De beurs vandaag Kans op recessie in de eurozone neemt af ● Amerikaanse inkoopmanagersindices stijgen sterker dan verwacht ● kwartaalcijfers van Micorsoft gemengd ontvangen

woensdag 25 januari 2023

De beurs van 25 januari 2023, 9.25 uur
  • Na de gisteren gepubliceerde inkoopmanagersindices is de kans op een recessie in de eurozone afgenomen
  • Ook de Amerikaanse inkoopmanagersindices stijgen sterker dan verwacht en verkleinen kans op een recessie
  • Kwartaalcijfers van beurszwaargewicht Micorsoft gemengd ontvangen: ze zijn goed, maar de vooruitzichten minder

Na de gisteren gepubliceerde voorlopige inkoopmanagersindices van de eurozone is de kans op een recessie afgenomen. De samengestelde (composite) index is deze maand voor de derde keer op rij gestegen, van 49,3 naar 50,2 punten. Dat is hoger dan de 49,8 punten die analisten hadden verwacht. Het is voor het eerst sinds juni vorig jaar dat de index boven de 50 punten komt, wat wijst op een groei van de economie.

Kans op een recessie in de eurozone neemt zienderogen af

De lagere energieprijzen, het verdwijnen van problemen in de toeleveringsketens en de opluchting over de heropening van de Chinese economie leiden tot optimisme bij inkopers. De dienstensector (van 49,8 naar 50,7 punten) staat er iets beter voor dan de productiesector (van 47,8 naar 48,8 punten). Uit voorlopige indexstanden blijkt ook dat Duitsland (van 49 naar 49,7 punten) er iets beter voor staat dan Frankrijk (van 49,1 naar 49 punten). Dat neemt niet weg dat we deze cijfers als positief kunnen beschouwen. De eerdere vrees voor een 'niet te vermijden recessie' in de eurozone als gevolg van de Oekraïneoorlog is daarmee sterk afgenomen. De Duitse minister van financiën verwacht voor dit jaar een groei van 0,2%, in plaats van een krimp van 0,4% die in oktober nog werd voorspeld. Voor volgend jaar is de groei hierdoor wel neerwaarts bijgesteld, van 2,3% naar 1,8%.  

Beleggers hebben vooral aandacht voor kwartaalcijfers

Beleggers reageerden lauw op de macrocijfers en hebben op dit moment meer aandacht voor kwartaalcijfers van bedrijven. Bij zo'n 10% lager dan gemiddelde omzetten sloot de Stoxx Europe 600 index met een verlies van 0,2%. De euro sloot vrijwel onveranderd op 1,088 tegenover de dollar. Op de obligatiemarkt was een kleine ‘risk off’-beweging te zien: de Duitse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,16% en de risicopremies op bedrijfsobligaties liepen een klein beetje op.

Amerikaanse inkoopmanagersindices stijgen sterker dan verwacht

Volgens voorlopige cijfers van onderzoeksbureau S&P Global is de Amerikaanse inkoopmanagersindex deze maand hersteld van 45 naar 46,6 punten. Dat is beter dan de 46,4 punten die analisten hadden verwacht. De index van de dienstensector (van 44,7 naar 46,6 punten) is sterker hersteld dan de productiesector (van 46,2 naar 46,8 punten). Voor beide geldt dat ze een sterker herstel laten zien dan analisten hadden verwacht.

Rally op Amerikaanse beurzen krijgt geen vervolg

Ook in de VS zien we dus een positieve ontwikkeling, maar die was niet sterk genoeg om de rally op Wall Street van vrijdag en maandag een vervolg te geven. In afwachting van kwartaalcijfers van belangrijke bedrijven en het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed), volgende week woensdag, werd er gisteren wat winst genomen. De S&P 500-index sloot 0,1% lager, mede door slecht ontvangen kwartaalcijfers van onder andere 3M (-6,2%). De Nasdaq sloot 0,3% lager in afwachting van cijfers van Microsoft die nabeurs werden gepresenteerd. Die cijfers waren beter dan verwacht, waardoor het aandeel in de nabeurshandel in eerste instantie 4% hoger noteerde. Bij de toelichting op de cijfers bleek echter dat de vooruitzichten voor de clouddiensten (zoals Azure) minder goed waren dan verwacht, waardoor het aandeel de winst weer inleverde en 1% lager eindigde. De Dow Jones Industrial index boekte een winst van 0,3%. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 3,45%. Ook hier dus een kleine ‘risk off’-beweging.

Aziatische beurzen maken inhaalslag

Gesteund door een iets zwakkere wisselkoers van de yen zijn de Japanse beurzen vanmorgen 0,3% hoger gesloten. Ook in Zuid-Korea wordt vandaag weer gehandeld, na een paar dagen gesloten te zijn geweest vanwege de viering van 'Lunar'. De Kospi-index had nog wat in te halen en is 1,4% hoger gesloten. Hoger dan verwachte inflatiecijfers verpesten de stemming in Australië. Hierdoor is de kans op het einde aan de renteverhogingen door de Reserve Bank of Australië afgenomen. De Australische tienjaarsrente is 4 basispunten hoger gesloten op 3,50%, de beurs in Sydney is 0,3% lager gesloten.               

De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op het moment van schrijven vrijwel onveranderd. De futures van de S&P 500-index (-0,3%) en de Nasdaq 100-index (-0,6%) wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,2% lager openen. Door de positieve vooruitzichten van ASML, die zojuist bij de presentatie van de kwartaalcijfers zijn afgegeven, zal het verlies voor de AEX-index in Amsterdam wellicht beperkt blijven.  

 

 

Op de agenda

  • Producentenprijsinflatiecijfers uit het VK en Spanje
  • Index van het Duitse ondernemersvertrouwen
  • Kwartaalcijfers van onder andere AT&T, Boeing, US Bancorp, IBM en Tesla

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.