De beurs vandaag Duitse producentenprijzen dalen ● lagere olieprijs drukt inflatie ● Aandeel Tesla daalt 7%

dinsdag 22 november 2022

De beurs van 22 november 2022, 8.45 uur
  • Daling Duitse producentenprijzen op maandbasis is teken dat inflatie vertraagt
  • Vertraging inflatie brengt einde renteverhogingen centrale banken dichterbij
  • Aandeel Tesla daalt 7% na berichten over terugroepacties

De eerste beursdag van de week was niet bijster spannend. Zelfs een veel sterker dan verwachte vertraging van de producentenprijsinflatie in Duitsland maakte weinig indruk op beleggers. Vorige maand is de stijging van de producentenprijzen op jaarbasis vertraagd van 45,8% naar 34,5% (42,1% verwacht). Er was op maandbasis zelfs sprake van deflatie (-4,2% tegenover +0,6% verwacht). Dit betekent niet alleen dat de druk op de consumentenprijsinflatie afneemt, maar het laat ook zien dat de beweging van de inflatie omlaag net zo snel kan gaan als omhoog. 

Vertraging inflatie is goed nieuws

De vertraging van de inflatie is goed nieuws voor beleggers, mits centrale banken ook onderkennen dat de inflatie sneller dan verwacht kan afnemen. Uit de laatste commentaren van bestuurders van zowel de Amerikaanse als Europese centrale bank kunnen we dit opmaken. Steeds vaker horen we dat er binnen het bestuur rekening wordt gehouden met het vertragende effect van de renteverhogingen die tot nu toe zijn doorgevoerd. Een renteverhoging werkt in het algemeen met een vertraging van 12 tot 18 maanden door in de reële economie. Het verder verhogen van de beleidsrente als de inflatie al afneemt, lijkt dan ook niet heel zinvol. Maar om de financiële condities (zoals de rente) niet te snel weer te versoepelen, moeten centrale bankiers in hun commentaar wel blijven volhouden dat de hoge inflatie moet worden bestreden. Anders werkt dit tegen hun beleid. 

Lagere olieprijs drukt inflatie en rente

Geruchten over een aanstaande productieverhoging door oliekartel OPEC+ stuurden de olieprijs gisteren tot 5% omlaag, die vervolgens weer net zo snel herstelde na het ontkennen van die geruchten. De prijs van een vat Noordzeeolie (‘Brent’) stond aan het einde van de dag 0,2% lager op $87. Dat is flink minder dan de bijna $100 die twee weken geleden nog werd betaald. Een lagere olieprijs is ook gunstig voor de inflatie. Op de obligatiemarkt daalden daarom de rentes op de meeste eurostaatsobligaties. De Duitse tienjaarsrente sloot 2 basispunten lager op 1,99%, het laagste slotniveau sinds eind oktober. De opwaartse druk op de kapitaalmarktrentes neemt steeds verder af. We verwachten dat de rentes de komende twaalf maanden nog iets verder dalen. Bij gebrek aan ander richtinggevend nieuws, sloot de Stoxx Europe 600-index bij 30% lager dan gemiddelde omzetten met een verlies van minder dan 0,1%.

Verlies Tesla (-7%) drukt op indices VS

Zorgen over grote aantallen nieuwe coronagevallen in China drukten de stemming op Wall Street. Ook daar waren de omzetten op de eerste dag van deze korte handelsweek zo'n 20% lager dan gemiddeld. Vrijdag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege de viering van Thanksgiving. De S&P 500-index sloot 0,4% lager. Aandelen uit de sectoren energie (-1,4%) en duurzame consumentengoederen (-1,4%) stonden onder druk. Indexzwaargewicht Tesla daalde bijna 7% naar het laagste niveau in twee jaar na berichten over terugroepacties. De Nasdaq-index sloot ruim 1% in de min, maar de Dow Jones-index verloor slechts 0,1%. De tienjaarsrente bleef onveranderd op 3,83%.

Agenda van vandaag

  • Huizenmarktcijfers Nederland
  • Consumentenvertrouwen eurozone

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.