De beurs vandaag Duits ondernemersvertrouwen sterk gestegen ● komt de recessie wel? ● vastgoedaandelen profiteren van lagere rentes

vrijdag 25 november 2022

De beurs van 25 november 2022, 9.11 uur
  • Duits ondernemersvertrouwen sterk hersteld; de Ifo-index stijgt naar 86,3 punten
  • Bundesbank krabbelt terug van het eigen, zwarte scenario; komt de recessie nog wel?
  • Stoxx Europe 600-index boekt winst onder aanvoering van vastgoedaandelen die profiteren van lagere rentes

Zonder de richting van Wall Street, waar de deuren gesloten bleven vanwege de viering van Thanksgiving, wisten de meeste Europese aandelenbeurzen gisteren weg omhoog te hervatten. Aanleiding was de verdere daling van de rentes in reactie op het 'dovish' commentaar uit de notulen van de Amerikaanse centrale bank, die woensdagavond werden gepubliceerd en waarin werd gehint op een lager tempo van renteverhogingen.

Bundesbank krabbelt terug van het zwartste scenario

De Duitse tienjaarsrente daalde in reactie met 8 basispunten naar 1,85%, het laagste niveau sinds eind september en ruim onder de 2,42% die een maand geleden werd aangetikt. Lagere rentes betekent niet alleen hogere obligatiekoersen, maar ook hogere waarderingen van aandelen. Maar dat was niet de enige positieve impuls. Gisteren werd bekend dat het Duitse ondernemersvertrouwen sterker is hersteld dan werd verwacht. De Ifo-index is deze maand gestegen van 84,3 naar 86,3 punten, terwijl analisten rekenden op een herstel naar 85 punten. De deelindex van de vooruitzichten steeg van 75,9 punten naar 80 punten (77 verwacht). Het zou best eens kunnen zijn dat de best voorspelde recessie ooit er misschien wel helemaal niet komt. Duitse economen en de Bundesbank krabbelen al voorzichtig terug van het gitzwarte scenario dat ze pas geleden nog schetsten. Nu is het voorspellen van de economie ook erg lastig, maar met de grote steunmaatregelen en de aanhoudend lage werkloosheid is het ook niet erg aannemelijk dat we in Europa snel afstevenen op een lange en diepe recessie.

Ruimte voor verder herstel van de aandelenbeurzen

Veel ondernemers zijn dan ook positief voor de Black Friday-verkopen en de vooruitzichten voor de feestmaanden. Dat is dan weer goed nieuws voor de winstgroeiverwachtingen, die door analisten de afgelopen weken juist in rap tempo zijn verlaagd. En, eerlijk is eerlijk: ook wij zijn voorzichtig in onze winstgroeiverwachtingen voor het komende jaar. Voor aandelen uit de MSCI AC World-index verwachten we een gemiddeld vlakke winstgroei (+0,0%) in 2023, maar zien een voorzichtig herstel van +5% in 2024. Dit geeft in combinatie met een iets hogere waardering (koerswinstverhouding) een opwaartse ruimte voor aandelen van een kleine 10% in de komende twaalf maanden. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat een deel van dit koersherstel in de afgelopen twee weken al heeft plaatsgevonden. Toch zien we ruimte voor een verder herstel van de aandelenbeurzen en verwachten ook positieve rendementen voor obligatiebeleggers. Een uitgebreide toelichting op onze vooruitzichten en waar we kansen en risico's zien, lees je in de gisteren gepubliceerde Beleggingsvisie 2023.

Vastgoedaandelen profiteren van de lagere rentes

Terug naar gisteren. De Stoxx Europe 600-index boekte bij 35% lager dan gemiddelde omzetten een winst van 0,5%, onder aanvoering van beursgenoteerde vastgoedaandelen die profiteerden van de lagere rentes en de afgenomen kans op een diepe recessie in Europa. Alleen aandelen uit de IT-sector sloten met een minimaal verlies (-0,04%). De dollar verzwakte met 0,4% op de 'dovishe' uitlatingen van een aantal Fed bestuurders naar 1,041 dollar tegenover de euro.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een 0,3% hogere opening van Wall Street vanmiddag. In New York is er vandaag slechts een korte handelsdag en zullen de omzetten naar verwachting erg laag zijn aangezien veel handelaren genieten van een lang weekend. De Europese beurzen zullen naar verwachting vlak openen en ook hier zullen de omzetten laag zijn.

Agenda van vandaag

  • Consumentenvertrouwenscijfers uit Duitsland, Frankrijk en Italië
  • Definitieve derdekwartaalgroeicijfers uit Duitsland
  • Producentenprijsinflatiecijfers uit Spanje

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.