De beurs vandaag Chinese beurzen na een week weer geopend ● veel goede macro- en kwartaalcijfers ● Nasdaq heeft deze maand al 11% gewonnen
maandag 30 januari 2023
Na een week te zijn gesloten vanwege Chinees nieuwjaar, zijn de beurzen aldaar in het groen geopend
Goede macro- en kwartaalcijfers; beleggers lijken overtuigd dat de Fed de voet van het rempedaal haalt
De Nasdaq noteerde een weekwinst van 4,7%. Met +11% is het zowat de beste januarimaand sinds 1999
Na een week gesloten te zijn geweest vanwege de uitgebreide viering van nieuwjaar, zijn de beurzen op het vasteland van China vanmorgen weer opengegaan. En de stemming zit er goed in, al zijn beleggers ook weer niet uitzinnig.
Chinese beurzen na een week weer geopend
De beurs van Shanghai koerst op het moment van schrijven 0,4% hoger, die van Shenzhen plust 1,3%. In Hongkong, waar vorige week wel werd gehandeld, is de stemming vanmorgen een stuk minder opgewekt: de Hang Seng-index verliest ruim 2%. Na de rally van vorige week en de fraaie koerswinsten sinds het begin van het jaar wordt er wat winst genomen in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed) op woensdag. Daartegenover staat een winst van bijna 4% voor de beurs van Taiwan. TSMC trekt de beurs omhoog met een plus van bijna 8%. De beurs van Seoel verliest echter 1,3% en de beurs van Australië is 0,2% lager gesloten. De Japanse Nikkei-index is 0,2% hoger gesloten. Een beetje een gemengd beeld dus vanmorgen in Azië.
Het was een prima week voor Europese beleggers
Vrijdag zat de stemming er op de Europese beurzen goed in. Goede macrocijfers uit de Verenigde Staten overtuigden beleggers dat de Fed langzaam de voet van het rempedaal kan halen, wat ruimte geeft voor wat hogere waarderingen. De positieve stemming werd gesteund door de - over het algemeen - meevallende kwartaalcijfers. Alle belangrijke Europese aandelenbeurzen sloten op de laatste dag van de week in de plus. De Stoxx Europe 600-index steeg met 0,3%, onder aanvoering van beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,2%), die ondanks hogere rentes de weg omhoog weer lijken te hebben gevonden. De Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 2,24% in een ‘risk on-beweging’, waarbij de correlatie tussen aandelen- en obligatiekoersen steeds minder sterk wordt.
Ogen gericht op de Fed, vanwege het rentebesluit van woensdag
Op Wall Street neemt de overtuiging toe dat de Fed bijna klaar is met het verhogen van de beleidsrente. Vrijdag werd bekend dat de favoriete inflatiegraadmeter van de Fed, de PCE-deflator, in december op jaarbasis is vertraagd van 5,5% naar 5%. Dat is het laagste niveau in meer dan een jaar tijd. Maand op maand was er een plusje van 0,1%. De kerninflatie vertraagde van 4,7% naar 4,4%, gelijk aan de gemiddelde verwachting van analisten. De vertragende inflatie geeft de Fed woensdag alle ruimte om de beleidsrente met kleinere stapjes te verhogen. Wij verwachten dat ze de beleidsrente met 0,25% zal verhogen naar een bandbreedte van 4,5% tot 4,75% en tegelijkertijd zal hinten op een pauze in de renteverhogingen. De Fed zal naar verwachting eerst de verdere ontwikkeling van de inflatie willen bekijken, alvorens een vervolgstap te nemen. Uit de enquête van de universiteit van Michigan bleek vrijdag dat de ‘inflatieverwachting bij Amerikanen’ voor het komende jaar is gedaald van 4% naar 3,9%. De inflatieverwachting op de lange termijn is gedaald van 3% naar 2,9%. Beide lagen 0,1% onder de verwachting van analisten en bevestigen de gedachte dat de inflatieverwachting bij consumenten niet is 'losgeslagen'. Nog een reden voor de Fed om even op de pauzeknop te drukken.
Het was ook een prima beursweek voor Amerikaanse beleggers
Beleggers konden deze macrocijfers vrijdag goed waarderen. En terecht. Ondanks tegenvallende vooruitzichten van chipmaker Intel (-6,4%) was de stemming op de beurs in New York opperbest. De S&P 500-index boekte een winst van 0,25% en de Nasdaq schoot bijna 1% omhoog, om de week met een winst van 4,7% te sluiten - de beste sinds november. Deze maand staat de technologie-index al op een winst van 11% en is op weg naar de beste januarimaand sinds 1999. Tesla zette het herstel voort met een winst van 11%. American Express (+10,5%) en Visa (+3%) kregen de handen op elkaar na prima kwartaalcijfers en vooruitzichten. Op de obligatiemarkt was het rustig. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 1 basispuntje naar 3,5%. De MOVE-index, de volatiliteitsindex van Amerikaanse staatsobligaties, daalde met ruim 3% naar net iets boven de 100 punten, het laagste niveau sinds juni vorig jaar. Hoe lager deze index, hoe meer risico professionele beleggers kunnen nemen.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren licht lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen aan het begin van een nieuwe week naar verwachting ook licht lager openen.
Op de agenda
- Spaanse inflatiecijfers
- Duitse groeicijfers van het vierde kwartaal
- Vertrouwenscijfers uit de eurozone
- Inkoopmanagersindex van de regio Dallas
- Kwartaalcijfers van Philips, Unicredit en NXP
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.