Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Amazon.com Amazon.com

vrijdag 3 februari 2023

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
USD 37.3 0 Responsible Broadline Retail

Nadat de aandelenkoers van Amazon in enkele weken met bijna 30% gestegen was kon het bijna niet anders dan misgaan met de koers. Dit gebeurde nadat de ceo tijdens de call waarschuwde dat de groei van de belangrijke cloud-divisie in 2023 enkele kwartalen tegen zou vallen. De cijfers zelf vielen, op enkele divisiebijdragen na, zeker niet tegen. Maar zolang de inkomsten uit de cloud erg belangrijk zijn voor de winstgevendheid van het concern let men daar extra op. ​​​​​​​

Megaretailer

Amazon.com is een van de best verdienende online retailers ter wereld. Het heeft een marktaandeel van 8% van de wereldwijde online retailmarkt. Ook is het een grote speler op de markt voor cloudcomputing en e-readers/tabletcomputers. Het concern behaalde over 2022 een omzet van meer dan $514 mld.

Amazon voorziet dat de cloud-divisie in 2023 enkele kwartalen minder zal presteren

Amazon.com heeft in het afgelopen kwartaal een veel lagere winst behaald dan verwacht en dook over heel 2022 zelfs in de rode cijfers. Dit bleek op 2 februari nabeurs uit de gepresenteerde cijfers. Het operationele resultaat kwam in het vierde kwartaal uit op $2,7 mld. Dit was in dezelfde periode vorig jaar nog $3,5 mld. De gemiddelde verwachting van analisten (consensus) lag op 2,5 mld. Dat Amazon zwarte cijfers schreef, was te danken aan de belangrijkste divisie Amazon Web Services, waar de operationele winst uitkwam op $5,2 mld, net geen stabilisering op jaarbasis. De omzet bij deze tak steeg met 20% op jaarbasis naar $21,4 mld en kwam daarmee iets onder de analistenverwachting van $21,76 mld uit. Dit was fors lager dan het vorige kwartaal, toen het cijfer nog 40% was. Overigens hebben we dit ook bij concurrenten zien gebeuren. Het segment Noord-Amerika presenteerde rode cijfers, met een operationeel verlies van $0,2 mld. Internationaal kwam het operationeel verlies uit op $2,2 mld. Onder de streep schreef Amazon een winst van $0,3 mld, tegenover een winst van $14,3 mld in het vierde kwartaal van 2021. De markt rekende op een winst van $2 mld. Een jaar eerder profiteerde Amazon nog van een investering in Rivian. Nu moest het concern daar een grote afboeking op doen. In de verslagperiode steeg de omzet met 9% naar $149,2 mld. De consensus ging uit van een omzet van $145,7 mld. Exclusief een ongunstig valuta-effect van $5 mld verbeterde de omzet op jaarbasis met 12%. Alle divisies draaide min of meer in lijn met de verwachtingen van analisten. Voor het vierde kwartaal rekende Amazon zelf op een operationele winst van 0 tot $4 mld en een omzet van $140 tot $148 mld. Over heel 2022 kwam er een verlies van $2,7 mld in de boeken bij een omzet van $514 mld. Voor het lopende eerste kwartaal rekent Amazon wel op een operationele winst van 0 tot $4 mld, bij een analistenconsensus van $3,5 mld en een omzet van $121 tot $126 mld, wat op jaarbasis stijgingen zouden betekenen van 4 tot 8%. Daarbij rekent Amazon op een ongunstig valuta-effect van ongeveer 2,10%. Het analistengilde voorziet een omzet van $125,5 mld, dus redelijk aan de bovenkant van de bandbreedte. Wel verwacht het concern enkele kwartalen minder groei te zullen hebben in de AWS, de cloud-divisie, iets wat de markt niet echt leek te waarderen. In januari kondigde Amazon een grote ontslagronde aan, waarbij ruim 18.000 banen verloren gaan. ​​​​​​​

Waardering hoog maar laagste in de geschiedenis van de internetgigant

Amazon is een echt groeiaandeel. Het heeft een van de hoogste waarderingen van alle bedrijven op onze masterlist aandelen, nog altijd ruim boven de 70 keer de getaxeerde winst voor het lopende jaar. Voor Amazon zelf is dit overigens een van de laagste koers-winstverhoudingen die het ooit heeft gehad. Het concern is pas enkele jaren winstgevend, voorheen ging een groot deel van de kasstroom als investering weer in het bedrijf.

Kansen

  • De wereldwijde e-commercetrend wordt steeds sterker en sinds het uitbreken van het coronavirus is de groei ervan alleen maar versneld. Amazon is op dat terrein de belangrijkste speler.
  • Forse groei van het aantal Amazon Prime-leden, deze groep klanten neemt meer producten af dan de niet-leden. Het krijgt hiervoor vele extra's, waaronder een streaming service kanaal en gratis bezorgen, vaak binnen 1 dag.

Risico's

  • Omdat steeds meer informatie en amusement digitaal wordt verkocht, bieden Amazons fysieke opslag- en distributiefaciliteiten in de toekomst misschien niet meer dezelfde voordelen als nu. Buitenlandse autoriteiten passen de wetgeving voor e-commerce voortdurend aan.
  • Amazon krijgt in veel buitenlandse markten waarschijnlijk meer last van (lokaal al bestaande) concurrenten.
  • Forse stijging van corona-gerelateerde kosten. Dit betreft onder andere het aanpassen van werkplekken, aanschaf van maskers en het inschakelen van honderdduizenden extra personeelsleden om de hogere werkdruk aan te kunnen.
  • Het concern heeft zijn ESG-rapportage nog steeds niet goed op orde en heeft daar een zeer lage score voor. Wel is het aandeel onlangs uitgesloten van opname in de duurzame strategie. De totale blootstelling van de onderneming aan duurzaamheidsrisico's is gemiddeld en ligt iets boven het gemiddelde van de subsector.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het verantwoord universum. Er is geen sprake van zeer ongewenste bedrijfsactiviteiten en of zeer controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.