Fundamentele Analyse: Ahold Delhaize Ahold Delhaize

donderdag 25 mei 2023

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
EUR 12.1 3.56 Sustainable Consumer Staples Distribution

Voor het grootste deel waren de cijfers goed, een tegenvaller was met name de identieke omzet in Europa. Ook de prognose voor de operationele-winstmarge die het concern voor dit jaar afgaf, was lager dan de consensusverwachting. In de VS gaat het nog steeds zoals verwacht. De verzwakking van de Amerikaanse dollar verkleint wel het absolute bedrag van de omzet en winst.

Profiel

Koninklijke Ahold Delhaize is een internationale groep van vooraanstaande supermarktbedrijven in de Verenigde Staten (VS), Nederland, België en Centraal- en Zuid-Europa. Het concern heeft in totaal bijna 6800 winkels. De formule Albert Heijn is marktleider in Nederland en Delhaize heeft een groot marktaandeel in België. In de Verenigde Staten (VS) opereert het bedrijf onder meer met de namen Food Lion, Hannaford, Martin’s, Peapod, Stop&Shop/Giant-Landover en Giant-Carlisle; allemaal winkels in het oosten en noordwesten van de VS. Ahold is verder een voorloper op het gebied van e-commerce, met Bol.com, Peapod en bfresh. Het concern heeft op het moment 410.000 mensen in dienst en behaalde in 2022 meer dan €87 mld aan omzet.

Beter dan verwacht kwartaal. Lager dan verwachte identieke-omzetgroei in Europa.

Ahold Delhaize heeft in het eerste kwartaal van 2023 meer omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden, waarbij de marge iets hoger uitviel dan voorzien. Dit bleek 10 mei uit de kwartaalrapportage. Ceo Frans Muller sprak van sterke resultaten, die vooral werden aangejaagd door de activiteiten in de VS. Wel wees de topman op de negatieve gevolgen van de toegenomen energiekosten in Europa en de impact van de stakingen in België. De omzet steeg op jaarbasis met 9,4% naar €21,64 mld. Analisten rekenden op een omzet van €21,51 mld. Online bedroeg de omzet €2,25 mld, goed voor een stijging op jaarbasis met 6,9% tegen constante wisselkoersen. Het grootste deel van de groepsomzet kwam in het eerste kwartaal uit de Verenigde Staten met €13,5 mld. Dit was in lijn met de consensusverwachting. De operationele winst bedroeg €822 mln, onderliggend was dit €864 mln met een marge van 4%. De marge lag in het eerste kwartaal van 2022 nog op 4,2%. Analisten gingen uit van een onderliggende operationele winst van €828 mln en een marge van 3,9%. De nettowinst kwam uit op €561 mln, tegenover €546 mln in dezelfde periode vorig jaar en een analistenconsensus van €542 mln. De vrije kasstroom was afgelopen kwartaal €21 mln. Ahold bevestigde dit jaar te blijven rekenen op een onderliggende operationele marge van 4% of meer, terwijl de onderliggende winst per aandeel vergelijkbaar zal zijn met die in 2022. De vrije kasstroom zal rond de €2 mld liggen en Ahold denkt circa €2,5 mld te investeren. Voor 2023 mikken analisten op een groepsomzet van €89,0 mld en een nettowinst van zo'n €2,4 mld. De onderliggende operationele winst komt volgens de analisten uit rond de €3,6 mld en de bijbehorende marge op 4,1%. De vrije kasstroom schatten de analisten in op ruim €2 mld. ​​​​​​​

Waardering

De koers-winstverhouding van Ahold Delhaize is op dit moment bijna 12 keer de winst voor het lopende jaar, lager dan het gemiddelde van de laatste jaren. Ook vergeleken met de concurrenten heeft het kruideniersconcern op het moment een lage waardering. Terwijl het toch al enkele jaren goede cijfers kan melden.

Kansen

  • Veel extra mogelijkheden sinds de overname van Bol.com. In veel winkels zijn afhaalbalies gekomen voor het afhalen van op het internet bestelde goederen. Hierdoor zullen veel nieuwe klanten naar de winkels komen.
  • In Nederland doet Albert Heijn (AH) het redelijk en profiteert het van zijn positie van marktleider en zijn sterke huismerken. AH verhoogde de penetratie van zijn huismerken de laatste jaren ten koste van de A-merken. Die vertegenwoordigen nu gemiddeld 50% van de producten in de winkels.
  • De totale blootstelling van het bedrijf aan duurzaamheidrisico's is gemiddeld en vergelijkbaar met het subsectorgemiddelde. Er spelen geen opmerkelijke materiële ESG-kwesties. ​​​​​​​

Risio's

  • Op dit moment ziet het concern geen mogelijkheden om de gestegen productkosten volledig door te berekenen aan de consument. Zou men dit wel doen, dan is de kans groot dat klanten overstappen naar concurrenten.
  • Het concern moet veel tijd steken in het invoegen van Delhaize in de organisatie, het is belangrijk dat men daarbij de operationele zaken niet vergeet.
  • Nu Amazon in de VS ook in stenen winkels actief is, kan dit een forse pijsdruk gaan geven in de supermarktbranche. Ook gaat Amazon vanaf dit jaar zich meer op Nederland focussen wat extra concurrentie in de supermarktoorlog met zich meebrengt.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam universum. Het bedrijf scoort bovengemiddeld op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er is geen sprake van ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 25,41 op Ahold Delhaize 7,1 4,12 0,00 -1,77 % Koop Sprinter
Sprinter Long 25,4 op Ahold Delhaize 5,1 5,79 0,00 -1,26 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 32,61 op Ahold Delhaize 8,6 3,41 0,00 +2,28 % Koop Sprinter
Sprinter Short 32,8 op Ahold Delhaize 4,7 6,21 6,23 +1,24 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Ahold Delhaize bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.