De beurs vandaag Inflatie VS is gedaald, zoals verwacht ● beurzen sluiten hoger ● verzwakkende dollar duidelijk ‘risk-on'-signaal

vrijdag 13 januari 2023

De beurs van 13 januari 2023, 8.51 uur
  • Gisteren volgde de bevestiging dat de inflatie in de VS in december verder is gedaald
  • Na nog twee kleine verhogingen zal de Fed naar onze verwachting de beleidsrente verlagen
  • Lagere rentes en verzwakkende dollar zijn duidelijke ‘risk-on'-signalen

Voor beleggers ziet de wereld er sinds gisteren een stuk beter uit. Uit de Verenigde Staten kregen we bevestiging dat de inflatie afneemt. Dat proces is al langer geleden ingezet maar wordt pas sinds het begin van dit jaar door beleggers op waarde ingeschat.

Slechtste maanden worden vaak gevolgd door de beste

Het vermoeden wordt bevestigd dat de overgang van een kalenderjaar voor veel beleggers meer invloed heeft dan veel mensen denken. De wereld verandert immers niet van 31 december op 1 januari, maar dat geldt wel voor portefeuilles, compensabele verliezen en de jaarrendementen waar portefeuillemanagers op worden afgerekend. Het verklaart ook waarom vorige maand nog massaal slecht presterende obligaties en aandelen werden verkocht om ze vervolgens op 2 januari weer met een rotgang terug te kopen. De 'slechtste decembermaand sinds 2018' en de 'slechtste aandelenmaand sinds maart 2020' was dus sterk overdreven. Uit het verleden hebben we geleerd dat slechtste maanden, jaren en dagen vaak (maar niet altijd) worden gevolgd door beste maanden, jaren en dagen. Ook dat geeft beleggers weer moed en 'dwingt' angstige beleggers die met cash langs de zijlijn staan om weer in te stappen om de boot niet te missen.

Inflatie VS verder gedaald, zoals verwacht

Dat de inflatie verder afneemt werd gisteren bevestigd door de Amerikaanse consumentenprijsinflatiecijfers van december. Met grote spanning werd uitgekeken naar het meest gehypete cijfer van deze week. Vlak voor 14.30 uur schoten de obligatie-, valuta- en aandelenkoersen al op en neer en op het moment suprême gingen alle remmen los: aandelenkoersen doken binnen een paar seconden omlaag, de dollar werd sterker en de rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen op. Waarom? Geen idee, maar blijkbaar hadden beleggers op nòg lagere inflatiecijfers ingezet. Die waren echter volledig in lijn met de verwachtingen van analisten. Op maandbasis is de inflatie met 0,1% afgenomen en op jaarbasis vertraagd van 7,1% naar 6,5%. De kerninflatie is vertraagd van 6% naar 5,7% op jaarbasis. Dit betekent dat het effect van de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Fed) zichtbaar wordt en er alle reden is om te veronderstellen dat de voet langzaam van het rempedaal zal worden gehaald.

Beleidsrente hoeft minder en minder snel omhoog

Wij verwachten dat de Fed op woensdag 1 februari de rente met 0,25% zal verhogen naar een bandbreedte tussen de 4,50% en 4,75%. Dat is een kleinere stap dan de 0,5% verhoging van december. Het is mogelijk dat op 22 maart nog een stapje volgt van 0,25%. Dat is wat de markt na gisteren ook heeft ingeprijsd. Daarna volgt een pauze en zal de Fed naar onze verwachting in de tweede helft van dit jaar de beleidsrente verlagen. Dat wordt door de Fed nu nog glashard ontkent, maar lijkt toch wel waarschijnlijk nu de Amerikaanse economie afkoelt en de inflatie zoals gezegd aan het vertragen is. De Fed zal hoogstwaarschijnlijk de marktverwachting volgen in plaats van andersom. Het omgekeerde beeld dus van vorig jaar.

Rentes flink gedaald sinds begin dit jaar

Het duurde even, maar uiteindelijk kwamen beleggers gisteren ook tot die conclusie. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde in anticipatie op een minder krap monetair beleid met 7 basispunten naar 4,14%. De tienjaarsrente daalde met 10 basispunten naar 3,44% en noteert nu ruim 40 basispunten lager dan twee weken geleden. Je zal maar net je obligaties hebben verkocht…

Beurzen krabbelden toch weer op

In eerste instantie aarzelden aandelenbeleggers even wat ze moesten doen. Uiteindelijk veerden de beurzen op Wall Street op en sloot de S&P 500-index met een bescheiden winst van 0,3%. De Nasdaq eindigde 0,6% in de plus en de Dow steeg ook met 0,6%. De dollar verzwakte met bijna 1% naar 1,085 tegenover de euro, ook in anticipatie op een minder krap monetair beleid van de Fed dan eerder werd ingeprijsd. Eveneens het omgekeerde beeld van wat we vorig jaar zagen. Een zwakkere dollar is minder gunstig voor ons als eurobeleggers. Onze dollarbeleggingen worden zo minder waard. Daar staat tegenover dat Amerikaanse bedrijven de overzeese winsten zien verbeteren. Dat zal een positieve uitwerking kunnen hebben op de winstgroeiverwachtingen van Amerikaanse bedrijven. Bovendien is een zwakkere dollar een duidelijk ‘risk-on'-signaal.

Europese beurzen sloten ruim hoger

Eerder op de dag sloten de Europese beurzen bij hoge omzetten met ruime winsten. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,7%. Met een winst van 0,9% is de FTSE 100-index nog maar 1% verwijderd van een nieuwe recordstand. Beleggers in Engelse aandelen zijn veel minder pessimistisch dan Engelse consumenten. Europese beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,9%) waren gisteren weer de grote winnaar van de dalende rentes. De Duitse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,16% en noteert ruim 40 basispunten lager dan eind vorig jaar. Op 30 december sloot deze nog op het hoogste niveau in elf jaar. Het verklaart niet alleen de daling van de huizenprijzen, maar ook de sterke daling van de waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën. Bij lagere (reële) rentes kunnen die waarderingen weer omhoog. Als de bedrijfswinsten dan redelijk op peil kunnen blijven, en niet instorten, is er ruimte voor verder koersherstel op de aandelenbeurzen.

Op de agenda vandaag

  • Definitieve inflatiecijfers uit Frankrijk en Spanje voor de maand december
  • Handelscijfers van de eurozone
  • Vertrouwens- en inflatieverwachtingen van de universiteit van Michigan
  • Kwartaalcijfers van een aantal Amerikaanse banken, waaronder Blackrock, Bank of New York Mellon, Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan Chase en Citigroup

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.