De beurs vandaag Aandelenrally zet door ● speculanten in het nauw ● koerssprong Tesla is tekenend

dinsdag 24 januari 2023

De beurs van 24 januari 2023, 8.51 uur
  • Van recessievrees naar angst om de boot te missen: aandelenrally zet door
  • Beleggers die speculeren op koersdaling komen in het nauw en moeten positie sluiten
  • Koerssprong Tesla (+40% in twee weken) is tekenend voor omslag in sentiment

Van de recessievrees die vorige week donderdag nog even de stemming op de beurzen bepaalde, is inmiddels weinig meer te merken. De vrees voor een recessie lijkt omgeslagen naar angst om de boot te missen. De waarschuwende woorden van de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, die afgelopen weekend nog maar eens herhaalde dat de Europese Centrale Bank (ECB) doorgaat met het verhogen van de beleidsrente in stappen van 50 basispunten, werden door beleggers in de wind geslagen. Zij verwachten dat de ECB niet dezelfde fout als vroeger zal maken, door veel langer dan de Amerikaanse centrale bank door te gaan met het verhogen van de rente.

Europese beleggers vol optimisme

Met iets hogere rentes en een rally op de Europese aandelenbeurzen, lijken beleggers hun keuze te hebben gemaakt: het is ‘risk-on’. Dit betekent dat de positieve correlatie tussen obligaties en aandelen afneemt, in het voordeel van aandelen. De iets hoger ingeprijsde inflatieverwachtingen, de zogeheten ‘break-evens’, leidden tevens tot iets lagere reële rentes. Dat ondersteunt de waardering van risicovolle beleggingen, waaronder aandelen. Gisteren daalde de reële Duitse tienjaarsrente met 4 basispunten naar 0,07% terwijl de nominale rente met 3 basispunten steeg naar 2,21%. Zonder richtinggevende macro-economische cijfers maar vol optimisme sloten de Europese beurzen met fraaie winsten. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,5% onder aanvoering van IT- aandelen (+2,4%), die vorig jaar flink zijn afgewaardeerd onder druk  van de hogere rentes. En ondanks de iets hogere rentes, herstelden ook de koersen van beursgenoteerde vastgoedaandelen. Het aandeel Unibail-Rodamco steeg op de Amsterdamse beurs met bijna 5% na een adviesverhoging door een analist. 

Negatieve beleggers krijgen deksel op de neus

De stemming op Wall Street was gisteren ook opperbest, na de rally op vrijdag die steun kreeg van een draai in posities na de expiratie van de januari-opties en -futures. Het sentiment onder Amerikabeleggers is al langere tijd erg negatief, getuige de grootste onderweging van Amerikaanse aandelen door professionele beleggers sinds 2005. Ook wordt massaal gespeculeerd op een daling van de Nasdaq 100-index. Deze beleggers en speculanten zitten nu in een ‘pain trade’: doordat de koersen van Amerikaanse aandelen verder stijgen, lijden zij steeds grotere verliezen en moeten zij hun posities indekken of terugdraaien. Dat leidt tot een zelfversterkend effect en dus verder stijgende koersen. Dit wordt door beleggers ook wel een 'melt-up' genoemd. 

Tesla stijgt 40% in twee weken tijd

De aankondigingen van ontslagrondes bij Amerikaanse (tech)bedrijven worden door beleggers positief ontvangen. Het helpt immers om de kosten omlaag te brengen en de winstmarges op peil te houden. Met een winst van 1,2% sloot de S&P 500-index weer boven de 4000 punten. De Nasdaq boekte, na de fraaie winst op vrijdag, gisteren nog eens 2% winst. Voor de techindex is het de beste tweedaagse rally sinds november. Tekenend voor de omslag in het sentiment is de positieve draai in het aandeel Tesla. Vorige week werd nog zeer negatief gereageerd op de door topman Musk doorgevoerde prijsverlagingen, nu heerst er een hosannastemming. Het aandeel staat maar liefst 40% hoger dan twee weken geleden.

Ongeloof over aandelenrally

Als we afgaan op het ongeloof bij economen en analisten over de aandelenrally, zit er nog wel meer in het vat. Weinig beleggers hebben geanticipeerd op zo'n sterk koersherstel. De kans dat de Fed voor een 'zachte landing' van de Amerikaanse economie kan zorgen, wordt nu weer iets hoger ingeschat. Dat de rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren iets opliepen kon de opgewekte stemming niet drukken. Een duidelijk ‘risk-on’-signaal. Of dit optimisme kan worden vastgehouden, hangt voor een belangrijk deel af van de komende kwartaalcijfers en de uitkomst van de beleidsvergadering van de Fed. Die staat voor volgende week woensdag gepland. 

Agenda van vandaag

  • Voorlopige inkoopmanagersindices Frankrijk, Duitsland
  • Voorlopige inkoopmanagersindex eurozone (stijging van 49,3 naar 49,8 punten verwacht)
  • Voorlopige inkoopmanagersindex VK
  • Voorlopige inkoopmanagersindex VS (stijging van 45 naar 46,4 punten verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere Danaher, Halliburton, GE, 3M, Johnson & Johnson, Union Pacific en Microsoft.

 

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.