De beurs vandaag Veel nieuwe covidbesmettingen in China ● ondertoon beurssentiment blijft positief ● Euro Stoxx 50-index alweer 20% boven dieptepunt

maandag 21 november 2022

De beurs van 21 november 2022, 9.14 uur
  • Beurzen onder druk na berichten over grote aantallen covidbesmettingen en -slachtoffers in China
  • Ondertoon van het beurssentiment is positief, nu de Fed de rente niet veel verder zal verhogen
  • Euro Stoxx 50-index noteerde vrijdag 1,6% hoger en staat daarmee 20% boven het vorige dieptepunt

De Chinese beurzen staan aan het begin van de nieuwe week onder druk. Berichten over een flink aantal nieuwe covidbesmettingen en slachtoffers verdrijven de hoop op een snelle heropening van de Chinese economie. Nieuw ingestelde, gedeeltelijke lockdowns wijzen eerder op het tegenover gestelde. Nadat vorige week de Hongkongse Hang Seng-index in een bullmarkt terecht was gekomen, wordt er vanmorgen bij zo'n 20% lager dan gemiddelde omzetten, winst genomen. De beurzen op het vasteland van China staan ook nog in de min, maar trekken in de laatste handelsuren wel wat aan. De beurs van Shanghai koerst 0,4% lager en de beurs van Shenzhen noteert 0,1% lager. In Seoel staat de Kopsi-index op een verlies van 1,1% en de Australische beurs is 0,2% lager gesloten. De Japanse beurzen zijn daarentegen licht hoger gesloten. De Topix-index boekt vanmorgen een winst van 0,3% en de Nikkei-index plust 0,2%.

De ondertoon van het beurssentiment blijft positief

De dollar is in trek, wat wijst op een voorzichtige risk off-beweging. De futures op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op het moment van schrijven op een licht lagere opening van Wall Street vanmiddag. Toch is de ondertoon van het beurssentiment redelijk positief, nu het moment dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente niet verder zal verhogen steeds dichterbij komt. We verwachten dat ze in het eerste kwartaal van 2023 klaar zijn met het dichtdraaien van de geldkraan. Tot nu toe zien we weinig impact van de renteverhogingen op de reële economie. En zolang de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten sterk blijft, zullen er tijdens Black Friday ongetwijfeld lange rijen voor de warenhuizen staan. We zijn benieuwd of de bestedingen dit jaar mee- of toch zullen tegenvallen.

Afgelopen vrijdag sloten de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices licht hoger, gesteund door meevallende kwartaalcijfers en vooruitzichten van onder andere Applied Materials en Foot Locker. De S&P 500-index boekte een winst van 0,5%, de Nasdaq eindigde vlak en de Dow Jones Industrial-index sloot 0,6% hoger. Alleen olieaandelen (-0,9%), die last hadden van een lagere olieprijs (-2,4%), en aandelen uit de sector communicatiediensten (-0,3%) eindigden met verlies. Op de obligatiemarkt steeg de tienjaarsrente met 6 basispunten naar 3,83%. Dat lijkt weer een beetje op een typische risk on-beweging, waarbij de aandelenmarkt en de obligatiemarkt tegenovergesteld bewegen.

Europese beurzen sloten week met fraaie winsten af

Eerder op de dag sloten vrijwel alle Europese beurzen met fraaie winsten de week af. Beleggers zien de toekomst zonniger in nu de inflatie gepiekt lijkt te hebben en centrale banken bijna klaar zijn met het verhogen van de beleidsrente. De Stoxx Europe 600-index eindigde met een winst van 1,2%. Eerder op de dag noteerde de Euro Stoxx 50-index 1,6% hoger en daarmee 20% boven het vorige dieptepunt. Een bullmarkt is dichtbij. De brede Europese aandelenindex boekte voor de vijfde week op rij winst, de langste positieve reeks in een jaar. Vaak lopen economische ontwikkelingen en beurskoersen niet synchroon. Dat is niet zo vreemd, beleggers kijken immers 6 tot 12 maanden vooruit. En het feit dat veel beleggers sceptisch tegen deze 'bearmarkt rally' aan kijken, hoe groter de kans is dat deze doorzet. Uiteindelijk kunnen veel beleggers het zich niet permitteren om de boot te missen. Op de Europese obligatiemarkt was het bij gebrek aan richtinggevend macronieuws vrijdag erg rustig. De Duitse tienjaarsrente daalde met 1 basispuntje naar 2,01%. De euro sloot vrijwel onveranderd op 1,033 tegenover de dollar. De Europese aandelenbeurzen zullen de nieuwe week naar verwachting licht lager van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Producentenprijsinflatiecijfers uit Duitsland
  • Chicago Fed National Activity-index

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.