Auteur

Robert de Jong
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Wolters Kluwer Wolters Kluwer

donderdag 3 november 2022

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
EUR 24.8 1.73 Sustainable Commercial & Professional Serv

De verschuiving van het businessmodel van print naar digitaal in het afgelopen decennium is succesvol. Nu het een van de grotere spelers is binnen de markt voor professionele digitale informatieservices, zijn de activiteiten makkelijker schaalbaar en is de potentiële markt ook gegroeid. De consistentie die het bedrijf biedt op operationeel en strategisch vlak is bovendien een positieve factor voor de beleggingscase.

Toonaangevend in informatiediensten

Wolters Kluwer is een uitgeverij en wereldwijd toonaangevend in het aanbieden van informatiediensten. De onderneming biedt producten en diensten aan voor professionals in de gezondheidszorg, fiscale dienstverlening, accountancy, zakelijke dienstverlening, financiële sector, juridische sector, en voor specialisten op gebied van wet- en regelgeving. De activiteiten van het concern zijn onderverdeeld in vier divisies: Tax & Accounting (31% omzet), Health (26%), Governance, Risk & Compliance (23%) en Legal & Regulatory (20%). De operationele marges zijn hoog: gemiddeld rond de 30%. Alleen bij Legal & Regulatory is de marge fors lager: rond de 12%, zoals gebruikelijk in deze branche. Overigens zijn de marges bij concurrent RELX historisch gezien ietsje hoger. Wat betreft regio's, is Noord-Amerika (61%) het meest belangrijk, gevolgd door Europa (31%) en Asia Pacific (8%). Het concern behaalde in 2021 een omzet van €4,8 mld en een nettowinst van €752 mln.

Defensievere aandelen toch meer gevraagd dan verwacht

Tijdens de start van 2022 dachten wij dat beleggers meer op zoek waren naar aandelen die kunnen profiteren van cyclisch herstel, in plaats van naar defensievere spelers zoals Wolters Kluwer. Tot de uitbraak van de Oekraïne-oorlog stonden defensievere aandelen inderdaad ook onder druk. Maar nu er meer zorgen zijn over economische groei en inflatie, vinden beleggers het wel prettig om aandelen te hebben met een hoge voorspelbare omzet. De performance Wolters Kluwer en RELX is in 2022 (tot nu toe) dan ook iets beter dan het sectorgemiddelde. De outperformance was duidelijk groter tot de in eind augustus aangekondigde Amerikaanse wijzigingen op het gebied van Open Access (vanaf 2026). Deze zijn een minpunt, maar vormen zoals het nu lijkt geen groot risico: subscription-based en open access-modellen kunnen waarschijnlijk prima naast elkaar blijven bestaan. ​​​​​​​

Solide update ondanks groeivertraging. Jaarprognoses herhaald en haalbaar

Wolters Kluwer presenteerde op 2 november solide omzetcijfers. De organische omzet steeg met 6% in de eerste negen maanden, in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten (consensus). Het is een kleine vertraging ten opzichte van de eerste jaarhelft (omzetgroei: +7%) door transactie-gerelateerde en andere niet-terugkerende omzet (omzetaandeel: samen ongeveer 20%). De vertraging was zichtbaar bij elk van de vier divisies, behalve bij Tax & Accounting (TA; vlakke omzetontwikkeling op +9%). De organische omzet steeg 5% bij Health (was +6%), 4% bij Governance, Risk & Compliance (GRC; was +6%) en 5% bij Legal & Regulatory (LR; was +6%). De totale omzetgroei was overigens 15%, dankzij een sterk positief wisselkoerseffect (omzetaandeel Noord-Amerika is 64%). De identieke operationele winst vertraagde ook iets, van +20% in de eerste jaarhelft naar +17% in de eerste negen maanden. Minpunt: de operationele kosten (+14%) stegen harder dan verwacht. Wolters Kluwer verhoogde de jaarprognose tijdens de vorige update en herhaalde deze nu. Het concern rekent in 2022 dus nog steeds op een ‘solide organische omzetgroei, maar lager dan de +6% in 2021’ (+5,4% verwacht), een operationele marge van 26 tot 26,5% (26,1% verwacht; was 25,3% in 2021) gedragen door alle divisies, een identieke winstgroei (per aandeel) van ongeveer 6 tot 9% (was +8% in 2021) en een vrije kasstroom van ‘iets meer dan €1 mld’ (vergelijkbaar met 2021 en in lijn met de consensus). Het aandelen-inkoopprogramma ging toen ook fors omhoog, van €0,6 mld naar €1 mld (3,8% van de huidige marktkapitalisatie; 75% is inmiddels uitgevoerd). Zoals inmiddels gebruikelijk werd een klein nieuw programma aangekondigd (van €0,1 mld) voor januari en februari 2023.

Wolters Kluwer: goedkoper dan Amerikaanse branchegenoten, maar duurder dan RELX

De update en onderliggende groeitrends zijn solide en vergelijkbaar met die van RELX. De analistentaxaties wijzigen waarschijnlijk nauwelijks na deze update, al was het management iets positiever over de vrijekasstroomopwekking en was de vertraging van de niet-terugkerende omzet (cyclisch gevoeliger) niet zo sterk als gevreesd. Tegelijkertijd lijkt de margedoelstelling wat lastiger haalbaar door tegenvallende operationele kosten (analisten zitten gemiddeld al aan de onderkant van de afgegeven managementprognose). In de huidige marktomstandigheden vinden wij Wolters Kluwers’ bedrijfsmodel (met onder andere sterke balans, voorspelbare groei, hoge marges, grote blootstelling aan de Amerikaanse dollar, aantrekkelijke eindmarkten) aantrekkelijk, evenals die van RELX. Het concern is niet immuun voor lagere economische groei of een hogere rente (doorgaans negatief voor de waardering van groeiaandelen zoals Wolters Kluwer). Wij blijven echter positief over de beleggingscase, maar geven nog steeds de voorkeur aan RELX, vanwege de iets hogere groei, lagere waardering en de potentiële verkoop van de evenementendivisie (wat mogelijk leidt tot een opwaartse herwaardering van dat aandeel). De koers-winstverhouding (van 24 keer de verwachte winst in de komende 12 maanden) is nog steeds zo’n 15% aantrekkelijker dan die van Amerikaanse branchegenoten, maar ook 15% hoger dan die van RELX. Wolters Kluwers’ getaxeerde dividendrendement is 1,8% (vijfjaarsgemiddelde: 1,8%; sector: 2,3%) en de vrije-kasstroomopbrengst is 4% (vijfjaarsgemiddelde 4,9%; sector: 5%).

Kansen

  • Het concern heeft sterke marktposities en heeft een sterke focus op margeverbeteringen.
  • Het concern jaagt geen onhaalbare doelen na en is bescheiden bij het afgeven van vooruitzichten. De kans op het missen van de verwachtingen is daardoor kleiner.
  • Een groot deel van de omzet (80%) is van terugkerende aard doordat het concern veel met abonnementen werkt.
  • Dataprivacy- en beveiligingsrisico's, juridische risico's voor intellectueel eigendom en het behouden van bekwame professionals zijn belangrijke ESG-risico's. De algehele blootstelling van Wolters Kluwer aan deze risico's is echter verwaarloosbaas en het bedrijf scoort hierop gemiddeld beter dan concurrenten.

Risico's

  • Wolters Kluwer blijft op overnamepad, met als risico dat het bedrijf een te hoge prijs betaalt voor acquisities.
  • De blootstelling aan Noord-Amerika bedraagt nu ongeveer 60%. De volatiliteit van de dollar kan de resultaten van de uitgever sterk beïnvloeden.
  • De trend richting meer vrij beschikbare online informatie vormt een risico voor het verdienmodel van het concern.
  • Een stijgende rente als gevolg van een sterke economie zet de waardering onder druk.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam universum. Het bedrijf scoort bovengemiddeld op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er is geen sprake van ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 91,83 op Wolters Kluwer 9,4 10,93 0,00 +0,64 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 81,53 op Wolters Kluwer 4,8 21,23 21,27 +0,58 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 110,17 op Wolters Kluwer 13,2 7,77 0,00 -1,92 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 110,17 op Wolters Kluwer 13,2 7,77 0,00 -1,92 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Wolters Kluwer bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.