De beurs vandaag Aziatische koersen kleuren groen ● kwartaalcijfers overtreffen winstverwachtingen ● de 'angstgraadmeter' VIX daalt snel
maandag 16 januari 2023
- Op de Japanse beurzen na, kleuren vrijwel alle Aziatische koersen groen
- De bedrijven uit de S&P 500 die met cijfers kwamen overtreffen de winstverwachtingen
- De 'angstgraadmeter' VIX is dalende: een bevestiging van de huidige ‘risk-on’-stemming
Op deze blauwe maandag, naar verluid de depressiefste dag van het jaar, zit de stemming er op de Aziatische beurzen goed in. Op mijn scherm zie ik de meeste koersen groen oplichten. Dat geldt echter niet voor de Japanse beurzen; de sterkere wisselkoers van de yen gooit roet in het eten.
Japanse beurzen in mineur
Beleggers anticiperen op een minder ruim monetair beleid van de Bank of Japan, die later deze week mogelijk de ‘yield curve control’ zal versoepelen. Dat betekent hogere kapitaalmarktrentes en dus een sterkere yen. Vooral de koersen van Japanse exportbedrijven staan daarom vanmorgen onder druk. De Topix-index is vanmorgen 0,9% lager gesloten en de Nikkei-index verliest 1,2%. De Japanse beurzen blijven dit jaar tot nu toe flink achter bij de andere beurzen en noteren zelfs iets lager dan eind 2022.
China maakt een vliegende start
Op de Chinese beurzen is de stemming een stuk positiever. Het loslaten van het zero covid-beleid en hoop op meer stimuleringsmaatregelen bieden beleggers perspectief. De Hongkongse Hang Seng-index is na een hogere start inmiddels wel de winst kwijtgeraakt en koerst op het moment van schrijven 0,4% lager. Maar hij staat dit jaar al wel op een plus van ruim 9%. De beurs van Shanghai noteert vanmorgen 1,1% hoger en die van Shenzhen plust 1,4%. De Koreaanse Kospi-index pakt er 0,6% bij en de Australische beurs stijgt 0,8%. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren licht hoger. Vandaag wordt er op Wall Street echter niet gehandeld vanwege de viering van Martin Luther King Day. Ook de Amerikaanse obligatiemarkt blijft vandaag gesloten.
Kwartaalcijfers overtreffen verwachtingen
Vrijdag boekten de Amerikaanse beurzen op de laatste dag van de handelsweek aardige winsten. Na een lagere opening herstelden de beurzen zich en sloten hoger. Beleggers twijfelden hoe ze de kwartaalresultaten van onder andere JPMorgan Chase & Co (+2,5%), Bank of America (+2,2%), Wells Fargo (+3,2%) en Citigroup (+1,7%) moesten interpreteren. Met uitzondering van Citigroup overtroffen alle bedrijven uit de S&P 500-index die vrijdag de boeken openden de winstverwachtingen voor het vierde kwartaal. Een mooie en hoopvolle start van het kwartaalcijferseizoen, waarbij de verwachtingen laag zijn. Na een verlies van bijna 1% eerder op de dag herstelde de S&P 500-index naar een winst van 0,4% en bracht de weekwinst daarmee op 2,7%. De Nasdaq boekte vrijdag ondanks hogere rentes een winst van 0,7%. Het was de zesde winstdag op rij, de langste positieve reeks sinds november 2021. Nu de inflatie vertraagt en de overtuiging groeit dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente niet veel verder meer zal verhogen, durven beleggers de zwaar afgestrafte technologie-aandelen weer op te pakken. De VIX-index, oftewel de angstgraadmeter van de S&P 500-index, daalde met 2,5% naar 18 punten. Dat is het laagste niveau in een jaar tijd en geldt als een bevestiging van de huidige 'risk-on'-stemming op Wall Street.
De 'risk-on'-stemming is terug
Dat zien we ook terug in het herstel van de crypto's: de Bitcoin is in een week tijd met bijna 24% gestegen tot ruim boven de $21.000. De risicobereidheid van beleggers lijkt te zijn teruggekeerd. De Dow Jones Industrial-index boekte vrijdag een winst van 0,3% en blijft dit jaar wat achter bij de andere Amerikaanse aandelenbeurzen. Het is het omgekeerde van wat we vorig jaar zagen. Toen presteerden de waarde-aandelen uit de Dow juist veel beter dan de groeiaandelen uit de Nasdaq.
Ondanks een lagere inflatieverwachting stijgen de rentes
Ondanks een afnemende en iets lager dan verwachte inflatieverwachting (4% op jaarbasis, tegenover 4,3% verwacht) van de universiteit van Michigan, steeg de Amerikaanse tweejaarrente met 9 basispunten naar 4,23%. De tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 3,50%. Een stijging van de vijf- tot tienjaarsinflatieverwachting door de universiteit van Michigan kan daarmee te maken hebben. Zoals gezegd hadden de hogere rentes vrijdag weinig invloed op het beurssentiment en lijkt de rentestijging eerder op een typische risk-on beweging waarbij beleggers een voorkeur krijgen voor aandelen boven obligaties.
Ook Europese beurzen in de plus
Eerder op de dag sloten de meeste Europese beurzen ook met winst. De Stoxx Europe 600-index boekte vrijdag een winst van 0,5%, waarmee de jaarwinst in de eerste twee weken van het jaar nu 6,5% bedraagt. Dat is de beste jaarstart ooit. De lagere inflatie, de dalende energieprijzen en de verwachting dat centrale banken de geldkraan niet veel verder meer zullen dichtdraaien, leidden tot een positieve stemming. De Britse FTSE 100-index nadert zelfs een recordstand, nadat het vrijdag met een winst van 0,6% sloot. De Engelse economie is in november onverwacht met 0,1% gegroeid, waar analisten rekenden op een krimp van 0,2%.
Op de agenda vandaag
- Geen richtinggevende macrocijfers
- Geen kwartaalcijfers van belangrijke bedrijven
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.