De beurs vandaag Recessieangst is weer terug ● Amerikaanse arbeidsmarkt onverminderd sterk ● 67% van de bedrijven overtreft de winstverwachting

vrijdag 20 januari 2023

De beurs van 20 januari 2023, 8.58 uur
  • Na tegenvallende kwartaalresultaten van o.a. Procter & Gamble sloten Amerikaanse beurzen tot één procent lager
  • De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft onverminderd sterk: het aantal ww-aanvragen is weer lager dan verwacht
  • Van de bedrijven die cijfers bekend maakten heeft 67% de winstverwachting van analisten met gemiddeld 4% overtroffen

Gisteren woonden we met het Investment Office een interessante presentatie bij van de Amerikaanse professor Shiller, de bedenker van de Shiller-koerswinstverhouding. Hierbij worden de gemiddelde winsten van de afgelopen tien jaar afgezet tegen de prijs van een aandeel, gecorrigeerd voor inflatie. Doordat pieken en dalen in de winsten door de verschillende cycli heen raken 'uitgevlakt', is de zogenaamde CAPE (cyclical adjusted P/E) een mooie manier om langetermijn-beleggers inzicht te geven in de waardering van de beurzen. De conclusie? De Amerikaanse S&P 500-index is met een waardering van bijna 28 keer de winst duurder dan het historisch gemiddelde, maar de waardering is in het afgelopen jaar wel al flink gedaald.

Amerikaanse beurzen flink onder druk

En daar ging gisteren nog een beetje meer vanaf. Op Wall Street eindigden de belangrijkste aandelenindices in de min, na tegenvallende resultaten en/of vooruitzichten van onder andere Procter & Gamble (-2,7%) en Keycorp (-4,6%). De S&P 500-index sloot 0,8% lager, de Nasdaq verloor 1% en de Dow sloot 0,8% lager. Nadat woensdag al enige tegenvallende macrocijfers de vrees voor een recessie aanwakkerden is de stemming op de Amerikaanse beurzen gedrukt.

Recessieangst heerst, ondanks goede macrocijfers

Gisteren werden er overigens vooral meevallende macrocijfers bekendgemaakt. De huizenmarktcijfers (in aanbouw genomen woningen en afgegeven bouwvergunningen), bijvoorbeeld, en de Philadelphia Fed Business Outlook index waren beter dan verwacht. Verder is het aantal ww-aanvragen vorige week gedaald naar 190.000. Dat is minder dan de 214.000 die verwacht werden en het laagste aantal sinds september vorig jaar, wijzend op een aanhoudend sterke arbeidsmarkt, wat geheel niet past in een scenario van een aanstaande recessie.

Winstmarges gedaald, maar toch prima kwartaalcijfers

Van de 55 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu toe hun kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, heeft 67% de winstverwachting van analisten met gemiddeld 4% overtroffen. Dit past in het historische beeld. Gemiddeld vallen de winsten tot nu toe wel 5,7% lager uit dan in het vierde kwartaal van 2021, bij een 7% hogere omzet. Dit geeft aan dat de winstmarges zijn gedaald. Het cijferseizoen is nog maar net begonnen en we verwachten dat de gemiddelde winstdaling zal aantrekken tot -2,7%. Niet geweldig maar ook niet dramatisch. En soms zijn er ook positieve verrassingen, zoals bijvoorbeeld bij streamingsdienst Netflix, dat gisteravond nabeurs veel meer nieuwe abonnees meldde dan verwacht. Het aandeel steeg nabeurs ruim 7% en zal vanmiddag dus ook hoger openen.

Europese beurzen mee in het negatieve sentiment

De Europese beurzen lieten zich gisteren vooral meevoeren in het negatieve sentiment op Wall Street van woensdagavond en donderdagmiddag. Na de langste winstreeks sinds november 2021 leverde de Stoxx Europe 600-index gisteren 1,5% in, de sterkste daling sinds 15 december. Na een dagje winstnemingen staat de brede Europese aandelenindex dit jaar nog op een winst van 6%. Tegenvallende cijfers en vooruitzichten van onder andere het Britse online winkelbedrijf Boohoo en schoenenfabrikant Dr. Martens drukten de stemming. Verder werden de uitspraken van onder andere Klaas Knot en Christine Lagarde, die hamerden op verdere renteverhogingen door de ECB, niet enthousiast ontvangen door beleggers. De Duitse tweejaarsrente steeg met 6 basispunten naar 2,53%, de tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,07%. Alle aandelensectoren eindigden in de min. IT-aandelen (-3,2%) verloren gemiddeld het meeste.

Ondanks de verliezen op Wall Street kleurden vrijwel alle Aziatische beurzen kleuren vanmorgen groen. De Hang Seng-index plust op het moment van schrijven 1,4% en de beurs van Shanghai noteert 0,7% hoger. De Kospi-index noteert 0,6% hoger en de Australische beurs is 0,2% hoger gesloten. Blijkbaar is de recessieangst buiten de VS veel minder groot. Dat is ook niet zo vreemd nu de Chinese economie sneller open is gegaan dan eerder werd verwacht en de groeiverwachtingen naar boven worden bijgesteld.

Agenda van vandaag

 

  • Winkelverkoopcijfers uit het Verenigd Koninkrijk
  • Producentenprijsinflatiecijfers uit Duitsland
  • Kwartaalcijfers van o.a. Sandvik, Regions Financial, Schlumberger en State Street

 

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.