De beurs vandaag Spaanse inflatie valt tegen ● Philips stijgt 7% ● winstnemingen op Wall Street

dinsdag 31 januari 2023

De beurs van 31 januari 2023, 8.52 uur
 • Europese obligatierentes stegen gisteren na hoger dan verwacht inflatiecijfer Spanje
 • Het aandeel Philips steeg bijna 7% na de aankondiging van een grote ontslagronde
 • In aanloop naar het rentebesluit van de Fed (donderdag) werd winst genomen op Wall Street

Het is alweer de laatste dag van januari. Voor de deelnemers aan 'Dry January' misschien een hele opluchting, of ze willen nooit meer anders. Je kunt immers ook op een andere manier 'dronken van geluk' worden. Kijk maar naar de rendementen op de financiële markten dit jaar tot nu toe, hoewel het geluk gisteren wel even iets afnam. 

Spaanse inflatie hoger dan verwacht

Tegenvallende groeicijfers over het vierde kwartaal uit Duitsland (-0,2% tegen 0,0% verwacht) en hoger dan verwachte inflatiecijfers uit Spanje (+5,8% tegen 5% verwacht) zetten beleggers, in een week met belangrijke rentebesluiten, weer met beide beentjes op de grond. Aanleiding voor de aantrekkende inflatie in Spanje zijn onder andere het wegvallen van subsidies op brandstoffen en een aanpassing van de samenstelling en berekening van het mandje van goederen dat wordt gemeten. In reactie op de hogere inflatiecijfers uit Spanje liepen de rentes over een brede linie op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 8 basispunten naar 2,32%. Dit maakt duidelijk dat de inflatie in de eurozone nog niet volledig is bestreden. De kans dat ECB-voorzitter Lagarde aanstaande donderdag in de toelichting op het rentebesluit zal hameren op het bestrijden van de inflatie, neemt hierdoor toe.

Philips stijgt 7% na aankondiging ontslagronde

De tegenvallende macro-economische cijfers waren gisteren een excuus om wat winst te nemen. De meeste Europese aandelenbeurzen eindigden, ondanks een verder herstel van de index van het economisch vertrouwen in de eurozone (van 97,1 naar 99,9 punten; 97 verwacht), in de min. De Stoxx Europe 600-index eindigde met een verlies van 0,2%, na eerder op de dag nog 0,9% in het rood te hebben gestaan. In Amsterdam was Philips een witte raaf. Het aandeel schoot bijna 7% omhoog na de aankondiging van een grote ontslagronde. Als je je als werknemer onzeker voelt over je baan bij een grote beursgenoteerde onderneming, zou je jezelf dus kunnen indekken tegen ontslag door te beleggen in de aandelen van het bedrijf. 

Winstnemingen op Wall Street

Na de sterke rally van techaandelen sinds begin dit jaar, besloten Amerikaanse beleggers gisteren wat winst te nemen. De spanning in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse (woensdag) en Europese centrale bank (donderdag) werd ze even te veel. De Nasdaq 100-index leverde ruim 2% in, de sterkste daling in ruim een maand. Techaandelen stonden mede onder druk door de iets oplopende rentes, die gisteren duidelijk even geen teken waren van een ‘risk-on’-beweging. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 4 basispunten naar 4,23% en de tienjaarsrente liep met 3 basispunten op naar 3,54%. Er werd dus wat risico van tafel gehaald, ondanks een sterker dan verwacht herstel van de inkoopmanagersindex van Dallas (van -20 naar -8,4 punten, -15 verwacht). De S&P 500-index sloot 1,3% lager, de Dow Jones-index verloor 0,8%. Wij verwachten dat de Fed de beleidsrente morgen met 25 basispunten zal verhogen en zeer waarschijnlijk zal hinten op nog ‘een kwartje’. Of misschien hint voorzitter Powell al op een pauze in de renteverhogingen. Dat zou door de markt redelijk goed worden ontvangen.

Aziatische beurzen lager ondanks meevallende cijfers

Beter dan verwachte Japanse winkelverkoop- en industriële-productiecijfers van december konden vanmorgen niet verhinderen dat de Nikkei-index 0,4% verloor. Na het rondje winstnemingen op Wall Street, is de stemming op de meeste Aziatische beurzen ook wat bedrukt. Niemand neemt voor het rentebesluit van de Fed grote posities in en hier en daar wordt wat winst genomen. De Hang Seng-index koerst in Hongkong 1,7% lager en de beurs van Shanghai verliest 0,4%. Een sterk herstel van de Chinese inkoopmanagersindex van de dienstensector (van 41,6 naar 54,4 punten; 52 verwacht), door het loslaten van het zero-Covidbeleid en de viering van het Chinese nieuwjaar, kan de stemming niet keren. De Kospi-index is in Seoel ruim 1% lager gesloten en de Australische beurs is met een klein verlies gesloten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren licht lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. 

Op de agenda

 • Nederlandse winkelverkoopcijfers van december
 • Groeicijfers over het vierde kwartaal uit Frankrijk en Italië
 • Franse inflatiecijfers
 • Groei vierde kwartaal eurozone (-0,1% op kwartaalbasis verwacht)
 • Huizenprijscijfers VS
 • Inkoopmanagersindex van Chicago
 • Vertrouwenscijfers Conference Board (VS)
 • Kwartaalcijfers van onder andere UBS, Unicredit, Stora Enso, Pfizer, Phillips 66, McDonald's, UPS, KPN, GM, ExxonMobil, Electronic Arts en Amgen.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.