De beurs vandaag Beleggers nemen nog wat winst ● Britten presenteren nieuw belastingplan ● opmerkingen Fed-bestuurders wijzen op hogere rentes

vrijdag 18 november 2022

De beurs van 18 november 2022, 9.08 uur
  • Beleggers nemen winst, na een rally van bijna 15% in anderhalve maand tijd
  • Britse minister van financiën presenteert nieuw belastingplan met hogere belasting voor energiebedrijven
  • Opmerkingen Fed-bestuurders wijzen op hogere rentes; beurzen houden adem in

​​​​Na een negatieve beursdag eergisteren werd de trend gisteren voortgezet in Europa. De Stoxx 600-index daalde met 0,4%, waarbij olie- en mijnbouwbedrijven de grootste dalers waren, terwijl dagelijkse consumentengoederen, technologiebedrijven en financiële waarden juist in de plus wisten te sluiten. Opnieuw winstnemingen dus, na een rally van bijna 15% in anderhalve maand tijd. Meevallende Amerikaanse inflatiecijfers een week geleden en een gemiddeld gunstig uitgepakt bedrijfscijferseizoen waren de afgelopen tijd de grootste drivers.

Niet alle aandelen stegen even hard

De verschillen in reacties op bedrijfscijfers waren overigens groot: koersstijgingen of -dalingen van meer dan 10% waren geen uitzondering. De vooruitzichten voor komend jaar zijn daarom voorzichtig. In het Verenigd Koninkrijk (VK) presenteerde de minister van financiën Hunt een nieuw belastingplan met onder meer hogere belastingen voor energiebedrijven, een hogere ondergrens voor het hoogste inkomstenbelastingtarief en steun voor minderbedeelde Britten. Geen grote verrassingen en de Britse beurs sloot dan ook nagenoeg onveranderd. Op het macrofront bereikten ons gisteren weinig richtinggevende cijfers in Europa; de inflatiecijfers in de eurozone leverden geen verrassingen op.

Fed-bestuurders hinten op verdere renteverhogingen

In de VS was er meer beweging op de beurzen te zien na enkele commentaren van Fed-bestuurders. Zo drong de voorzitter van de St. Louis-Fed erop aan dat de rente verder moet worden verhoogd. Hij noemde tenminste 5% tot 5,25% als mogelijk doel. Een collega merkte op dat recente cijfers hem meer op z’n gemak zouden doen voelen bij een bescheiden renteverhoging van 50 basispunten in de komende maand - wat ook de verwachting van analisten is momenteel. Maar hij liet de deur wel open naar meer vergelijkende, opeenvolgende verhogingen indien dat nodig zou zijn om de inflatie te beteugelen. Overigens kunnen deze functionarissen ook niet anders dan zeggen dat ze doorgaan met renteverhogingen. En dus ook niet hinten op een aanstaande pauze, omdat de maatregelen anders helemaal niet het gewenste effect hebben.

Macrocijfers geven een gemengd beeld

Diverse macrocijfers bieden een wisselend beeld op de staat van de economie. De Philadelphia Fed Business Outlook, de vooruitzichten van fabrikanten in de regio Philadelphia, daalde naar een tweejaars-laagtepunt. Daartegenover stond dat de wekelijkse werkloosheidsaanvragen lager uitkwamen en dus meevielen - een bevestiging van een nog altijd zeer sterke arbeidsmarkt. Verder waren er meevallende huizenmarktcijfers. Uiteindelijk reageerde de markt met name op de uitspraken van de Fed-bestuurders: aandelen daalden, de dollar werd sterker en de rente op de tienjaarsstaatslening steeg naar 3,76%. Goede kwartaalcijfers van Cisco (+5%) en Nvidia (-1,5%) konden het sentiment niet keren. Cisco profiteerde van beter dan verwachte kwartaalcijfers (eerste kwartaal) en een verhoogde verwachting voor het gehele jaar. De S&P 500-index en de Nasdaq sloten 0,3% in de min, de Dow Jones onveranderd.

Agenda van vandaag

  • Cijfers over de detailhandelsverkopen in oktober in het VK
  • Verkopen van bestaande huizen in oktober in de VS (verwachting 4,4 miljoen)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Zonder richtinggevende macro-economische cijfers steeg de Stoxx Europe 600-index gisteren met 0,1%. Wel werd nog bekend dat de industriële productie in de eurozone in september sterker is toegenomen dan verwacht (+0,9% tegenover +0,5%). Uit de stand van de Economic Surprise-index van de eurozone blijkt dat sinds eind juli macrocijfers vaker meevallen dan tegenvallen. Daardoor is de index gestegen van -105 punten naar +12,5 punten. Alle zwartgallige verhalen over een aanstaande, onvermijdelijke recessie lijken op korte termijn geen werkelijkheid te worden. Op de obligatiemarkt was het gisteren rustig. De Duitse tienjaarsrente sloot 1 basispuntje lager op 2,15%. De volatiele olieprijs ging 3% omlaag naar iets boven de $93.

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.