinese technologie-aandelen richten zich op (Hang Seng-index +2,4%)
  • Met een gemiddelde winstgroei van 30% overtreft 54% van de Europese bedrijven de verwachtingen
  • Ondanks een iets hoger werkloosheidspercentage nemen uurlonen en banen in de VS nog altijd toe

Ondanks tegenvallende Chinese handelscijfers (export -0,3% tegenover +4,5% verwacht) en twijfels over een versoepeling van het 'zero covid-beleid’ in China, staat de Hongkongse Hang Seng-index op een winst van 2,4%. De beurzen op het vasteland van China schommelen rond het slot van vrijdag. Na de grote koersverliezen (Hang Seng-index -30%), mede door een aantal zwaarwegende Chinese technologie-aandelen, komen de koopjesjagers na een week vol rentebesluiten van belangrijke centrale banken voorzichtig terug in de markt. Het feit dat het koersherstel met hoge volumes wordt gesteund biedt wat perspectief. De meeste andere Aziatische beurzen staan vanmorgen ook in de plus, ondanks het bericht van dit weekend dat Apple zijn productie voor de nieuwste iPhone heeft teruggeschroefd.

Europese- en Amerikaanse beurzen herstellen zich

Op een gegeven moment is er voldoende negatief nieuws verwerkt in de koersen. Dit betekent niet dat we een rally voorspellen, maar dat markten zeer volatiel zullen blijven, met soms flinke herstelbewegingen na koersdalingen. Dat zagen we vrijdag ook al op de Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen. Hoop op een versoepeling van het Chinese zero covid-beleid leidde tot fraaie koerswinsten voor onder andere Europese mijnbouwbedrijven en verkopers van luxe-artikelen. De Stoxx Europe 600-index boekte op de laatste dag van een bewogen week een winst van 1,8%. Het was de derde weekwinst op rij, de langste positieve reeks sinds november vorig jaar. Zo zie je maar weer dat een moeilijke macro-economisch situatie met afnemende groei niet altijd leidt tot steeds maar lagere koersen en waarderingen. Zoals gezegd is er op een bepaald moment voldoende negatief nieuws verwerkt in de prijzen en is er niet veel nodig op kopers op aantrekkelijke waarderingsniveaus aan te trekken. Sinds de bodem van eind september zijn Europese aandelen met 9% hersteld.

Meerderheid bedrijven overtreft analistenverwachtingen

En met een gemiddelde winstgroei van ruim 30% in vergelijking met vorig jaar heeft tot nu toe ruim 54% van de bedrijven uit de Stoxx Europe 600-index de winstverwachtingen (derde kwartaal) van analisten overtroffen. Een belangrijk deel van deze positieve verrassing kan worden verklaard door het verschil tussen nominale winstgroei (inclusief inflatie) en reële economische groei. Een bewijs dat beleggen in aandelen, niet allemaal en niet op elk moment, een goede bescherming biedt tegen inflatie. Dat de inkoopmanagersindex van eurozone van oktober volgens definitieve cijfers iets hoger uitviel dan eerder verwacht (47,3 tegenover 47,1) gaf vrijdag ook wat steun aan het sentiment. En met hogere rentes op staatsobligaties, de Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,3%, zou je bijna denken dat de correlatie tussen aandelen en obligatiekoersen van positief naar negatief is gedraaid. Dat hebben we een tijd niet gezien.

Uurlonen en aantal banen in de VS nemen nog altijd toe

Ook de Amerikaanse tienjaarrente steeg vrijdag met 1 basispuntje naar 4,16%. De tweejaarsrente daalde echter met 6 basispunten, ondanks een sterk arbeidsmarktrapport van oktober. In de VS zijn er vorige maand 261.000 banen bijgekomen, meer dan de verwachte 193.000. Het aantal van september werd bovendien bijgesteld van 263.000 naar 315.000. En v 3,7% (was 3,5%), kun je stellen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds erg sterk is. Dat blijkt ook wel uit de stijging van de uurlonen (+4,7% op jaarbasis, volgens verwachting), die wel iets is afgenomen (was 5%). Dat stelde beleggers enigszins gerust. Misschien dat beleggers inmiddels misschien toch iets te veel renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank (Fed) hebben ingeprijsd. Dat is althans de mening van onder andere het Amerikaanse Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Na een handelsdag met 10% hoger dan gemiddelde omzetten, steeg de S&P 500-index vrijdag met 1,4%. De Nasdaq herstelde 1,3% en de Dow Jones Industrial-index pluste ook 1,3%. Deze week zijn er tussentijdse verkiezingen in de VS (dinsdag). Uit de geschiedenis kunnen we leren dat er vrijwel altijd positieve rendementen worden geboekt in de zes- en twaalfmaandsperiodes na deze verkiezingen. Natuurlijk bieden resultaten behaald in het verleden geen garantie, maar toch.

Agenda van vandaag

  • Industriële productiecijfers uit Duitsland

  • Index van het beleggersvertrouwen in de eurozone
  • Ryanair, Activision Blizard en SolarEdge Technologies presenteren kwartaalcijfers

 

 

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.